Γ.Ανωμερίτης : Αποχαιρετισμός στο λιμάνι

anomeritis g

Σχεδόν έξι χρόνια μετά τον διορισμό του στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΠ, ο Γ.Ανωμερίτης αποχαιρέτισε το λιμάνι του Πειραιά.
Από μόνο του το γεγονός ότι η θητεία του σε έναν Δημόσιο Οργανισμό διήρκεσε τόσο πολύ, καθιστά την περίπτωσή του ξεχωριστή. Άλλωστε, όπως και ο ίδιος υπενθυμίζει σε συνομιλητές του, κατά τη θητεία του είδε να αλλάζουν πέντε πρωθυπουργοί (Παπανδρέου, Παπαδήμος, Πικραμένος, Σαμαράς και Τσίπρας) και περισσότεροι από 12 υπουργοί και υφυπουργοί Ναυτιλίας!

Ο Γιώργος Ανωμερίτης ορίστηκε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου, τον Οκτώβριο του 2009 και είχε το «προνόμιο» να κληθεί να διαχειριστεί μια μεγάλη απεργιακή κρίση. Ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια απεργία είχε ξεκινήσει προεκλογικά με μια κυβέρνηση και συνεχιζόταν μετεκλογικά με μια άλλη κυβέρνηση. Ήταν η απεργία των υπαλλήλων και λιμενεργατών του ΟΛΠ κατά της παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ στην Cosco. Η πολιτική εμπειρία του, η προηγούμενη θητεία του ως υπουργού Ναυτιλίας, όπου πάλι είχε διαχειριστεί με επιτυχία μια μεγάλη απεργία ναυτικών, το 2002, αλλά και η αποφασιστικότητα με την οποία προχώρησε σε μια γενναιόδωρη εθελουσία έξοδο, την οποία μάλιστα χρηματοδότησε ο ίδιος ο ΟΛΠ (σε αντίθεση με εθελουσίες άλλων δημοσίων οργανισμών πχ. Ολυμπιακή που χρηματοδότησε το Δημόσιο), του επέτρεψαν να επαναφέρει και να διατηρήσει την εργασιακή ειρήνη στο λιμάνι.

Σε ότι αφορά την πολιτική που ακολούθησε σε σχέση με το κρίσιμο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης, ο Γ.Ανωμερίτης κατάφερε να ισορροπήσει με επιτυχία ανάμεσα στον απόλυτο κρατισμό που ήθελε τον ΟΛΠ σταθερά υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, αλλά και τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό που ευνοεί την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών σε ιδιώτες. Υιοθετώντας τη λογική των παραχωρήσεων, όπως αυτή του ΣΕΜΠΟ στην Cosco, αν και το ΠΑΣΟΚ την είχε αρχικά πολεμήσει, κατάφερε να περάσει στην κοινή γνώμη περισσότερο πολιτικά και λιγότερο ίσως τεχνοκρατικά ότι υπάρχει ένας τρίτος δρόμος για την αξιοποίηση των δημόσιων λιμανιών. Ανεξάρτητα από ενστάσεις που διατυπώνονται για όψεις της πολιτικής του, ο Γιώργος Ανωμερίτης αφήνοντας το λιμάνι του Πειραιά καταφέρνει να τον ακολουθεί η «αύρα» του επιτυχημένου, του ανθρώπου που «ξέρει τα πράγματα». Κάτι, άλλωστε, που τον ακολουθεί ακόμη, ιδιαίτερα μεταξύ των ναυτικών, πάνω από μια δεκαετία μετά τη θητεία του στο υπουργείο Ναυτιλίας. Αποδεικνύοντας ότι είναι ένα αυθεντικό πολιτικό ζώο. Γιατί τι άλλο μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία για έναν πολιτικό από την εγγυημένη υστεροφημία του;

eep logo