Το ΚΙΝΑΛ για την αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

aktoploia demena ploia

Κοινή ανακοίνωση των Τομέων Ναυτιλίας-Νησιωτικής Πολιτικής και Οικονομικών

Με ανακοίνωσή τους οι Τομείς Ναυτιλίας-Νησιωτικής Πολιτικής και Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής υπογραμμίζουν τα εξής, όσον αφορά στις αυξήσεις εισιτηρίων ακτοπλοΐας λόγω υποχρεωτικής χρήσης των νέων, ακριβότερων καυσίμων κίνησης των πλοίων από την 1η Ιανουαρίου 2020:

"Είναι γνωστό ότι το 2008 ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) έλαβε απόφαση για την χρήση μετά την 1η Ιανουαρίου 2020 νέων, βελτιωμένων καυσίμων για την κίνηση των πλοίων, με μικρότερη περιεκτικότητα σε θείο - από 3,5% σε 0,5% - με στόχο την μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τα πλοία.

Η εν λόγω απόφαση επαναβεβαιώθηκε από την Συνέλευση του IMO, ενώ με την Οδηγία 2016/802 επιβλήθηκε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η υποχρέωση χρήσης των νέων, ακριβότερων καυσίμων θα επιβαρύνει το κόστος λειτουργίας των ακτοπλοϊκών εταιρειών, και για αυτό μετακύλησαν στον επιβάτη το αυξημένο κόστος λειτουργίας τους, από 7% - 8% στα εισιτήρια οχημάτων και επιβατών στις οικονομικές θέσεις, και από 8% - 10% στα εισιτήρια των επιβατών στις διακεκριμένες θέσεις.

Για τα πλοία που εκτελούν άγονες γραμμές, μια πολιτική υπέρ της νησιωτικής Ελλάδας που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ, έχουν εξασφαλιστεί από το Π.Δ.Ε. 10 εκατ. € προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά τιμής των καυσίμων.

Ένα είναι σίγουρο, ότι σε καμία περίπτωση οι επιχειρήσεις δεν χάνουν, διότι την αύξηση του λειτουργικού κόστους την καλύπτουν είτε με αυξήσεις των εισιτηρίων είτε μέσα από το Π.Δ.Ε.!!!

Ας μας απαντήσουν οι αρμόδιοι, το κόστος επιβίωσης των πολιτών, οι οποίοι τα χρόνια της κρίσης το μόνο που βλέπουν είναι μειώσεις στους μισθούς, μειώσεις στις συντάξεις, ποιος το καλύπτει;

Ας μας απαντήσουν μέχρι την επιβολή της χρήσης των νέων ακριβότερων καυσίμων - από τα οποία προκύπτει αύξηση λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων - την μείωση των μισθών των εργαζομένων και των συνταξιούχων, την αύξηση του κόστους επιβίωσης τους, ποιος την καρπώθηκε;

Ας μας απαντήσει η κυβέρνηση πως στηρίζει εμπράκτως τη νησιωτικότητα όταν το κόστος ζωής των νησιωτών είναι δυσανάλογα μεγάλο και αβάσταχτο.

Ας καταλάβουν οι αρμόδιοι ότι δεν μπορεί να είναι τα μόνιμα υποζύγια οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.

Είναι γεγονός ότι οι αυξήσεις του λειτουργικού κόστους είναι διαχρονικό φαινόμενο, καθώς επίσης και η μετακύλιση αυτών στους ώμους των καταναλωτών.

Είναι γεγονός όμως, ότι υπήρξε κυβέρνηση η οποία δεν μετακύλησε ένα τέτοιο κόστος στους καταναλωτές, αλλά αντίθετα επέβαλε μείωση της τάξης του 11% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Και αυτή η κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί πρωθυπουργίας Γεώργιου Παπανδρέου ( υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Δ. Διαμαντίδης)

Σε κάθε περίπτωση, το Κίνημα Αλλαγής, θα παρακολουθεί το θέμα ΟΧΙ όμως ως "απλός θεατής"

Καλούμε τον Υπουργό Ναυτιλίας να πράξει τα δέοντα... Δηλαδή να λειτουργήσει υπέρ των πολλών"!

Pin It

menoumespiti