ΕΕΚΦΝ : Επισκέψεις σε περιφερειακά λιμάνια

limani alexandroupolis

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), Θεόδωρος Κόντες, μαζί με τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένος (ΡΑΛ) του ΥΝΑ Καθηγητή κ. Κ. Μουτζούρη, πραγματοποίησαν επίσκεψη στον λιμένα Αλεξανδρούπολης την 16/6/2015, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον Οργανισμό Λιμένος, με την παρουσία των Δημοτικών Συμβούλων και Διευθυντών Διευθύνσεων, εκπροσώπων του Εμπορικού Επιμελητηρίου, καθώς και ναυτικών / τουριστικών πρακτόρων.
Το κλιμάκιο ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρουπόλεως κ. Σταύρο Σταυράκογλου, σχετικά με την πρόοδο των εργασιών και τα μελλοντικά σχέδια, σύμφωνα με το master plan.
Από πλευράς ΕΕΚΦΝ παρουσιάστηκε σχέδιο δράσης και προβολής κρουαζιέρας και ιδιαίτερα πρόταση για 3ήμερες και 4ήμερες κρουαζιέρες στο Βόρειο Αιγαίο, με κύριο στόχο την προσέλκυση τουριστών από Ανατολικές Ευρωπαϊκές Χώρες και Τουρκία.
Η παρουσία του Δημάρχου κ. Λαμπάκη Ευάγγελου και του επιτελείου του ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και μετά την επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή του λιμένος, έγινε παρουσίαση της τελικής πρότασης αξιοποίησης των χώρων.

Εν συνεχεία, την ίδια μέρα, έγινε σύσκεψη στην Καβάλα – στον Οργανισμό Λιμένος – με την παρουσία της Δημάρχου κα Δήμητρας Τσανάκα, των τοπικών Αρχών, εκπροσώπων εμπορικού επιμελητηρίου και πρακτόρων. Ο Πρόεδρος του λιμένος παρουσίασε την εξέλιξη των εργασιών επέκτασης προβλήτα για τα κρουαζιερόπλοια, καθώς και την τακτοποίηση χώρων χρήσης για μαρίνα.
Από πλευράς ΕΕΚΦΝ έγινε πάλι η παρουσίαση για την εξέλιξη της κρουαζιέρας, το ενδιαφέρον επίσκεψης στο λιμένα από διάφορες εταιρείες και tour operators.
Επίσης παρουσιάσθηκε το πρόγραμμα προώθησης κρουαζιέρας στο Βόρειο Αιγαίο, μια που η Καβάλα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα λιμάνια προσέγγισης του Βορείου διαμερίσματος της Χώρας.

Την 24/6/2015 έγινε η δεύτερη κατά σειρά επίσκεψη στην Χίο, από το ίδιο ως άνω κλιμάκιο. Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Ομήρειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος κ. Καράλης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχαήλ Μπελέγρης, η Βουλευτής κα Μαρία Σταυρινούδη-Σόδη, άλλες τοπικές Αρχές, καθώς και Φορείς διαφόρων τουριστικών και ναυτιλιακών πρακτόρων.
Έγινε παρουσίαση από πλευράς ΕΕΚΦΝ της ανάπτυξης της κρουαζιέρας, το ενδιαφέρον για προσεγγίσεις στο νησί και αναφέρθησαν διάφορα θέματα βελτιώσεων στον λιμένα και στην πόλη, που θεωρούνται άκρως απαραίτητα για την εξυπηρέτηση των τουριστών.
Έγινε ενημέρωση από τον κ. Αντιδήμαρχο και τον κ. Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου σχετικά με βελτιώσεις που έχουν προγραμματίσει, καθώς και τα μελλοντικά σχέδια.
Εν συνεχεία έγινε επίσκεψη στο λιμάνι των Μεστών, όπου υπάρχει ενδιαφέρον αξιοποίησής του για προσέγγιση κρουαζιεροπλοίων.
Διεπιστώθη ότι το λιμάνι των Μεστών είναι καθ’ όλα έτοιμο να υποδεχθεί επιβατηγά πλοία, μεταξύ των οποίων και κρουαζιερόπλοια μεσαίου μεγέθους.
Η μετακίνηση προς την πόλη των επιβατών είναι θέμα που πρέπει να επιλυθεί και θα πρέπει οι τοπικοί φορείς να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να αποφασίσουν σχετικά.
Όσον αφορά τα κρουαζιερόπλοια, θα πρέπει με Νομοθετική πράξη να χαρακτηριστεί ο λιμένας αυτός ως πύλη εισόδου, για να μπορεί να χρησιμοποιείται από τα πλοία που προέρχονται κατευθείαν από λιμένα εξωτερικού.

eep logo