«Ο αγώνας του σήμερα δημιουργεί τη δύναμη του αύριο»

peals 12 taktiko synedrio

Κεντρικό σύνθημα στο 12o Τακτικό Συνέδριο ΠΕΑΛΣ

Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθησαν οι εργασίες του 12ου Τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος με κεντρικό σύνθημα «Ο αγώνας του σήμερα δημιουργεί τη δύναμη του αύριο» καθιστώντας σαφή την πρόθεση των μελών του Δ.Σ. και του συνόλου των μελών της ΠΕΑΛΣ να αγωνιστούν, να διεκδικήσουν και να ανοίξουν δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.

Στο συνέδριο, που διεξήχθη στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου στις 5 & 6 Οκτωβρίου 2019, η συμμετοχή των μελών της ΠΕΑΛΣ κυρίως από την Κρήτη αλλά και απ’ άλλα μέρη της Ελλάδας ήταν πρωτόγνωρη, μαζική και εποικοδομητική.

Τις εργασίες του συνέδριου μας είχαμε την τιμή να χαιρετήσουν:
Ο Υπουργός Ναυτιλίας Και Νησιωτικής Πολιτικής Κ. Πλακιωτάκης Γιάννης
Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου Κ. Θραψανιώτης Μανώλης
Ο Αντιπεριφεριάρχης Λασιθίου Κ. Γουλιδάκης Γιάννης
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Κ. Ζερβός Αντώνιος
Ο Πρόεδρος ΠΟΑΣΥ Κ. Γερακαράκος Γρηγόρης
Ο Πρόεδρος ΠΟΕΥΠΣ Κ. Σταθόπουλος Δημήτρης
Ο Πρόεδρος ΠΟΕΠΛΣ Κ. Τσιάνος Παναγιώτης

Ο Επίτιμος Πρόεδρος ΠΕΑΛΣ και Γενικός Γραμματέας της ΕΑΑΛΣ κ. Δημήτρης Σαϊτάκης
Ο Πρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λασιθίου κ.. Μπαρμπούνης Γιώργος
Ο Γενικός Γραμματέας Του Πανελλήνιου Συνδέσμου Οικονομικών Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού Κ. Δανομάρας Βαγγέλης

Παρέστησαν επίσης:
Ο Πανοσιολογιότατος Πρωτοσύγκελος Πέτρας και Χερονήσου κ.κ.
Ο Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Μάμμης Βασίλης
Ο Διευθυντής Επιτελικού Γρ. ΥΝΑΝΠ Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Αλεξανδράκης Γεώργιος
Ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Τσελίκης Αλέξανδρος
Η Λιμενάρχης Αγ. Νικολάου Αντιπλοίαρχος ΛΣ Χασιώτη Δήμητρα
Ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ηρακλείου Αντιπλοίαρχος ΛΣ Δουβής Ε.
Ο Λιμενάρχης Ρεθύμνου Αντιπλοίαρχος ΛΣ Καστρινάκης Κωνσταντίνος
Ο Αναπληρωτής Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Καζαμίας Εμμανουήλ
Ο Πρόεδρος ΕΠΛΣΑΠ Κ. Κουζής Βασίλειος
Ο Πρόεδρος ΕΠΛΑΑΚ Κ. Σφακιανάκης Γιώργος
Ο Επίτιμος Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Ναύαρχος ΛΣ (εα) ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Αθανάσιος
Ο Επίτιμος Υπαρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ (εα) ΤΣΙΑΔΗΣ Δημήτριος
Ο Επίτιμος Υπαρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Ναύαρχος ΛΣ (εα) ΧΟΝΔΡΟΝΑΣΙΟΣ Αθανάσιος
Ο Επίτιμος Υπαρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Ναύαρχος ΛΣ (εα) ΕΞΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ Παναγιώτης
Ο Αντιναύαρχος ΛΣ (εα) Καραγεωργόπουλος Ιωάννης Επίτιμος Διευθυντής Κλάδου Ασφάλειας Αρχηγείου.
Ο Πρόεδρος της ΕΑΑΝ Κρήτης Αντιπλοίαρχος (Μ) Εα Ε. Σταματάκης ΠΝ
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Καστελίου και Πρόεδρος ΝΟΔΕ Καστελίου Κ. Καρτσωνάκης Γιώργος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν πρωτόγνωρος ο αριθμός επιστολών χαιρετισμού που έλαβε η ΠΕΑΛΣ .
Η ΠΕΑΛΣ στο πλαίσιο του συνεδρίου παρέθεσε γεύμα και δείπνο στοτς προσκεκλημένους και στα μέλη της

