Ανακοίνωση ΠΣΥΥΕΝ για το δημοψήφισμα

ypoyrgeio naftilias

Ύστερα από 6 χρόνια σκληρής λιτότητας, η οποία ''νομιμοποιήθηκε'' μέσω των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, ο ελληνικός λαός βρίσκεται μπροστά σε ένα ιστορικό δίλημμα, που θα επηρεάσει την πορεία της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. Η επιλογή στο δημοψήφισμα της Κυριακής ξεπερνά τα όποια χρονικά όρια αυτής της κοινωνίας και θα διαμορφώσει το πλαίσιο εντός του οποίου θα υποχρεωθούν να κινηθούν οι επόμενες γενιές.

Ο Ελληνικός Λαός καλείται να επιλέξει μεταξύ του δρόμου της δοκιμασμένης ''συνταγής'' που σπέρνει την καταστροφή με τα επώδυνα και αναποτελεσματικά μέτρα και του δρόμου που του επιτρέπει, με αξιοπρέπεια να διεκδικήσει το δικό του ''μερτικό'' στην ελπίδα.

Μια σειρά πολιτικών επιλογών, πέραν από κάθε οικονομική λογική, κατέστησαν τη χώρα μας ερείπιο και σημείο αναφοράς για τις ανεπιτυχείς νεοφιλελεύθερες πρακτικές. Οι συνέπειες τραγικές και πασιφανείς: φτωχοποίηση του ελληνικού Λαού και ποινικοποίηση της περιουσίας του με τιμωρία τη νομοθετημένη δήμεύση της, η μεγαλύτερη μεταπολεμικά καταγεγραμμένη ανεργία στην Ευρώπη, υποχρεωτική μετανάστευση των νέων προς το εξωτερικό, αποδόμηση κάθε έννοιας ''κοινωνικού κράτους'' και βίαιη-ανορθολογική συρρίκνωση του κράτους με ταυτόχρονη απαξίωση των προσφερόμενων προς το πολίτη υπηρεσιών.

Στο όνομα του ανταγωνισμού απελευθερώθηκαν οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα αλλά όπως αναμενόταν τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. Η Δημόσια Περιουσία εκποιήθηκε αντί πινακίου φακής για να καλυφθεί ένα μέρος του χρέους αλλά αντί αυτό να βαίνει μειούμενο διογκώθηκε περισσότερο. Η υπερπροβεβλημένη λύση της ''εσωτερικής υποτίμησης'' αντί να οδηγήσει στον πολυπόθητο δρόμο της ανάπτυξης οδήγησε στον αποπληθωρισμό ανατροφοδοτώντας τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Η ''διακυβέρνηση'' δεν μπορούσε παρά να γίνει με αυταρχικότητα. Ψήφιση αντισυνταγματικών νόμων, αποφάσεις δικαστηρίου που δεν εκτελούνταν, παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, βίαιη καταστολή των όποιων δημοκρατικών εκδηλώσεων που εξέφραζαν αντίθετη άποψη, απαξίωση του θεσμού του κοινοβουλίου ήταν μερικές μόνο συνέπειες της πολιτικής που εφάρμοσαν αυτοί που βάλθηκαν να μας ''σώσουν'' και σχημάτισαν πραξικοπηματικές κυβερνήσεις που δεν προέκυψαν σύμφωνα με τη καθιερωμένη εκλογική διαδικασία.

Όλοι οι ''σωτήρες του έθνους'', που πρόθυμα και χωρίς κανένα ενδοιασμό παραμέρισαν τις όποιες ανύπαρκτες, ιδεολογικές τους ''διαφορές'' συγκρότησαν κυβερνήσεις ''ειδικού σκοπού'', επανέρχονταν πια σε ''πλήρη στοίχιση'' απέναντι στο χειμαζόμενο Ελληνικό Λαό. Όλοι αυτοί λοιπόν συντάσσονται ανερυθρίαστα και απροκάλυπτα υπέρ συγκεκριμένης επιλογής και μας καλούν να την υπερψηφίσουμε.

Η διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης συνεπάγεται περαιτέρω δεινά για το δημόσιο τομέα που ήδη μετράει τις πληγές του. Απολύσεις, διαθεσιμότητες, μειώσεις μισθών, περικοπές των συντάξεων, απαξίωση του δημόσιου τομέα που μεθοδευμένα θα οδηγήσει σε αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του. Επιδιώκεται λοιπόν να επέλθει η επαναφορά της πολιτικής, που στο μικρόκοσμο του Υπουργείου μας είχε ως αποτέλεσμα τη διαθεσιμότητα 54 συναδέλφων μας, την ουσιαστική απαγόρευση προσλήψεων νέων υπαλλήλων αντίθετα με τις πασιφανείς υπηρεσιακές ανάγκες που το απαιτούσαν και ένα σύστημα αξιολόγησης άκρως αναξιοκρατικό και ευνοϊκό για τους «αρεστούς» των ανωτέρω.

Δεν ξεχνάμε τη συναδελφικότητα και την αλληλεγγύη που επιδείξαμε στους δύσκολους αγώνες μας ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που προσπαθούν κάποιοι να επαναφέρουν.

Δεν χαρίζουμε τα κεκτημένα μας

Στο δημοψήφισμα αυτό μαυρίζουμε όσους μαύρισαν τη ζωή μας.

Όλοι μαζί στον αγώνα για ένα ελεύθερο αύριο χωρίς νέα μνημόνια.

eep logo