Aυξημένη ετοιμότητα για τα Ευρωπαϊκά λιμάνια

rotterdam port prooptiki

Λόγω της κρίσης του Covid-19

Οι ευρωπαϊκοί λιμένες έχουν ενεργοποιήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν πλήρως λειτουργικοί κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία του COVD-19. Στην παρούσα φάση περισσότερο από ποτέ, οι ευρωπαϊκοί λιμένες καταδεικνύουν τον ρόλο τους ως βασικών και κρίσιμων υποδομών που διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην προμήθεια των απαραίτητων αγαθών. Μία από τις πρώτες προτεραιότητες των ευρωπαϊκών λιμένων είναι να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης στον τομέα της υγείας διασφαλίζοντας τη συνέχεια της λειτουργίας τους και παρέχοντας στους πολίτες, τις υπηρεσίες υγείας και τις επιχειρήσεις τα αγαθά και τα υλικά που χρειάζονται.

Ο ESPO εκτιμά ότι η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει σχετικά με μια στρατηγική ανάκαμψης σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ελέω του κορωνοϊού. Ως κινητήρες ανάπτυξης, οι ευρωπαϊκοί λιμένες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία ανάκαμψης.

Για να διασφαλιστεί ότι οι λιμένες θα συνεχίσουν και θα μπορέσουν να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση, η ESPO προτείνει τα εξής:
- Λιμάνια και χρήστες των λιμενικών υπηρεσιών θα πρέπει να όταν και όπου χρειάζεται, να μπορούν να επωφελούνται από τα άμεσα μέτρα ανακούφισης που αναπτύσσονται τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο.
- Να ενισχυθούν τα υφιστάμενα μέσα στήριξης και χρηματοδοτικά μέσα για έργα υποδομής στους λιμένες αλλά και να ενισχυθούν επενδύσεις που θα επιτρέψουν στους ευρωπαϊκούς λιμένες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
- Να υπάρξει ευελιξία ως προς τις προθεσμίες έργων ανάπτυξης υποδομών που έχουν καθυστερήσει από τα μέτρα για τον κορωνοϊό.
- Να αναπτυχτούν πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους τομείς της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας καθώς ανάκαμψη των τουριστικών και ταξιδιωτικών δραστηριοτήτων κινδυνεύει να διαρκέσει περισσότερο λόγω των αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι πλέον σημαντικό να προετοιμαστούμε για ότι επέρχεται μετά την κρίση σημειώνει η γ.γ. του ESPO, Isabelle Ryckbost, για να τονίσει ότι το λιμενικό σύστημα αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, αλλά τα λιμάνια έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι είναι ανθεκτικά. Ωστόσο παρατηρεί ότι προκειμένου μετά την κρίση τα λιμάνια να καταστούν κινητήριοι άξονες της γενικότερης προσπάθειας ανάκαμψης να υποστηριχθούν οι λιμένες και οι συναφείς με αυτούς επιχειρήσεις ενώ είναι σημαντικό, όπως αναφέρει α έργα και οι επενδύσεις λιμενικών και μεταφορικών υποδομών να μπορούν να συνεχιστούν και, ει δυνατόν, ακόμη και να ενισχυθούν.

theseanation.gr

eep logo