Ενημερωτική Ημερίδα στη Λεμεσό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα

cymepa lemessos

Από την Κυπριακή Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – CYMEPA

Μετά τη Σαλαμίνα, ήταν η σειρά της Λεμεσού να φιλοξενήσει τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου την «Ενημερωτική Ημερίδα για την Ασφάλεια στη Θάλασσα», σε μια όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο ΤΡΑΚΑΣΟΛ της Μαρίνας Λεμεσού και την οποία διοργάνωσε η Κυπριακή Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – CYMEPA, υπό την αιγίδα της Υφυπουργού Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κας Νατάσας Πηλείδου.

Με την Ημερίδα αυτή εγκαινιάστηκαν και στην Κύπρο οι δράσεις του 3ετούς Προγράμματος «Ενισχύοντας το Πνεύμα Ναυτικής Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο», το οποίο υποστηρίζει το Βρετανικό Κοινωφελές Ίδρυμα Lloyd’s Register Foundation και υλοποιεί η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιο Περιβάλλοντος – HELMEPA μεταξύ 2019 και 2022, με εταίρους τη CYMEPA, το Hellenic Lloyd’s και την εταιρεία DYNAMARINe.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Διοικητής του ΠΝ της Κύπρου Αρχιπλοίαρχος Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο επικεφαλής της Λιμενικής Αστυνομίας κος Φίλιππος Κωνσταντινίδης και ο Λιμενάρχης Πάφου κος Θωμάς Χρυσοστόμου, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι των Υφυπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού, του Τμήματος Αλιείας, της Κυπριακής Ένωσης Εφοπλιστών και του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, καθώς και ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες από το χώρο του θαλάσσιου τουρισμού και ιδιοκτήτες και χειριστές μικρών σκαφών.

Χαιρετίζοντας τους παρευρισκομένους στο άνοιγμα της Ημερίδας, ο Γενικός Γραμματέας της CYMEPA Δρ. Μιχάλης Ιερείδης και ο Γενικός Διευθυντής της HELMEPA κος Δημήτρης Μητσάτσος αναφέρθηκαν στην εξαιρετική συνεργασία των δύο Ενώσεων και στην αμοιβαία προσπάθεια για την ευόδωση των στόχων του προγράμματος και τη μείωση των ναυτικών ατυχημάτων στις δύο χώρες.

Μετά από μια σύντομη επισκόπηση των δράσεων και των εργαλείων του προγράμματος από το στέλεχος της HELMEPA Ι. Πεσματζόγλου, το ακροατήριο παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις των κ.κ. Λ. Μακρή (Επιθεωρητής Yachts & Small Crafts, Hellenic Lloyd’s) για τη σημασία της προσωπικής συμπεριφοράς στην πρόληψη των ατυχημάτων με μικρά σκάφη και Δρ. Ν. Μαζαράκη (Φυσικός-Μετεωρολόγος, Καθηγητής Ναυτικής Μετεωρολογίας) με πρακτικές γνώσεις ναυτικής μετεωρολογίας και συμβουλές για την αποφυγή επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στη θάλασσα.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας ολοκλήρωσε ο Ανώτερος Επιθεωρητής πλοίων του Υφυπουργείου Ναυτιλίας κος Κ. Κοφτερός, με στοιχεία για ατυχήματα με μικρά σκάφη που έχουν καταγράψει οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, πυροδοτώντας μια ιδιαίτερα ζωηρή συζήτηση για τα υφιστάμενα ελλείμματα σε επίπεδο νομοθεσίας αλλά και νοοτροπίας που οδηγούν σε τέτοια τραγικά περιστατικά αλλά και τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να γίνουν από όλους τους εμπλεκομένους για την πρόληψή τους στο άμεσο μέλλον.

Η συζήτηση έκλεισε με την παραίνεση από πλευράς HELMEPA προς όλους τους συμμετέχοντες να δραστηριοποιηθούν ως «Πρεσβευτές για την Ασφάλεια στη Θάλασσα», συμβάλλοντας στη διάχυση των μηνυμάτων και αποτελεσμάτων του προγράμματος στους συναδέλφους τους και την τοπική και ηλεκτρονική τους κοινότητα.

Την επόμενη διετία θα ακολουθήσουν τουλάχιστον 8 ακόμη αντίστοιχες ενημερωτικές εκδηλώσεις σε παράκτιες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

eep logo

ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