Θ.Βενιάμης: Χαοτική η κατάσταση με τα καύσιμα στην Ναυτιλία το 2020

ploio kapnoi

Την χαοτική κατάσταση που αναμένεται να επικρατήσει το 2020 αναφορικά με το θέμα των αποθειομένων καυσίμων και την προσαρμογή της παγκόσμιας ναυτιλίας στην απόφαση του ΙΜΟ περιέγραψε ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θεόδωρος Βενιάμης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του Συνεδρίου GREEK SHIPPING SUMMIT “2020:The Wind of Change in Global Shipping”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Ο κ. Βενιάμης έκανε μία ιστορική αναδρομή από το 2008 και εντεύθεν καταδεικνύοντας τις αστοχίες και τις εσφαλμένες αποφάσεις αλλά και κινήσεις που έγιναν μέχρι και σήμερα ενώ καυτηρίασε την αφωνία όλων των εμπλεκομένων στο θέμα της παραγωγής και διάθεσης καυσίμων, των Νηογνωμόνων αλλά και των ναυπηγείων, σε ένα θέμα μείζονος σημασίας για το οποίο -όπως είπε- δεν έχει καμία ευθύνη η ναυτιλία.

«Παίρνουμε τα πλοία όπως εσείς αγοράζετε τα αυτοκίνητα» είπε χαρακτηριστικά για να καταδείξει με ένα κατανοητό παράδειγμα ότι άλλοι είναι οι υπεύθυνοι για το τι μέλλεται να συμβεί από το 2020 και μετά.

Κανένας δεν μας έχει πει ποιος θα έχει την ευθύνη εάν συμβούν ατυχήματα ή όταν πλοία μείνουν μεσοπέλαγα εξαιτίας βλαβών από μείγματα καυσίμων τα οποία μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για πλοία, ναυτικούς και φορτία.

Ο κ. Βενιάμης κατέδειξε επίσης τον θεσμικό ρόλο της ΕΕΕ και του Διεθνούς Ναυτικού Επιμελητηρίου αναφορικά με το θέμα των scrubbers για τα οποία οι συζητήσεις συνεχίζονται χωρίς να υπάρχει σαφής κατάληξη αναφορικά με την καταλληλότητά τους ή όχι.

Εμείς δεν πρόκειται να κρίνουμε τις όποιες επιχειρηματικές-επιχειρησιακές επιλογές αλλά είμαστε υποχρεωμένοι θεσμικά να τοποθετηθούμε όπως και έχει συμβεί.

Στο σημείο αυτό ο κ. Βενιάμης αναφέρθηκε στις πρόσφατες συζητήσεις που εξελίχθηκαν σε επίπεδο υποεπιτροπών του ΙΜΟ, την επιτυχία της υιοθέτησης των Ελληνικών προτάσεων στη διαμόρφωση των οποίων συνέβαλε τα μέγιστα η ΕΕΕ αλλά και στην πρόταση των 28 μελών της Ευρωπαικής Ένωσης η οποία δρομολόγησε εξελίξεις.

Ο κ. Βενιάμης επίσης έθιξε το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης το οποίο απασχολεί έντονα τον Ελληνικό εφοπλισμό για να αναφερθεί στις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ένωση για την αναβάθμισή της αλλά και για την παραγωγή στελεχών για την επάνδρωση των πλοίων σε όλες τις βαθμίδες της ναυτεργασίας.

theseanation.gr

eep logo