Δωρεά στο Πολεμικό Ναυτικό ομοιώματος του θωρηκτού «Γεώργιος Αβέρωφ»

tsakos omoioma averof

Από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»

Tην Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2019, ανήμερα των εορτασμού του Προστάτη των Ναυτικών Αγίου Νικολάου και της επετείου των νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13, έλαβε χώρα, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας, τελετή αποκαλυπτηρίων ομοιώματος του θωρηκτού «Γεώργιος Αβέρωφ», το οποίο το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προσέφερε στη Σχολή σε ένδειξη τιμής και για να εμπνέει τους αυριανούς ηγέτες του Πολεμικού μας Ναυτικού. Το προσφερθέν ομοίωμα είναι το δεύτερο μιας σειράς παρομοίων ομοιωμάτων που το Δ.Σ. του Ιδρύματος απεφάσισε να προσφέρει κυρίως σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην απελευθέρωση των οποίων το θρυλικό πλοίο συνέβαλε τα μέγιστα έναν αιώνα πριν.
Στην τελετή, στην οποία προέστησαν οι Μητροπολίτες Πειραιώς και Περιστερίου, παρέστησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ι. Τραγάκης, Βουλευταί, ο Αρχηγός Γ.Ε.Ε.Θ.Α. Πτέραρχος κ. Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός Γ.Ε.Ν. Αντιναύαρχος κ. Νικόλαος Τσούνης Π.Ν., η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, απόστρατοι Ναύαρχοι του Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος και άλλες σημαντικές προσωπικότητες της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής της Χώρας.
Από πλευράς Ιδρύματος, παρέστησαν οι Ιδρυτές Καπτ. Παναγιώτης Ν. Τσάκος και κ. Νίκος Π. Τσάκος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και Διευθυντικά Στελέχη του Ομίλου Εταιρειών Τσάκος.
Της τελετής των αποκαλυπτηρίων, στην Αίθουσα Τροπαίων της Σ.Ν.Δ., του ομοιώματος του εμβληματικού πλοίου, προηγήθη ο καθιερωμένος Εορτασμός – Δοξολογία προς τιμήν του Αγίου Νικολάου και σχετική ομιλία του Αρχηγού ΓΕΝ, ο οποίος εξήρε τη συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού στην διατήρηση ακεραίας της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας στις Ελληνικές θάλασσες.

Στην εν συνεχεία ομιλία του, κατά την τελετή προσφοράς του ομοιώματος, ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, αφού ευχαρίστησε γιά την προσφορά, ανεφέρθη στην συμβολή του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» στην προαγωγή της Ναυτικής Εκπαίδευσης, την διατήρηση και προβολή της Ναυτικής Παράδοσης της Χώρας και στις άριστες σχέσεις Πολεμικού Ναυτικού και Ιδρύματος.

Στην αντιφώνηση του, ο καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος ανεφέρθη στην υπερπολύτιμη συμβολή του θ/κ «Γ. Αβέρωφ» στους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους, στον καθοριστικό του ρόλο στην εμπέδωση της ναυτικής κυριαρχίας της Ελλάδος στο Αιγαίο και την αποφασιστική του συνεισφορά στην χάραξη και υποστήριξη, γιά πολλά χρόνια, της γεωστρατηγικής πολιτικής στις Ελληνικές θάλασσες σειράς όλης Κυβερνήσεων της Χώρας. Κατέληξε εκφράσας την ευχή αποστρατευόμενα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού να πυκνώσουν τις τάξεις του Εμπορικού μας Ναυτικού.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του ομοιώματος από τον ΑΓΕΝ και τον Καπετάν Παναγιώτη μέσα σε κλίμα γενικού ενθουσιασμού και συγκίνησης. Η τελετή έκλεισε με την ανταλλαγή δώρων μεταξύ του Ιδρύματος και της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, στην οποία και προσεφέρθη ο θυρεός του Ιδρύματος και αναμνηστικό δώρο με τη Χιακή Σφίγγα.