ΗΠΑ: Προειδοποίηση για πιθανές επιθέσεις σε πλοία στη Μέση Ανατολή

ploia makria

Συνέπεια των αυξημένων απειλών μετά την δολοφονία Σουλεϊμανί

Προειδοποίηση για πλοία που πλέουν στις θαλάσσιες ζώνες Middle East Gulf, Strait of Hormuz, Gulf of Oman, North Arabian Sea, Gulf of Aden, και Red Sea εξέδωσαν οι ΗΠΑ, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

Η προειδοποίηση εκ μέρους των ΗΠΑ ήρθε την Τρίτη 7 Ιανουαρίου, ως συνέπεια των αυξημένων απειλών μετά την επίθεση με πύραυλο στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί.

Σε ετοιμότητα οι Βρετανοί

Βρετανικά πλοία και ελικόπτερα έχουν τεθεί σε αναμονή στην περιοχή του Κόλπου στη Μέση Ανατολή, για το ενδεχόμενο που υπάρξει περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση της κρίσης στο Ιράν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός 'Αμυνας, Μπέν Ουάλας, ο οποίος ενημέρωσε τη Βουλή για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η Βρετανία έχει λάβει «έκτακτα μέτρα» για την προστασία των Βρετανών που βρίσκονται στο Ιράκ και σε γειτονικές χώρες, σε περίπτωση που το Ιράν προβεί σε αντίποινα για την δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί. Η Βρετανία διατηρεί δύο πολεμικά πλοία στον Περσικό Κόλπο και περίπου 400 μέλη ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ, τα οποία όπως είπε κρίθηκε αναγκαίο να αλλάξουν την κατάσταση ετοιμότητάς τους.

Κάλεσε, επίσης, εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης, το Ιράν να επιστρέψει στη φυσιολογική συμπεριφορά της χώρας που φιλοδοξεί να είναι και να αντισταθεί στην επιθυμία αντιποίνων. «Κανείς μας δεν επιθυμεί σύγκρουση, κανείς μας δεν θέλει οι πολίτες μας, οι φίλοι και σύμμαχοί μας να τεθούν σε κίνδυνο» είπε.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η Βρετανία θα υπερασπίζεται πάντα το δικαίωμα των χωρών να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και κάλεσε όλες τις πλευρές να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης το συντομότερο δυνατό. Ανέφερε ότι μη βασικό προσωπικό της Βρετανίας απομακρύνθηκε από τη Βαγδάτη και ότι έχει αναθεωρηθεί η ταξιδιωτική οδηγία για το Ιράν και το Ιράκ.

theseanation.gr

eep logo