Συνάντηση υπουργών Ναυτιλίας Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου

ynanp 050619

Φ.Κουβέλης – Nusrat Ghani για την αναβάθμιση των ναυτιλιακών σχέσεων των δυο χωρών

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019, κατόπιν πρωτοβουλίας της βρετανικής πλευράς, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επίσκεψη αντιπροσωπείας του Ηνωμένου Βασιλείου με επικεφαλής την Υπουργό Ναυτιλίας και Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, Νusrat Ghani. Στην αντιπροσωπεία του Ην. Βασιλείου συμμετείχαν η Πρέσβης του Ην. Βασιλείου στην Αθήνα, Kate Smith, καθώς και αντιπροσωπεία αξιωματούχων του βρετανικού Υπουργείου και της Πρεσβείας στην Αθήνα. Η αντιπροσωπεία του Ην. Βασιλείου έγινε δεκτή από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό, το Γενικό Γραμματέα Διονύσιο Τεμπονέρα, το Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστο Λαμπρίδη και εκπροσώπους του Κλάδου Ναυτιλίας και της Διεύθυνσης Ποντοπόρου Ναυτιλίας.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η επιβεβαίωση του δυναμικού χαρακτήρα και η αναβάθμιση των ναυτιλιακών σχέσεων των δύο χωρών σε διμερές και διεθνές επίπεδο και ειδικότερα εντός του πλαισίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), καθώς και σε συνάρτηση με επίκαιρες εξελίξεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ (Brexit).

Κατά τη συνάντηση, η Υπουργός παρουσίασε τη μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική “Maritime 2050” η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη του ναυτιλιακού τομέα του ΗΒ, αποδίδοντας έμφαση, μεταξύ άλλων, σε θέματα προσβασιμότητας στις διεθνείς ναυτιλιακές αγορές, ανθρώπινου κεφαλαίου και ειδικότερα επί θεμάτων εκπαίδευσης και πιστοποίησης ναυτικών.

Παράλληλα στο πλαίσιο της συνάντησης οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν στη σημασία της συνεργασίας τους στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και ιδίως του ΙΜΟ, επί επίκαιρων θεμάτων περιβαλλοντικής νομοθεσίας (αρχική στρατηγική του ΙΜΟ για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όριο περιεκτικότητας θείου στα ναυτιλιακά καύσιμα από την 01.01.2020), αποσκοπώντας στην εφαρμογή τους με τον πλέον λειτουργικό για τη ναυτιλία τρόπο.
Υπό το πρίσμα αυτό επιβεβαίωσαν την προτεραιότητα που αποδίδουν οι δύο χώρες στον θεσμικό ρόλο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για τη ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν στη ναυτιλία και ειδικότερα στη δημιουργία ενός ομοιόμορφου πλαισίου συμφωνηθέντων κανόνων με παγκόσμια εφαρμογή. Ενόψει της επικείμενης ανάδειξης των μελών του Συμβουλίου του ΙΜΟ (31η σύνοδος της Συνέλευσης του ΙΜΟ, Νοέμβριος 2019) όπου η χώρα μας είναι υποψήφια για επανεκλογή στην κατηγορία «Α» του Συμβουλίου του Οργανισμού, η Υπουργός του Ην. Βασιλείου επιβεβαίωσε την προστιθέμενη αξία της συνεργασίας του Ην. Βασιλείου με τη χώρα μας.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης επιβεβαίωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δυο χώρες στη διεξαγωγή του θαλασσίου εμπορίου, ως παραδοσιακά ναυτιλιακά κράτη με ιστορικούς δεσμούς τόσο σε διμερές όσο και διεθνές επίπεδο. Παράλληλα ο Φώτης Κουβέλης επισήμαινε το ενδιαφέρον για την ενίσχυση των διμερών εμπορικών, επενδυτικών και ναυτιλιακών σχέσεων με το Ην. Βασίλειο αποδίδοντας έμφαση στη ενεργό παρουσία εταιρειών ελληνικών συμφερόντων στο Λονδίνο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης η Βρετανίδα Υπουργός παρουσίασε τις επίκαιρες πολιτικές εξελίξεις σε συνάρτηση με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ (Brexit) καθώς και το ειδικότερο καθεστώς που θα διέπει το ναυτιλιακό τομέα στη μετά Brexit εποχή. Επί του θέματος οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την προτεραιότητα που αποδίδουν στην ομαλή δραστηριοποίηση της ναυτιλίας στην μετά Brexit εποχή.

Ο Φώτης Κουβέλης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την Υπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου για τις πολιτικές προτεραιότητες του Υπουργείου, που έχουν στο επίκεντρο τους την περαιτέρω ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής ναυτιλίας, την ισχυροποίηση του ελληνικού ναυτιλιακού cluster, την προώθηση και αναβάθμιση της ναυτικής απασχόλησης στη θάλασσα και στην ξηρά, καθώς και την περαιτέρω ανάδειξη των ελληνικών λιμένων σε θαλάσσιους μεταφορικούς κόμβους, μέσω επενδύσεων που θα αναβαθμίσουν τη λειτουργία τους. Ο Φώτης Κουβέλης ευχαρίστησε επίσης τη βρετανική πλευρά για τη διάθεση σκάφους επιτήρησης συνόρων στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» του Frontex. Τέλος, κατά τη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικό κλίμα με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν τη σημασία της ναυτιλίας ως πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης και να υπογραμμίζουν την κοινή τους προσέγγιση απέναντι σε επίκαιρα ζητήματα ναυτιλιακής πολιτικής των δύο χωρών, τα οποία συνιστούν εφαλτήριο συνεχούς και εποικοδομητικής συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές επίπεδο.

eep logo