Στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης του ΣΕΒ για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων στη ΣΕΠ/COSCO

ste

Ανακοίνωση τμημάτων Εργατικής Πολιτικής και Ναυτιλίας ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή τον προσδιορισμό της ημερομηνίας συζήτησης της προσφυγής του ΣΕΒ για κατάργηση δικαιωμάτων λιμενεργατών στους προβλήτες ΙΙ & ΙΙΙ της ΣΕΠ/Cosco, τα τμήματα Εργατικής Πολιτικής και Ναυτιλίας ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν:

"Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου εκδικάζεται ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, η αίτηση ακύρωσης του ΣΕΒ που αφορά στο ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων στη ΣΕΠ/COSCO, με την οποία ζητά την ακύρωση της υπ. αριθμ. 46/2018 εγκυκλίου του ΕΦΚΑ που ενέτασσε όλους στους λιμενεργάτες στα βαρέα και ανθυγιεινά. Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος προέκυψε μετά από συντονισμένες ενέργειες των υπουργείων Εργασίας και Ναυτιλίας ικανοποιώντας το δίκαιο αίτημα των λιμενεργατών στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ για την ένταξη τους στα βαρέα.

Με αυτό τον τρόπο αποκαταστάθηκε μία αδικία που ξεκίνησε το 2010 όταν και πέρασε στη διαχείριση της COSCO ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά. Η τότε κυβέρνηση αλλά και εκείνες που την διαδέχτηκαν κρυπτόμενες πίσω από προσχηματικές ερμηνείες, για το αν οι προβλήτες αποτελούν λιμάνι ή λιμενική εγκατάσταση, ανέχτηκαν τη διάκριση μεταξύ των εργαζομένων παρά το γεγονός ότι ενώ εργάζονται στο ίδιο επάγγελμα και κάτω από τις ίδιες συνθήκες, δεν εντάσσονταν στις διατάξεις των βαρέων και ανθυγιεινών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε δίπλα και στήριξε τους αγώνες των εργαζομένων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ από την αρχή όταν ακόμη προσπαθούσαν να αποκτήσουν συνδικαλιστική έκφραση το 2014, ενώ στη συνέχεια με την ανάληψη της διακυβέρνησης, τους αναγνώρισε ως συνομιλητές στη συζήτηση για το μέλλον του λιμανιού. Στήριξε αποφασιστικά τα δίκαια αιτήματά τους και νομοθέτησε όταν είχε την κυβερνητική ευθύνη χωρίς να υποκύψει σε πιέσεις, όπως αυτές του ΣΕΒ.

Δηλώνουμε ότι με την ίδια συνέπεια και αποφασιστικότητα θα σταθούμε και σήμερα δίπλα τους, στον αγώνα τους για την προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων".