Ανταρσία στο λιμάνι: Στον Πειραιά αξίζουμε καλύτερη ζωή

ANTARSIA PEIRAIAS logo

Ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης για την επέκταση του σταθμού κρουαζιέρας


Με την παρακάτω ανακοίνωση ο δημοτικός συνδυασμός «Ανταρσία στο λιμάνι» εκφράζει τις αντιρρήσεις του για την επικείμενη επέκταση του Σταθμού Κρουαζιέρας του Πειραιά και καλεί τους κατοίκους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας:

«Την Τρίτη 25/2 η ΚΟΣΚΟ καλεί σε φιέστα εγκαινίων της "Επέκτασης του Σταθμού Κρουαζιέρας", ενός φαραωνικού έργου που θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα την περιοχή της Πειραϊκής και ολόκληρο τον Πειραιά. Ενός έργου που ξεκινάει χωρίς την απαιτούμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατά παράβαση κάθε νομοθεσίας, με τη στήριξη της κυβέρνησης (και όλων των προηγούμενων που ξεπούλησαν τον κερδοφόρο ΟΛΠ στην κινεζική εταιρεία), της δημοτικής αρχής Πειραιά και του Περιφερειάρχη Αττικής.
Το λιμάνι θα επεκταθεί κατά 150 στρέμματα ώστε να εξυπηρετεί τεράστια κρουαζιερόπλοια, θα ανεγερθούν εμπορικό κέντρο-μολ και σταθμός επιβατών-ξενοδοχείο. Οι συνέπειες στο περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων, στη ζωή της πόλης θα είναι ανυπολόγιστες, όπως αναφέρουν εμπεριστατωμένα όλες οι σχετικές μελέτες, τόσο στη διάρκεια κατασκευής του έργου όσο και κατά τη λειτουργία του. Ούτε δουλειές, ούτε ανάπτυξη, ούτε καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους του Πειραιά. Ο μόνος που θα ωφεληθεί από αυτό είναι η ίδια η ΚΟΣΚΟ που θα έχει φτιάξει καινούργιo, μεγαλύτερο λιμάνι και μάλιστα με δικά μας λεφτά, αφού το έργο χρηματοδοτείται με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα και από την Περιφέρεια Αττικής. Σε μας θα μείνει η φτώχεια, η ανεργία, η υποβάθμιση της ζωής μας.
Στον Πειραιά και στις γειτονιές του χρειαζόμαστε περισσότερο πράσινο και ελεύθερους δημόσιους χώρους αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού. Σχολεία και παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία, κοινωνικές υπηρεσίες, καλύτερη δημόσια συγκοινωνία. Χρειαζόμαστε σταθερή δουλειά με μισθό που να μπορούμε να ζήσουμε, όχι εργασιακές σχέσεις ασύδοτης εκμετάλλευσης, όπως αυτές που επικρατούν στη φορτοεκφόρτωση των κοντέινερ της ΚΟΣΚΟ.
Κυβέρνηση, Δήμαρχος και Περιφερειάρχης δίνουν "γη και ύδωρ" στους επενδυτές, γιατί βάζουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών πάνω από τις ανάγκες μας. Εμείς μπορούμε να τους σταματήσουμε, να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους. Με συντονισμένο παμπειραϊκό αγώνα, με τα εργατικά σωματεία και τους συλλογικούς φορείς μπροστά, να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε για την πόλη μας και τη ζωή μας εμείς, όχι κάποια εταιρεία. Να διεκδικήσουμε την επανακρατικοποίηση του ΟΛΠ, χωρίς αποζημίωση στην ΚΟΣΚΟ, και τη λειτουργία του με εργατικό-λαϊκό έλεγχο.
Καλούμε την Τρίτη 25 Φλεβάρη στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων, στις 11πμ, στην πύλη Ε11».