Στο Καστέλλι της Κρήτης ο υπ.Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης

kasteli 090619

Για την επέτειο των 77 χρόνων από το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο

Στον εορτασμό για τα 77 χρόνια από το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο του Καστελλίου Πεδιάδας στο Νομό Ηρακλείου παραβρέθηκε σήμερα ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο του Καστελλίου έγινε τη νύχτα της 9ης προς 10η Ιουνίου του 1942. Μαζί με άλλες ενέργειες που έγιναν από την Αντίσταση της Κρήτης και με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν με τους μυστικούς ασυρμάτους από τη Μεγαλόνησο στο αγγλικό στρατηγείο του Καΐρου, είχαν άμεσες επιπτώσεις στην ανακοπή της προελάσεως του γερμανικού «ΆφρικαΚορπς» προς την Αλεξάνδρεια και το Κάιρο και την καθήλωσή του στο Ελ Αλαμέιν, όπου τελικώς ηττήθηκε.

Το σαμποτάζ στο πολεμικό αεροδρόμιο του Καστελλίου, το 1942, καταγράφηκε ιστορικά ως το πρώτο σαμποτάζ εναντίον των δυνάμεων του άξονα στην Ευρώπη. Κατά την τελετή ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε: «Τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα -αλλά και τα λοιπά λαϊκιστικά «κινήματα» που επίσης απειλούν την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία- τα οποία αναπτύσσονται σήμερα σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής ηπείρου, πρέπει να μας προβληματίζουν, έτσι ώστε να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και για την αποτελεσματική και, κυρίως, έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Από εδώ, λοιπόν, την Κρήτη, τους στέλνουμε το μήνυμα: Δεν θα περάσουν».

(Φωτογραφικό υλικό του φωτογράφου Νίκου Χαλκιαδάκη από το neakriti.gr)