Το Fath Al Khair στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Fath Al Khier2

Ένα ξύλινο παραδοσιακό σκάφος από το Κατάρ επισκέψιμο στο κοινό της πόλης

Ένα σαραντάμετρο παραδοσιακό ξύλινο σκάφος, χαρακτηριστικό δείγμα της ναυτικής παράδοσης του Κατάρ, αναμένεται να φθάσει, το απόγευμα της Τετάρτης, στη Θεσσαλονίκη και θα είναι προσβάσιμο να το επισκεφθούν οι Θεσσαλονικείς και όσοι θα βρίσκονται στην πόλη μέχρι την Παρασκευή.

Όπως ανάφερε ο Γιώργος Μπασμαδέλης από το τμήμα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», πρόκειται για ένα πρότζεκτ που έχει ξεκινήσει από τον αντίστοιχο πολιτιστικό Οργανισμό του Kατάρ «Κatara», ο οποίος στοχεύει να προωθήσει το προφίλ της χώρας σε ένα πλαίσιο πολιτιστικής διπλωματίας, μέσω ενός διετούς ταξιδιού. Συγχρόνως προωθείται η διεθνής διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου σε χώρες του Αραβικού κόλπου, του Ινδικού Ωκεανού και της Μεσογείου.

«Το ταξίδι του ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη, ακολούθησε το Τσανάκαλε και αναμένεται να φθάσει Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Μύκονο, θα κάνει τον περίπλου της Σαντορίνης, θα συνεχίσει Πειραιά, Κέρκυρα, Άγιους Σαράντα, Κροατία, για να καταλήξει στη Σικελία και να κλείσει το ταξίδι του στη Γένοβα. Του χρόνου θα κινηθεί στη δυτική Μεσόγειο», σημειώνει ο κ. Μπασμαδέλης.

Η επίσημη εκδήλωση της άφιξης του σκάφους έχει προγραμματιστεί να γίνει την Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, στην παραλία του Λευκού Πύργου, στο ύψος του Βασιλικού Θεάτρου.

Όσοι επιθυμούν, θα μπορούν να επισκεφθούν το σκάφος. Εκεί θα βρίσκονται 16 ναυτικοί που αποτελούν το πλήρωμα του σκάφους, για να τους υποδεχθούν και να τους ξεναγήσουν στο σκάφος - Μουσείο που αντικατοπτρίζει την αυθεντικότητα της θαλάσσιας κληρονομιάς του Κατάρ, το οποίο ταυτόχρονα προωθεί και το γεγονός της φιλοξενίας του Παγκόσμιου Κυπέλλου της FIFA 2022 από το Κατάρ.

Το Fath Al Khair, όπως ονομάζεται το σκάφος, ξεκίνησε με 16 Καταριανούς ναυτικούς, σε ένα ταξίδι 4 μηνών και θα διανύσει 4000 ναυτικά μίλια, επισκεπτόμενο 11 λιμάνια.

Το σαραντάμετρο σκάφος κατασκευάστηκε το 1983 και είναι μοναδικό στο είδος του, μιας και συνδυάζει τη ναυτική κληρονομιά του Κατάρ με τη σύγχρονη τεχνολογία της ναυσιπλοΐας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)