Πειρατεία σε τρία πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα!

peirateia ploio

Κατελήφθησαν από αντάρτες Χούδι της Υεμένης

Οι αντάρτες Χούδι της Υεμένης κατέλαβαν τρία πλοία - μεταξύ των οποίων και ένα που ανήκει στη Σαουδική Αραβία - σε απόσταση τριών μιλίων από το νησί Ουκμπάν, στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al-Masirah. Όλα τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Σαλίφ.

Λίγο νωρίτερα, ο σαουδαραβικός συνασπισμός που μάχεται τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες ανέφερε ότι οι Χούδι κατέλαβαν ένα σκάφος που ρυμουλκούσε ένα νοτιοκορεάτικο γεωτρύπανο. 

Τα δύο από τα τρία πλοία που κατέλαβαν οι υεμενίτες αντάρτες ανήκουν στη Νότια Κορέα

Δύο πολίτες της Νότιας Κορέας βρίσκονται πάνω στο ένα από τα τρία πλοία που κατέλαβαν μέλη του ένοπλου κινήματος των σιιτών Χούθι —θεωρείται προσκείμενο στο Ιράν — στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, δήλωσε σήμερα στέλεχος του νοτιοκορεάτικου υπουργείου Εξωτερικών.

Τα δύο από τα τρία πλοία που κατέλαβαν οι υεμενίτες αντάρτες ανήκουν στη Νότια Κορέα, δήλωσε έτερος αξιωματούχος του νοτιοκορεατικού ΥΠΕΞ τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη εναντίον των Χούθι ανακοίνωσε χθες ότι οι αντάρτες κατέλαβαν πλοίο που ρυμουλκούσε μια πλατφόρμα με γεωτρύπανο στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας.

Η κατάσχεση των πλοίων σημειώθηκε την Κυριακή, μολονότι τις τελευταίες εβδομάδες έμοιαζε να έχει μειωθεί κατά τι η ένταση μεταξύ των Χούθι και της Σαουδικής Αραβίας.

Σαουδάραβας αξιωματούχος διαβεβαίωσε πριν από δέκα ημέρες ότι έχει ανοίξει ένας «δίαυλος» επικοινωνίας με τους Χούθι, προκειμένου να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στην Υεμένη. Οι Χούθι προσφέρθηκαν τον Σεπτέμβριο να σταματήσουν τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία.

Ο πρωθυπουργός της Υεμένης Μαΐν Σαΐντ ανέφερε μέσω Twitter ότι «ένα κορεατικό πλοίο και δύο πλοία που το συνόδευαν» κατασχέθηκαν από τους αντάρτες καταγγέλλοντας αυτή την «επικίνδυνη κλιμάκωση».

Ένας από τους ηγέτες των ζαϊδιτών ανταρτών, ο Μοχάμαντ αλ Χούθι, επιβεβαίωσε ότι οι μαχητές της παράταξής του κατέσχεσαν τα πλοία στα ανοικτά της Υεμένης, κάνοντας λόγο για «ύποπτη υπόθεση». «Η ακτοφυλακή της Υεμένης προσπαθεί να εξακριβώσει εάν (...) ανήκουν στους εισβολείς ή στη Νότια Κορέα», ανέφερε.

Αν πρόκειται για πλοία «που ανήκουν στη Νότια Κορέα, θα απελευθερωθούν (...).
Καθησυχάζουμε τους πάντες, δεν πρέπει να ανησυχείτε για το πλήρωμα», πρόσθεσε ο Χούθι.

Η Υεμένη, η φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, παραμένει βυθισμένη στον πόλεμο ανάμεσα στους σιίτες αντάρτες Χούθι και την κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Οι αντάρτες κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σανάα και πολλά ακόμη τμήματα της επικράτειας το 2014.

Από τα τέλη του Μαρτίου του 2015, η Σαουδική Αραβία, η οποία τέθηκε επικεφαλής μιας συμμαχίας αραβικών κρατών, έχει επέμβει στον πόλεμο εναντίον των Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, τον μεγάλο της αντίπαλο στην περιοχή.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, στην πλειονότητά τους άμαχοι, 3,3 εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί, μεγάλα τμήματα της χώρας βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού και 24,1 εκατ. άμαχοι — τα δύο τρίτα του πληθυσμού — χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος χαρακτηρίζει συχνά την κατάσταση στην Υεμένη τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

eep logo