Βρετανική πρόταση για ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή στο Ορμούζ

hormuz ploia

Τέσσερεις χώρες στηρίζουν την πρόταση για προστασία των ζωτικής σημασίας θαλάσσιων οδών στη Μέση Ανατολή

Η αρχική πρόταση για την ανάπτυξη πολυεθνικής ναυτικής δύναμης στα στενά του Χορμούζ είχε ξεκινήσει να σχηματοποιείται μετά τις δηλώσεις του Ντ. Τράμπ με τα πρώτα επεισόδια στο Περσικό Κόλπο. Ωστόσο η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Δανία τάχθηκαν υπέρ της συγκρότησης μιας ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής που θα έχει ως στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Χορμούζ, ανέφεραν απόψε τρεις υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Η πρόταση για την αποστολή αυτή υποβλήθηκε από τη Βρετανία σε μια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. Το Λονδίνο εξήγησε ότι στην αποστολή δεν θα εμπλακούν ευθέως η Ευρωπαϊκή ένωση, το ΝΑΤΟ ή οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ισπανία, η Σουηδία, η Πολωνία και η Γερμανία εξέφρασαν επίσης ενδιαφέρον για το σχέδιο αυτό.
Την διοίκηση της αποστολής αυτής για την προστασία των ζωτικής σημασίας θαλάσσιων οδών στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να αναλάβουν από κοινού η Γαλλία και η Βρετανία, σημείωσε ένας διπλωμάτης.

Το Ιράν θα προφυλάξει το Στενό του Χορμούζ δηλώνει ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί

Το Ιράν θα προφυλάξει το Στενό του Χορμούζ και δεν θα επιτρέψει καμία διατάραξη της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Χορμούζ, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Παρίσι, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
"Το Ιράν θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να προφυλάξει την περιοχή, ιδιαίτερα το Στενό του Χορμούζ και δεν θα επιτρέψει καμία διατάραξη της ναυσιπλοΐας σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή", τόνισε ο Αρακτσί στον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν", σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο.
Νωρίτερα σήμερα, όπως ανέφεραν υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Δανία τάχθηκαν υπέρ της συγκρότησης μιας ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής που θα έχει ως στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Χορμούζ. Η πρόταση για την αποστολή αυτή υποβλήθηκε από τη Βρετανία.

theseanation.gr

eep logo