IMO: «Μείωση» των αέριων ρύπων με ψηφιακή ανάλυση των δεδομένων

naftilia ploia coming

Και παράλληλα εξοικονόμηση του κόστους καυσίμων

Η αξιοποίηση- ανάλυση των δεδομένων (data) από τα πλοία μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια μείωσης των αέριων ρύπων που επιδιώκει ο ΙΜΟ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών, η αξιοποίηση των στοιχείων αυτών μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην μείωση της «άσκοπης» κατανάλωσης καυσίμων με διπλό όφελος: την εξοικονόμηση τους κόστους τους αλλά και τη μείωση των αέριων ρύπων.

Με τον ΙΜΟ να ευνοεί μια επιχειρησιακή προσέγγιση βασισμένη σε στόχους, σύμφωνα με αναλυτές της ψηφιακής τεχνολογίας, οι εμπλεκόμενοι στη διαχείριση στόλων είναι ελεύθεροι να επιλέξουν την αποτελεσματικότερη τεχνολογική στρατηγική για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2030.

Δεδομένου ότι ο ναυτιλιακός κλάδος δεν μπορεί να αγνοήσει καμία περιοχή λειτουργικής σπατάλης καυσίμων, καθώς εξετάζει κάθε τομέα νέας τεχνολογίας (scrubbers, νέες μορφές καυσίμων κλπ) η ανάλυση των στοιχείων από τα πλοία δίνει μία πρώτη δυναμική βοήθεια στην γενικότερη προσπάθεια μείωση του αποτυπώματος της ναυτιλίας στην περιβαλλοντική ρύπανση.
Σημαντική προϋπόθεση βέβαια, είναι η συλλογή τέτοιων στοιχείων, γεγονός που απαιτεί μια ψηφιακή πλατφόρμα με την οποία τα πλοία θα είναι συνδεδεμένα. ώστε να καταστεί εφικτή η ψηφιακή ανάλυση και όχι η παραδοσιακή που γίνεται με βάση τα σημερινά δεδομένα.

theseanation.gr

eep logo