Σταθερή αύξηση της Κινεζικής παρουσίας στα «Ποσειδώνια»

posidonia afixi

Σταθερά δυναμική και διαχρονική η Κινεζική παρουσία στη ανά διετία διοργάνωση της έκθεσης “Ποσειδώνια” στην οποία τον παρών δίνει η παγκόσμια ναυτιλία.

Επ’ ευκαιρία της έλευσης του Κινέζου προέδρου στην Ελλάδα και της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών οικονομικών επαφών το "theseanation.gr" σύμφωνα με στοιχεία που του παραχώρησε ο διοργανωτής της έκθεσης, επιχειρεί μία «αποτύπωση» της Κινεζικής παρουσίας.

Έτσι η πρώτη Κινεζική συμμετοχή στα «Ποσειδώνια» χρονολογείται τη δεκαετία του1970 με πρώτο εκθέτη την China Shipbuilding Corporation. Ωστόσο από το 2006 και εντεύθεν η Κινεζική παρουσία γίνεται εντονότερη καθώς αυξάνουν ανάλογα και ο εκθεσιακός χώρος που καλύπτεται. Ειδικότερα η αύξηση της συμμετοχής ξεκίνησε το 2006, όπου έφτασαν τα 300τμ εκθεσιακού χώρου, ενώ σταδιακά αυξήθηκαν σε 500τμ (2010), 800 τμ (2012) και έχουν πλέον φτάσει να ξεπερνούν τα 1.200τμ εκθεσιακού χώρου (2018). Αντίστοιχα κινήθηκε η συμμετοχή εταιρειών με 20 εκθέτες το 2006, 80 το 2010, 150 το 2012 και σταθερά πάνω από 170 από το 2016.

Οι σημαντικότεροι εκθέτες από τον τομέα των ναυπηγείων ήταν παραδοσιακά η China State Shipbuilding Corporation (CSSC) και η China Shipbuilding Industrial Corporation (CSIC), οι οποίες φέτος συγχωνεύθηκαν. Σταθερός εκθέτης είναι η Cosco Shipbuilding.

Δεδομένου ότι η Κίνα διαθέτει πολλά βιομηχανικά κέντρα, υπήρξαν διάφοροι οργανισμοί που έπρεπε να συντονιστούν για να υλοποιηθεί η κρατική συμμετοχή. Το γεγονός αυτό οδήγησε η κρατική συμμετοχή των κατασκευαστών ναυτιλιακού εξοπλισμού παραδοσιακά να οργανώνεται από το China Council for the Promotion of International Trade (CCPIT), που είναι ο κρατικός οργανισμός εξαγωγών της Κίνας, σε συνεργασία πολλές φορές με το China Chamber of Commerce for Import and Export of Machinery and Electronic Products (CCCME).

Χαρακτηριστικό της κινεζικής συμμετοχής είναι ότι αποτελείται από πολλές περιφέρειες που η καθεμία έχει τη δική της ναυπηγική βιομηχανία, για το λόγο αυτό διαχρονικά τα Ποσειδώνια έχουν φιλοξενήσει πολλαπλά κινεζικά ‘περιφερειακά’ περίπτερα, με τις ναυπηγικές εταιρείες κάθε περιφέρειας (Guangzhou ppavilion, Jiangsu pavilion, Zhejiang pavilion).

Η συνεργασία των Ποσειδωνίων με την Κίνα, τέλος, διευρύνθηκε και στo πλαίσιο του Posidonia Sea Tourism Forum, όπου το 2015 σε συνεργασία με την πρεσβεία της Κίνας οργανώθηκε πολιτική και επιχειρηματική αποστολή από την περιφέρεια HAINAN για την προβολή της Hainan ως προορισμού κρουαζιέρας και συνδιοργανώθηκε συνεδρία “China Greece Tourism Seminar and Investment Promotion for the Cruise and Yachting Industries of Hainan Province” με τη συμμετοχή του κινέζου Πρέσβη και υπουργών της περιφέρειας.

eep logo