Εγκαινιάστηκε η επέκταση του λιμανιού της Ταγγέρης

taggeri limani

Στόχος να γίνει ένα από τα κορυφαία και το πρώτο σε δυναμικότητα κοντέινερ στη Μεσόγειο



Με στόχο να αποτελέσει κόμβο για τις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο ανάμεσα στην Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και τον Ατλαντικό, το Μαρόκο εγκαινίασε τη λειτουργία του Tanger Med 2. Πρόκειται για επέκταση του λιμανιού της Ταγγέρης, με την προσθήκη νέων τερματικών σταθμών. Κατά την πρόσφατη τελετή εγκαινίων των εργασιών του Tanger Med 2, σύμφωνα με το μαροκινό πρακτορείο ειδήσεων (MAP), τον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ', εκπροσώπησε ο διάδοχος του θρόνου Μουλάι Ελ Χασάν.

Με τη νέα του πλατφόρμα, το λιμενικό συγκρότημα της Ταγγέρης, που ήδη είναι από τα κορυφαία στην Αφρική από άποψη χωρητικότητας εμπορευματοκιβωτίων, θα είναι σε θέση να γίνει ένα από τα κορυφαία και το πρώτο σε δυναμικότητα κοντέινερ στη Μεσόγειο, σημειώνεται. Εκτιμάται δε πως θα ενισχύσει τη θέση του ως κέντρου αναφοράς στην Αφρική και τον κόσμο στον κλάδο του εφοδιασμού (logistics) και στο διεθνές εμπόριο. Όπως γίνεται γνωστό από το ίδιο τηλεγράφημα, το νέο λιμάνι περιλαμβάνει δύο νέους τερματικούς σταθμούς, με πρόσθετη χωρητικότητα 6 εκατομμυρίων τόνων κοντέινερ. Με την προσθήκη των δύο νέων τερματικών στο λιμάνι της Ταγγέρης η συνολική χωρητικότητα κεντέινερ υπολογίζεται να ανέλθει στα 9 εκατ.

Η επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών του λιμένα Tangier Med II που έγινε στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με το μαροκινό πρακτορείο ειδήσεων, ξεκίνησε με την προβολή ταινίας που έδειχνε τα διάφορα στάδια της κατασκευής του.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ειδικής Υπηρεσίας Tangier-Mediterranean, Φαούντ Μπρίνι, σε χαιρετισμό του, μίλησε για τη συνάφεια του αρχικού οράματος του βασιλιά του Μαρόκου με την επιλογή της τοποθεσίας, στο σταυροδρόμι των θαλάσσιων οδών. Έκανε μάλιστα λόγο ότι το λιμάνι αυτό αποτελεί μια πραγματική αιτία για να αισθάνονται υπερήφανοι οι Μαροκινοί, καθώς θα συνδέει το Μαρόκο με 77 κράτη και 186 λιμάνια βάζοντας τη χώρα στο ναυτιλιακό χάρτη.

Ο Fouad Brini παρουσίασε επίσης τα επιτεύγματα του «Tangier Med» και τις προοπτικές του έως το 2025. Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε ένα νέο επενδυτικό σχέδιο 9 δισεκατομμυρίων Ντιρχάμ (835 εκ. Ευρώ) που αποσκοπεί στην διεθνή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των logistics του Μαρόκου.

Τέλος, ο διάδοχος του θρόνου επισκέφθηκε το λιμάνι της Ταγγέρης Med και το νέο τερματικό σταθμό TC4.

 

eep logo