Τραγωδία στον Δούναβη - Ανετράπη ποταμόπλοιο

danube ship night

Επτά νεκροί και 21 τραυματίες στο ναυάγιο πλοίου που μετέφερε τουρίστες στον Δούναβη

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ένα πλοίο που μετέφερε τουρίστες από τη Νότια Κορέα συγκρούστηκε με άλλο πλεούμενο και ανατράπηκε στον Δούναβη, κοντά στο ουγγρικό κοινοβούλιο στη Βουδαπέστη, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ενώ πολλοί άλλοι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, μετέδωσε η ουγγρική δημόσια τηλεόραση επικαλούμενη την αστυνομία και τραυματιοφορείς.

Κατά την ίδια πηγή, στο πλοίο Γοργόνα επέβαιναν 33 τουρίστες και δύο μέλη πληρώματος. Νωρίτερα, είχε μεταδοθεί ότι στο σκάφος επέβαιναν 34 ξένοι τουρίστες.

Σύμφωνα με έναν αξιωματικό της αστυνομίας, «επαγγελματίες δύτες αναζητούν επιζήσαντες». Ωστόσο, την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ενδέχεται να δυσχεράνει η σφοδρή βροχόπτωση και το γεγονός ότι ο Δούναβης είναι φουσκωμένος με ισχυρά ρεύματα.

Το δυστύχημα σημειώθηκε περί τις 22:00 τοπική ώρα [23:00 ώρα Ελλάδας].

Πλάνα που μετέδωσαν ουγγρικά τηλεοπτικά δίκτυα εικονίζουν την μία όχθη του Δούναβη να έχει αποκλειστεί από την αστυνομία, στην Πέστη, ακριβώς απέναντι από το Κάστρο της Βούδας, που έχει ανακηρυχθεί μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Ο απολογισμός του ατυχήματος είναι μέχρι ώρας 7 νεκροί, 21 αγνοούμενοι και 7 διασωθέντες που υπέστησαν υποθερμία, αλλά η κατάστασή τους είναι σταθερή . Η Σεούλ πρόκειται να στείλει στη Βουδαπέστη 33 αξιωματούχους, ανάμεσά τους ειδικούς διασώστες και ειδικούς του στρατού, δήλωσε η προεδρική εκπρόσωπος Κο Μιν-ζουνγκ, ενώ η κυβέρνηση θα παράσχει ψυχολογική στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων που ήταν από την Ν. Κορέα. Στο πλοίο που βυθίστηκε επέβαινε ένα εξάχρονο παιδί, είπε ο Λι Σανγκ-μου, ένας αξιωματούχος του νοτιοκορεατικού τουριστικού πρακτορείου που είχε οργανώσει το ταξίδι. Το όνομα του παιδιού, ωστόσο, δεν συγκαταλέγεται στη λίστα με τους διασωθέντες, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το μητρώο σκαφών Hajoregiszter.hu, το πλοίο, το οποίο είχε κατασκευαστεί στη Σοβιετική Ένωση το 1949, είχε τοποθετηθεί ουγγρικής κατασκευής νέος κινητήρας την δεκαετία του '80.

Η αστυνομία συνέλαβε τον Ουκρανό καπετάνιο του κρουαζιερόπλοιου που εμπλέκεται στο πολύνεκρο ναυάγιο

Η ουγγρική αστυνομία ανακοίνωσε αργά σήμερα ότι προχώρησε στη σύλληψη του καπετάνιου ενός κρουαζιερόπλοιου που εμπλέκεται στο ναυάγιο που συνέβη το βράδυ της Τετάρτης ενός τουριστικού πλοίου που μετέφερε νοτιοκορεάτες τουρίστες στον Δούναβη, σε τμήμα του ποταμού που διέρχεται από το κέντρο της Βουδαπέστης, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον επτά ανθρώπους.

Ο καπετάνιος είναι ένας 64χρονος Ουκρανός υπήκοος, που ταυτοποιείται ως ο Σ. Γιούρι από την Οδησσό.

Νωρίτερα σήμερα, ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι το τουριστικό πλοίο βυθίστηκε σχεδόν αμέσως μετά τη σύγκρουσή του με ένα μεγάλο επιβατικό σκάφος περί τις 22:00 τοπική ώρα μεταξύ της Αλυσιδωτής γέφυρας, της πιο γνωστής της ουγγρικής πρωτεύουσας, και της γέφυρας Μαργκερίτ, που συνδέει την παλιά πόλη της Βούδας και τη συνοικία της Πέστης.

Το κρουαζιερόπλοιο συγκρούστηκε με το άλλο τουριστικό πλοίο κοντά στο κοινοβούλιο της Ουγγαρίας και στη συνέχεια ανατράπηκε.



(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

eep logo