Ο Πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ κ. Πασσάκος στην εναρκτήρια ομιλία του αφού καλωσόρισε του συμμετέχοντες στον Άγιο Νικόλαο, τόνισε ότι το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΕΑΛΣ, επί περίπου πέντε χρόνια και μετά από 4 συνέδρια, παραμένει σχεδόν στο σύνολό του σε ισχύ με την 4ετια που πέρασε να μας αφήνει απόνερα, μια κληρονομιά εκ προοιμίου ναρκοθετημένη σε όλα τα επίπεδα, σε όλα τα ζητήματα, που αφορούν το ΛΣ και τα στελέχη του.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προσπάθεια αποκλεισμού, φίμωσης, απαξίωσης της ΠΕΑΛΣ αλλά και στον κινδύνο της υπηρεσιακής υπόστασης του ίδιου και των μελών του Δ.Σ..

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αναλάβαμε τις ευθύνες και το κόστος, επιμείναμε και συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι κορυφαία θεσμικά ζητήματα που αφορούν στο Λιμενικό Σώμα και στα στελέχη του αποτέλεσαν θύματα μικροπολιτικών λόγων, της προσωπικής και υπηρεσιακής ανέλιξης κάποιων, της ψηφοθηρίας, λίγων άσχετων αλλά και «εξαρτημένων» της καρέκλας, που δυστυχώς βοήθησαν στο να έρθουν στην Βουλή νομοσχέδια κατώτερα των περιστάσεων και των αναγκών μας, που οδήγησαν πίσω το Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη του, ανοίγοντας το δρόμο για την αλλαγή της δομής του ΛΣ, την απαξίωση του, του «πλήρους ελέγχου μας», την πολιτικοποίησή του και την θεσμική εκτροπή.

Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα αν και έχουμε δικαιωθεί και επιβεβαιωθεί σε όλα τα επίπεδα και στο τιμόνι του ΥΝΑΝΠ είναι πλέον νέα πολιτική ηγεσία, είστε εσείς κ. Πλακιωτάκη, κάποιοι εξακολουθούν να δρουν ανασταλτικά και να μας πολεμούν, εκμεταλλευόμενοι υπέρ τους και κατά μας, την καθυστέρηση αλλαγών στην στρατιωτική ηγεσία, καθυστέρηση που θεωρούμε ότι εντάσσεται στην μεθοδολογία της νέας πολιτικής ηγεσίας προσαρμογής και μετάβασής μας, ομαλά στην κανονικότητα.»

Και συνέχισε «ένας οργανισμός με επιτυχή δράση 100 ετών, one – stop shop, ζητούμενο για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με εξειδικευμένα στελέχη, μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία εγκαταλείφθηκε στην τύχη του. Ακόμα και το Αρχηγείο, το πιο αναγκαίο προαπαιτούμενο για την εξασφάλιση της επιτυχούς δράσης ενός σύγχρονου σώματος ασφαλείας στη θάλασσα και στα λιμάνια και ενός δυναμικού ελεγκτικού μηχανισμού της εθνικής και διεθνούς ναυτιλίας, βυθίστηκε στην απαξίωση και μετατράπηκε σε όργανο εκτροπής από την κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα και σε One Man Show Αρχηγείο.»

Συνεχίζοντας τόνισε «Για την ΠΕΑΛΣ αποτελεί υποχρέωση, σε αυτή τη νέα μέρα, μετά τις βουλευτικές εκλογές και την αλλαγή της πολιτικής Ηγεσίας στο ΥΝΑΝΠ/ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, χωρίς βεβαίως να θεωρούμαστε δεδομένοι κανενός, στην επιστροφή στην κανονικότητα, παραμένοντας συμπαραστάτες σε όλες τις προσπάθειές της αλλά και της νέας στρατιωτικής ηγεσίας που θα επιλέξει, που θα κατατείνουν προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης των παθογενειών και εκτροπών, που κληρονομήσαμε, στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Σώματος, στην καλυτέρευση της υπηρεσιακής καθημερινότητας αλλά και στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε οι Αξιωματικοί ΛΣ αλλά και τα στελέχη ΛΣ όλων των βαθμίδων.»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του έστειλε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση:
Να είστε βέβαιοι ότι θα αγωνιστούμε για να μην διαψεύσουμε κανέναν σας.
Να είστε βέβαιοι ότι δεν θα απολογηθούμε σε κανέναν για τις επιλογές μας.
Να είστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει τίποτα αδύνατο γι’ αυτόν που θα προσπαθήσει.
Να είστε βέβαιοι ότι αποτελούμε αντίβαρο και δύναμη.
Να είστε βέβαιοι ότι το ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ είναι και ιδέα.....Και αι ιδέαι δεν αποθνήσκουν....
Να είστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να παραμείνει το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., ΑΣΦΑΛΕΙΑ (δηλαδή ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ) – ΝΑΥΤΙΛΙΑ (δηλαδή ΠΛΟΙΟ-ΝΑΥΤΙΚΟΣ).

