Η άποψη Ανωμερίτη για τη Σ.Σ.Ε. στον ΟΛΠ

anomeritis giorgos 2

Το παρασκήνιο που κατά την άποψή του προηγήθηκε πριν από την επίμαχη απόφασή του να φέρει προς το ΔΣ της ΟΛΠ ΑΕ υπογραφή διετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, έδωσε στη δημοσιότητα με ενημερωτικό σημείωμα προς τα μέλη του ΔΣ της εταιρείας ο απερχόμενος Πρόεδρος της εταιρείας Γ.Ανωμερίτης. Ο επί σειρά έξι ετών Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ ουσιαστικά «καθιστά» τον υπουργό Ναυτιλίας Θ.Δρίτσα συνυπεύθυνο της απόφασης να φέρει στο ΔΣ της ΟΛΠ ΑΕ το θέμα νέας ΣΣΕ.

Υποστηρίζει συγκεκριμένα πως είχαν ενημερωθεί ο Θ.Δρίτσας αλλά και ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στ.Πιτσόρλας εγγράφως για το γεγονός πως εάν ο νέος Πρόεδρος και ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος ήταν διαφορετικά πρόσωπα και με δεδομένο πως σ’ αυτή την περίπτωση θα χρειαζόταν πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, κάτι που θα οδηγούσε μετά το χρονικό όριο της μετενέργειας, οπότε οι εργαζόμενοι θα ήταν στον αέρα, ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας τον παρακάλεσε να θέσει το θέμα υπογραφής νέας ΣΣΕ στην τελευταία προ της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου!

Ο Γ.Ανωμερίτης στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα υποστηρίζει πως η ΣΣΕ 2015-2017 θα διατηρούσε το ίδιο εργασιακό καθεστώς και κόστος στον ΟΛΠ, ενώ προσθέτει πως το περίφημο «εντέλλεστε» ζήτησε να αντικατασταθεί με τη φράση «παρακαλούμε όπως», σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στ.Πιτσιόρλας εν μπορεί να είναι υπεύθυνος για τη χρήση της φράσης «εντέλλεστε». Τέλος ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΟΛΠ σημειώνει πως ζήτησε ο ίδιος αναβολή της Γενικής Συνέλευσης, αφού είναι προφανές ότι υπάρχει διάσταση απόψεων (και) σε αυτό το θέμα.
Ολόκληρο το αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα του Γ.Ανωμερίτη έχει ως εξής:

«Όπως είναι γνωστό μεταξύ του ΟΛΠ Α.Ε. και των Συνδικαλιστικών Σωματείων των εργαζομένων στον Οργανισμό, προσυπογράφονται Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας διετούς ισχύος. Η τελευταία Σ.Σ.Ε. υπογράφτηκε στις 9 Απριλίου 2013 με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΟΛΠ Α.Ε. και σύμφωνη γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ.
Η διοίκηση του ΟΛΠ Α.Ε. έγκαιρα και πριν τη λήξη της ισχύουσας Σ.Σ.Ε. 2013, ξεκίνησε τον απαιτούμενο διάλογο (α) με την ΟΜΥΛΕ, (β) με την Ένωση Μονίμων και Δoκίμων Λιμενεργατών, (γ) με τα λοιπά επιμέρους συνδικάτα Αρχιεργατών και Χειριστών.
Ήδη σύμφωνα με το Νόμο, βρισκόμαστε στον τελευταίο μήνα της τρίμηνης μετενέργειας, και ο ΟΛΠ Α.Ε. οφείλει να προχωρήσει στην υπογραφή Σ.Σ.Ε. για την περίοδο 2015 – 2017.
Μετά από διαπραγματεύσεις επί όλων των θεμάτων που ετέθησαν, με πλήρη κατανόηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός από τις πολιτικές του ΤΑΙΠΕΔ και των ποικίλων διαχειριστών και χρηστών του λιμένα και κυρίως για τη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης που έχει επιτευχθεί μετά το 2009, παρά την κατά 35% περικοπή των αμοιβών των εργαζομένων, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν στη σύναψη νέας Σ.Σ.Ε. (2015 – 2017) με τους ίδιους ακριβώς όρους της προηγούμενης Σ.Σ.Ε., χωρίς καμμία αύξηση αμοιβών ή επιδομάτων ή άλλη μεταβολή επί των όρων της Σ.Σ.Ε. 2013. Για τη μεταβολή στο θέμα των επιδομάτων τέκνων των λιμενεργατών, λόγω κατάργησής του από τον ΟΑΕΔ, το θέμα αυτό παραπέμφθηκε για περαιτέρω νομική διερεύνηση, αφού το θέμα αυτό προκαλεί μεταξύ των υπαλλήλων του Οργανισμού διαφορετικές μεταχειρίσεις και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί. Σημειώνεται ότι τη Σ.Σ.Ε. 2013 – 2015 είχε εγκρίνει το ΤΑΙΠΕΔ.
Για τα θέματα αυτά ενημέρωσα εγγράφως τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και προφορικά τον εποπτεύοντα Υπουργό κ. Θ. Δρίτσα, καλώντας τους όπως “μέσω μιας συνάντησής μας, είτε με έγγραφη οδηγία σας, να μας εκφράσετε τις απόψεις σας, ώστε ένα ακόμα θέμα εργασιακών σχέσεων να οριστικοποιηθεί”. Τους διαβεβαίωνα ότι τα Συνδικάτα δείχνοντας σεβασμό στις διαδικασίες και αυτοσυγκράτηση στις διεκδικήσεις τους, διαφαινόταν ότι θα μπορούσαν να υπογράψουν νέα Σ.Σ.Ε. (2015 – 2017) με τους ίδιους ακριβώς όρους της προηγούμενης, χωρίς αποδοχή πρόσθετων όρων.
Για το σκοπό αυτό, ο Υπουργός κ. Θ. Δρίτσας, εκτιμώντας ότι το εναπομείναν χρονικό διάστημα μετά τη Γ.Σ., την έγκριση από τη Βουλή της νέας διοίκησης και της ερμηνευτικής πιθανότητας, όπως έγινε στον ΟΛΘ Α.Ε., εάν το πρόσωπο του Προέδρου και το πρόσωπο του Δ/ντα Συμβούλου είναι διαφορετικά, οπότε απαιτείται σύμφωνα με το καταστατικό του ΟΛΠ Α.Ε. η Προκήρυξη της θέσης του Δ/ντα Συμβούλου με ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό, είναι πολύ μικρό και θα παρέλθει ο χρόνος της μετενέργειας που λήγει στις 08.07.2015, μετά και από συνεννόηση με τα συνδικάτα, με παρακάλεσε να προσθέσω στα θέματα του Δ.Σ. της 12ης Ιουνίου 2015 και το θέμα της υπογραφής της Σ.Σ.Ε. 2015 – 2017.
Με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, έγινε συνάντηση ανταλλαγής απόψεων για τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης και για το θέμα της υπογραφής Σ.Σ.Ε. 2015 – 2017. Μετά τη συνάντηση αυτή, η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, μου απέστειλε με e-mail, κοινοποιώντας το κείμενο και σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. το ακόλουθο κείμενο:


“ Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ, βασικού μετόχου της εταιρείας «ΟΛΠ Α.Ε.», εντέλλεστε να αφαιρέσετε από την ημερησία διάταξη της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ που έχει προγραμματιστεί για τη Παρασκευή 12/06, το θέμα με τίτλο «Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) Εργαζομένων στον ΟΛΠ ΑΕ».

Το ΤΑΙΠΕΔ επιθυμεί, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ, το οποίο θα προκύψει από τη Τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας, να συζητήσει και να συμφωνήσει το θέμα της ΣΣΕ του ΟΛΠ.

Με εκτίμηση,


Στέργιος Πιτσιόρλας
Πρόεδρος Δ.Σ. ”

Από το κείμενο αυτό ζήτησα να αντικατασταθεί η λέξη “εντέλλεστε”, αφού αυτή στη δημοκρατική δημόσια διοίκηση έχει αντικατασταθεί από τη φράση “παρακαλούμε όπως”. Σίγουρα γι’ αυτό δεν έχει ευθύνη ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, γνωστός για τη δημοκρατική του πορεία, αλλά οι συνήθεις συγγράψαντες τεχνοκράτες.
Σημειώνω στο σημείο αυτό ότι (α) το εργασιακό κόστος επί του τζίρου της εταιρείας έχει μειωθεί κατά έτη της θητείας του Συμβουλίου μας από 71%, στο 49% δηλαδή στο μέσο επίπεδο των ευρωπαϊκών λιμένων, (β) οι αμοιβές των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 35% και (γ) ο αριθμός των εργαζομένων στον ΟΛΠ Α.Ε. μειώθηκε κατά 580 άτομα χωρίς να γίνει ούτε μια νέα πρόσληψη. Παρ’ όλα αυτά εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, αντιλαμβανόμενοι τη βαθειά δημοσιονομική κρίση της χώρας και τον αθέμιτο πόλεμο τρίτων, συναίνεσαν στις πολιτικές μας για εργασιακή ειρήνη και επέδειξαν υπευθυνότητα σε κάθε θέμα που παρουσιαζόταν.
Μετά από την έκθεση των πιο πάνω γεγονότων, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει θέμα διάστασης απόψεων επί του θέματος αυτού και προτείνω την αναβολή της συζήτησης του θέματος, δεδομένης και της αναβολής της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης για τις 22 Ιουνίου, ικανό διάστημα για να επέλθη, μετά από διαβουλεύσεις, μια νέα προσέγγιση, κατεύθυνση προς την οποία θα βοηθήσω.»