AQUA: Το φουτουριστικό, οικολογικό σούπερ γιοτ που κινείται με υδρογόνο

Sinot Aqua concept 3

Παρουσιάστηκε στο ετήσιο Yacht Show στο Μονακό

Τα αποκαλυπτήρια του μοντέλου ενός υπερπολυτελούς σούπερ γιοτ, που κινείται αποκλειστικά με υγρό υδρογόνο και διαθέτει μεταξύ άλλων πέντε καταστρώματα, πισίνα με καταρράκτη, σουίτα VIP και ελικοδρόμιο, έκανε μια ολλανδική εταιρεία.

Το AQUA, όπως λέγεται το σκάφος, το concept του οποίου παρουσίασε η εταιρεία Sinot με αφορμή το ετήσιο σόου γιοτ στο Μονακό, που ολοκληρώνεται την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου έχει μήκος 112 μέτρα και θα είναι ένα από τα πρώτα σούπερ γιοτ στον κόσμο που θα κινείται αποκλειστικά με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.

Επαναστατικό σύστημα πρόωσης

Χάρη στο επαναστατικό σύστημα πρόωσής του, που δεν διαθέτει κινητά μέρη, το AQUA θα κινείται αθόρυβα και χωρίς να εκπέμπει ρύπους με μέση ταχύτητα 12 κόμβων και μέγιστη 17 ενώ θα μπορεί να καλύπτει αποστάσεις έως και 2.750 ναυτικών μιλίων προτού χρειαστεί ανεφοδιασμό. Σε αντίθεση με τις κλασικές μηχανές εσωτερικής καύσης, οι κυψέλες καυσίμου θα περνούν από μια χημική διαδικασία μετατροπής του πλούσιου σε υδρογόνο καυσίμου σε ηλεκτρισμό.

To concept του σούπερ γιοτ Aqua που έκλεψε την παράσταση στο Monaco Yacht Show

Η Sinot παρουσίασε ένα μοντέλο σε κλίμακα 3,5 μέτρων και εικόνες υπολογιστή του Aqua στην έκθεση γιοτ στο Μονακό.

Τα ηλεκτρόνια θα αφαιρούνται από τα άτομα του υδρογόνου και θα διοχετεύονται σε σύρμα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι μόνοι «ρύποι» που θα αποβάλλονται θα είναι καθαρό νερό που θα πέφτει στη θάλασσα. Το υδρογόνο θα αποθηκεύεται υπό θερμοκρασία -253 βαθμών Λεσίου σε δύο ειδικές δεξαμενές 28 τόνων, ενώ οι μηχανές του σούπερ γιοτ θα παράγουν 4.0 MW, ενέργεια αρκετή για την ηλεκτροδότηση περίπου 600 νοικοκυριών.

Sinot Aqua concept

Ο ορισμός της πολυτέλειας σε συνδυασμό με design από το μέλλον

Τα δωμάτια και οι εγκαταστάσεις του Aqua θα είναι διάσπαρτα σε πέντε καταστρώματα που θα επικοινωνούν με ένα κεντρικό, σπειροειδές κλιμακοστάσιο. Το σούπερ γιοτ θα διαθέτει μια εντυπωσιακή σάλα εστίασης και ευρύχωρες βεράντες καθώς και spa, γυμναστήριο και αίθουσα κινηματογράφου.

Οι ταξιδιώτες θα μετακινούνται από και προς το πλοίο με πολυτελείς δεκάμετρες λιμουζίνες, και παρά το τεράστιο μέγεθός του θα φιλοξενεί μόνον 14 επισκέπτες και 30μελές πλήρωμα σε κάθε του ταξίδι.

Σύμφωνα με την ολλανδική εταιρεία που παρουσίασε το concept του Aqua, το σούπερ γιοτ «αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προόδου προς την επίτευξη μιας νέας ισορροπίας μεταξύ του φυσικού περιβάλλοντος και της τεχνολογίας». «Η πρόκλησή μας ήταν να εφοδιάσουμε μ’ ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα πρόωσης με υγρό υδρογόνο και κυψέλες καυσίμου ένα πραγματικό σούπερ γιοτ, πρωτοποριακό όχι μόνον τεχνολογικά, αλλά και σχεδιαστικά και αισθητικά», είπε ο σχεδιαστής Sander Sinot. Και πρόσθεσε: «Με κάθε μου πρότζεκτ προσπαθώ εγώ και η ομάδα μου να υπερβούμε τα όριά μας. Για την ανάπτυξη του Aqua αντλήσαμε έμπνευση από τον τρόπο ζωής ενός προοδευτικού ιδιοκτήτη με οικολογικές ανησυχίες, τη ρευστή ποικιλομορφία του νερού και την τεχνολογία αιχμής για τη δημιουργία ενός σούπερ-γιοτ 112 μέτρων με πραγματικά καινοτόμα χαρακτηριστικά».

Πηγή: iefimerida.gr

 

 

eep logo