Επαναφορά της Οργανικής Δύναμης του Λιμενικού στις 10.250 θέσεις

limenikoi skafh

Πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος

Με επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη η ΠΟΕΠΛΣ επισημαίνει ότι αποτελεί μείζονος σημασίας ζήτημα για το Λιμενικό η επαναφορά της Οργανικής Δύναμής του στις 10.250 θέσεις, τη στιγμή μάλιστα, που το αντικείμενο και οι αρμοδιότητες του Σώματος έχουν αυξηθεί σημαντικά, με το προσωπικό σε πολλές περιπτώσεις να έχει εξαντλήσει τα αποθέματα σωματικής και ψυχικής αντοχής.

Ολόκληρη η επιστολή της ΠΟΕΠΛΣ έχει ως εξής:

"Όπως είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε κατά την πρόσφατη συνάντησή μας η επαναφορά της οργανικής δύναμης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στα πρότερα επίπεδα αποτελεί μείζονος σημασίας ζήτημα για το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και τα στελέχη του.
Θεωρούμε ότι είναι ώριμες πλέον οι συνθήκες για την ανάληψη πρωτοβουλιών σε σχέση με την αποκατάσταση των οργανικών θέσεων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και κατ’ επέκταση της οργανικής σύνθεσης των υπηρεσιών.
Η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης το 2013 για κάθετη μείωση κατά 20% της οργανικής μείωσης του Σώματος σε συνδυασμό με την έτσι κι αλλιώς αμφιλεγόμενη αναδιάρθρωση των περιφερειακών υπηρεσιών του Αρχηγείου Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. με τη «μεταρρύθμιση» του Λιμενικού Καλλικράτη, αποδιοργάνωσε τη δομή και λειτουργία του Σώματος μειώνοντας τις οργανικές συνθέσεις του συνόλου των Λιμενικών Αρχών, των υπηρεσιών, των μέσων και των ειδικών μονάδων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Επιπλέον αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν προέκυψε καμία εξοικονόμηση πόρων όπως επικαλούνταν και κανείς μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει επαρκώς τους λόγους αυτής της μείωσης τη στιγμή μάλιστα, που το αντικείμενο και οι αρμοδιότητες του Σώματος έχουν αυξηθεί σημαντικά, με το προσωπικό σε πολλές περιπτώσεις να έχει εξαντλήσει τα αποθέματα σωματικής και ψυχικής αντοχής.

Επειδή αυτή η κατάσταση εκτιμούμε ότι αποβαίνει σε βάρος της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ αλλά και των συνθηκών εργασίας των στελεχών του Σώματος, η Ομοσπονδία μας ζητά την άμεση επαναφορά των οργανικών θέσεων στα επίπεδα, που ορίζει ο ν. 4150/2013 καθώς και τον από μηδενικής βάσεως επανακαθορισμό της κατανομής προσωπικού Π.Δ 81/2012.
Η επαναφορά της οργανικής δύναμης στις 10.250 θέσεις θα επιφέρει και τον εξορθολογισμό στη στελέχωση των αντίστοιχων υπηρεσιών με αποτέλεσμα την ποιοτικότερη αντιμετώπιση των θεμάτων της Ναυτιλίας, ενώ σε συνδυασμό με την ενίσχυση σε μέσα, εξοπλισμό και υποδομές θα συμβάλει στη δημιουργία μιας ισχυρής, δυνατής και αποτελεσματικής ακτοφυλακής, ικανής να ανταποκριθεί στο ρόλο και την αποστολή της, όπως αυτή σχετίζεται με την ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας, την έρευνα και διάσωση, την εφαρμογή της αλιευτικής νομοθεσίας, την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας, την αντιμετώπιση του προσφυγικούμεταναστευτικού φαινομένου, την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και του ενάλιου πλούτου, την άσκηση των αρμοδιοτήτων στον αιγιαλό και την παραλία, την ασφάλεια και προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στη θάλασσα, την πρόληψη και καταστολή τρομοκρατικών και άλλων εγκληματικών ενεργειών και την πάταξη οικονομικών εγκλημάτων.
Ήρθε η ώρα να πάψουμε να επικεντρωνόμαστε στη διαχείριση της μιζέριας σηματοδοτώντας την απαρχή μιας νέας εποχής γενναίων αλλά παράλληλα ρεαλιστικών αποφάσεων και αναμένουμε από την πλευρά σας την ανάληψη άμεσης πρωτοβουλίας".

eep logo