Πειρατές σκότωσαν τέσσερις άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού στη Νιγηρία

nigeria piracy attack

Απήγαγαν τρεις ξένους, μέλη του πληρώματος βαθυκόρου πλοίου

Τέσσερα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού της Νιγηρίας σκοτώθηκαν και δύο Ρώσοι, καθώς και ένας Ινδός, μέλη του πληρώματος ενός πλοίου-βαθυκόρου, απήχθησαν σε επίθεση που διαπράχθηκε την περασμένη Πέμπτη από φερόμενους ως πειρατές, ανέφεραν χθες Δευτέρα πηγές προσκείμενες στις νιγηριανές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι ένοπλοι ανέβηκαν στο πλοίο εκβάθυνσης και καθαρισμού του βυθού MV Ambika το βράδυ της Πέμπτης, ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο ανοικτά του Δέλτα του Νίγηρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας.

«Εστάλη ομάδα διάσωσης για να βοηθήσει το πλήρωμα αλλά όταν έφθασε στο σκάφος, οι πειρατές άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τέσσερα μέλη της», άνδρες του ΠΝ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Οι ένοπλοι κατάφεραν να απαγάγουν δύο Ρώσους και έναν Ινδό που ανήκαν στο οκταμελές πλήρωμα» του βαθυκόρου, συμπλήρωσε.

Αξιωματικός του νιγηριανού ΠΝ επιβεβαίωσε το συμβάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με ειδικούς της εταιρείας αναλύσεων ως προς την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών Dryad Global, η επίθεση έγινε περίπου τρία ναυτικά μίλια (3,5 μίλια ή 5,5 χιλιόμετρα) από τις ακτές.

«Τα συμβάντα σε αυτή την περιοχή είναι σχετικά συχνά, αλλά γενικά εκτυλίσσονται σε κολπίσκους και σε ποταμούς», δηλαδή σε περιοχές όπου είναι πιο εύκολο για τους πειρατές να δράσουν, σύμφωνα με την εταιρεία.

Τα νερά στα ανοικτά της Νιγηρίας συγκαταλέγονται στα πιο επικίνδυνα στον κόσμο. Οι επιθέσεις σε πλοία και οι απαγωγές είναι συχνές. Οι πειρατές κρατούν πλοία για μέρες, τα λεηλατούν, απαιτούν μεγάλα ποσά για να απελευθερώσουν τα πληρώματά τους.

Τους πρώτους εννέα μήνες της περασμένης χρονιάς το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο, οργανισμός αρμόδιος για την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, κατέγραψε ότι το 82% των απαγωγών πληρωμάτων πλοίων έγινε στα ανοικτά του Κόλπου της Γουινέας.

eep logo