«Πράσινη ναυτιλία»: Δύο τρις δολάρια μέχρι το 2050

ploio kapnos

Περισσότερες επενδύσεις πρέπει να γίνουν στις χερσαίες υποδομές και εγκαταστάσεις για καύσιμα χαμηλού CO2

 

Κοντά στα 2 τρις δολάρια θα πρέπει να επενδυθούν με ορίζοντα το 2050 για να καταστεί εφικτή η ελαχιστοποίηση των εκπομπών CO2 που έχει θέσει για στόχο η «πράσινη ναυτιλία».

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία μελέτης της UMAS και της Energy Transitions Commission, η οποία προσδιορίζει το ποσό αυτό με βάση το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων μεταξύ του 2030 και 2050. Το ενδιαφέρον της μελέτης είναι η επισήμανση ότι οι περισσότερες επενδύσεις πρέπει να γίνουν στις χερσαίες υποδομές και τις παραγωγικές εγκαταστάσεις για καύσιμα χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, οι οποίες αποτελούν περίπου το 87% του συνόλου. Περιλαμβάνει δε, επενδύσεις στην παραγωγή καυσίμων χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, καθώς και τις χερσαίες υποδομές αποθήκευσης και ανεφοδιασμού που απαιτούνται για την προμήθεια τους.

Είναι η πρώτη φορά μετά τις αναφορές Βενιάμη όπου «φωτογραφίζεται» ο ρόλος των διυλιστηρίων, σημειώνοντας ότι μόνο το 13% των απαιτούμενων επενδύσεων σχετίζονται με τα ίδια τα πλοία.

Σημειώνεται τέλος ότι η μελέτη επικεντρώνεται επίσης σε επενδύσεις που σχετίζονται με πλοία, όσον αφορά τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης. Οι επενδύσεις αυτές εκτιμάται ότι αυξάνονται λόγω του υψηλότερου κόστους των καυσίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε σύγκριση με τα παραδοσιακά καύσιμα πλοίων.

Pin It

eep logo