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκης στον χαιρετισμό του καλωσόρισε τους συμμετέχοντες του 12ου Τακτικού Συνεδρίου στην ιδιαίτερη πατρίδα του και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της ΠΕΑΛΣ εξήρε το έργο της ΠΕΑΛΣ.

Στην έναρξη της ομιλίας του τόνισε ότι δεν θα χαθεί ούτε μια μέρα για την βελτίωση των όρων λειτουργίας του Οργανισμού και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και συνέχισε ότι η προώθηση ή απόσυρση διατάξεων θα προκύψει κατόπιν διαλόγου - όχι όμως ατέρμονου καθώς προκαλεί σύγχυση στο διάλογο - για ένα δίκαιο σύστημα μεταθέσεων, αξιολόγησης και κρίσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρόθεση ενίσχυσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και δεσμεύτηκε προσωπικά για την αύξηση των Οργανικών Θέσεων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αλλά και την ενίσχυση σε επιχειρησιακά μέσα.

Παράλληλα τόνισε ότι προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, η no 1 απειλή για την χώρα, σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις σε ότι αφορά την άμυνα της χώρας και τις περιπολίες, πάντα με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ καθοριστικό ρόλο θα έχει και η στάση της Τουρκίας και ο σεβασμός που θα επιδείξει απέναντι στην συμφωνία με την Ε.Ε.

Κυρίαρχο ρόλο βεβαίως στην επίτευξη των ανωτέρω, επεσήμανε, θα διαδραματίσουν οι Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τους οποίους στοχεύει να υπάρχει εποικοδομητική συνεργασία. Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός με όποιον δεν τηρεί τον στρατιωτικό όρκο, καθώς δεν συνάδει με την εκπλήρωση του καθήκοντος του Αξιωματικού Λ.Σ., και παράλληλα πλήττει το κύρος και την ιστορία του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Τέλος αναφερόμενος την συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τόνισε ότι θα υπάρξει εορτασμός των 100 ετών όπως αρμόζει στην ιστορία, την αποστολή και την προσφορά του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στην πατρίδα και την κοινωνία, που θα ανκοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Κλείνοντας την ομιλία του δήλωσε ότι βασική λογική είναι η προάσπιση των συμφερόντων των στελεχών τα οποία στηρίζει απόλυτα, όμως παραμένει κριτικός σε αρνητικές συμπεριφορές που δεν τιμούν το Σώμα. Τέλος ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.

Στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε και εγκρίθηκε από τα μέλη ο Διοικητικός και ο Οικονομικός απολογισμός του έργου της ΠΕΑΛΣ ενώ οι σύνεδροι είχαν την δυνατότητα να ανταλλάξουν επιχειρήματα, να τοποθετηθούν για ζητήματα που τέθηκαν με οξύτητα και τα οποία απασχολούν τόσο τα στελέχη όσο και τον Οργανισμό που υπηρετούν, να υπερψηφίσουν τον Οικονομικό Προϋπολογισμό της Ένωσης για το επόμενο έτος και καθορίστηκε το Διεκδικητικό Πλαίσιο, βάσει του οποίου θα κινηθεί η Ένωση το προσεχές διάστημα.


Βασικό στοιχείο των εργασιών του Συνεδρίου της Ένωσης υπήρξε ο γόνιμος προβληματισμός και η ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων για τα ζητήματα που απασχολούν τους Αξιωματικούς ΛΣ και τον Οργανισμό που καλούνται να υπηρετήσουν και η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων μέσα από δημιουργικό διάλογο για την ανάδειξη των προκλήσεων του μέλλοντος.

Τέλος, στο πλαίσιο της φιλοξενίας, της σύσφιξης σχέσεων και της ανταλλαγής απόψεων παρατέθηκε δείπνο στο οποίο παρευρέθη το σύνολο των καλεσμένων της ΠΕΑΛΣ.

Την επόμενη μέρα των εργασιών του συνεδρίου, οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στην περιοχή του Αγίου Νικολάου και ακολούθησε γεύμα πριν την αναχώρησή και επιστροφή τους στον Πειραιά.

 

eep logo