5G σε εμπόριο και ναυτιλία!

naftilia cloud

Ανταλλαγή εμπειριών στο ΕΒΕΠ για την εξέλιξη των οπτικοακουστικών και τηλεπικοινωνιών στην αγορά της Κίνας

Εκδήλωση με θέμα «Η Εξέλιξη των οπτικοακουστικών και τηλεπικοινωνιών στην αγορά της Κίνας. Ανταλλαγή εμπειριών» πραγματοποιείται στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) στην αίθουσα «Γεώργιος Κασιμάτης», το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, στις 4 το απόγευμα. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Πειραιά, και το China Radio and Television Administration.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης σχετικά με το πολύ ενδιαφέρον θέμα ενημερώνει τις επιχειρήσεις μέλη του με τις παρακάτω χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το 5G.

Ο αγώνας ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου τις ΗΠΑ και τη Κίνα για τη στρατηγική υπεροχή στην υψηλή τεχνολογία δείχνει –προς το παρόν, τουλάχιστον– δεν έχει αναδείξει νικητή, αλλά η Κίνα φαίνεται να έχει διασφαλίσει το προβάδισμα στην τεχνολογία πέμπτης γενιάς.

Στην Κίνα, τα δίκτυα είναι ήδη τα μεγαλύτερα στον κόσμο εξαιτίας αφενός του κολοσσιαίου πληθυσμού της χώρας και αφετέρου των εκτεταμένων επενδύσεων που έχουν κάνει οι κινεζικές εταιρείες. Στα σχέδια του Πεκίνου είναι να καλύψει κατ’ αρχάς τις ανάγκες των τριών μεγαλύτερων πληθυσμιακά πόλεων της Κίνας. Τεχνικά η τεχνολογία πέμπτης γενιάς είναι 100 φορές ταχύτερη από την προηγούμενη, γι’ αυτό και είναι στρατηγικής σημασίας και για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Ωστόσο το ενδιαφέρον είναι στις εφαρμογές. Και τούτο προσλαμβάνει ιδιαίτερης σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο καθώς τα δίκτυα αυτά επιτρέπουν τεχνολογικές εφαρμογές στα λιμάνια και την εφοδιαστική που προσφέρουν ασύλληπτες ταχύτητες ανταπόκρισης σε εξελιγμένες τεχνολογικές-ψηφιακά ελεγχόμενες- υποδομές αλλά και υψηλές ταχύτητες στην ανταλλαγή πληροφοριών (data). Οι εμπορικές υπηρεσίες 5G πλέον είναι διαθέσιμες σε 50 πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, της Σαγκάης και της Σενζέν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Xinhua.

Στη Σαγκάη, σχεδόν 12.000 βάσεις έχουν ενεργοποιηθεί για να στηρίξουν την κάλυψη 5G σε διάφορες περιοχές της πόλης. Στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Κίνας, China Telecom, China Unicorn και China Mobile, έθεσαν σε λειτουργία το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G.

Για το διεθνές εμπόριο ισχύει πάντα το «ο χρόνος είναι χρήμα» και τα δίκτυα 5G υπόσχονται με την μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των τεχνολογικών δυνατοτήτων την συμπίεση του κόστους στις μεταφορές, εν αρχεί, και άρα του κόστους που ο τελικός καταναλωτής καλείται να πληρώσει. Ο Πειραιάς ως παραδοσιακό ναυτιλιακό κέντρο κρίνεται απαραίτητο πως πρέπει να επιδιώξει τη λειτουργία δικτύου 5G το συντομότερο δυνατό.

Η ανάπτυξη των επικοινωνιών διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο στη διαχείριση των ποντοπόρων πλοίων που ταξιδεύουν σε διαφορετικές χρονικές ζώνες. Τα οφέλη από την τεχνολογική πρόοδο είναι προφανή και εύχομαι σύντομα και η Ελλάδα να συμμετάσχει με την βοήθεια και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας σε αυτή την τεχνολογική κούρσα που εξελίσσεται παγκοσμίως.

Pin It

eep logo