Ο Κ.Κατσαφάδος για την υποστελέχωση του Λιμενικού

katsafados vouli 2

Ζητά επείγουσες ενέργειες για την αντιμετώπιση του νέου μεταναστευτικού κύματος

 

Επίκαιρη Ερώτηση προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τον υπουργό Ιωάννη Πλακιωτάκη αναμένεται να υποβάλλει ο βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιά Κώστας Κατσαφάδος. Ο Κώστας Κατσαφάδος, βασιζόμενος σε πρόσφατη επιστολή της Ένωσης Λιμενικών Υπαλλήλων, επισημαίνει το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης της Ελληνικής Ακτοφυλακής τη στιγμή που η υπάρχει νέο μεταναστευτικό κύμα από την Τουρκία και ρωτά εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα αποστολής μέσων και προσωπικού σε υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στα νησιά του Αιγαίου.

Στη συνέχεια ακολουθεί η πλήρης Επίκαιρη Ερώτηση προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με θέμα:
Επείγουσες ενέργειες για την αντιμετώπιση του νέου μεταναστευτικού κύματος από την Τουρκία τη στιγμή που παρατηρείται σοβαρή έλλειψη στελέχωσης των Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος.

"Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα του μεταναστευτικού στη χώρα μας, παρά τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση να διορθώσει την τραγική κατάσταση που παρέλαβε. Καθημερινά καταγράφονται αφίξεις εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων που εισέρχονται παράνομα, κυρίως, μέσω της θαλάσσιας οδού.
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγο πριν την τελευταία σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) για το προσφυγικό, τουλάχιστον, 2.200 άτομα έφτασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή.
Την ίδια στιγμή, Ενώσεις Λιμενικών Υπαλλήλων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υποστελέχωση των υπηρεσιών τους. Μια από τις τελευταίες επιστολές που έφτασαν στην πολιτική και φυσική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή προέρχεται από την Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Χίου – Σάμου με θέμα «Υποστελέχωση Υπηρεσιών-Ομηρία συναδέλφων».
Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ο εκτελών χρέη διοικητή Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Μυτιλήνης ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών ότι αδυνατεί να υποδεχθεί νεοεισερχόμενους αφού δεν υπάρχει πλέον χώρος ώστε να σταθούν προκειμένου να καταγραφούν. Επίσης κατά την τελευταία συνάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), κ. Fabrice Leggeri o υπουργός είχε τονίσει την ανάγκη για την σταθερή παρουσία ενός υψηλού επιπέδου επιχειρησιακών δυνατοτήτων στα εξωτερικά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδος, σύμφωνα με τις αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Με βάση την απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ υπάρχει χρονοδιάγραμμα αποστολής μέσων και προσωπικού σε υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στα νησιά του Αιγαίου;
2. Έχει αποσταλεί αίτημα συνδρομής σε μέσα και προσωπικό του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής – Frontex και στο ΝΑΤΟ με το χαρακτηρισμό του επείγοντος";

eep logo