Δράση ανάσυρσης διχτυών φαντασμάτων

ghostfishing

Aπό τις 18 έως τις 20 Μαΐου στο Στρατώνι Χαλκιδικής

«Λιγότερα δίχτυα φαντάσματα, περισσότερους ιππόκαμπους» υπόσχεται η μη κερδοσκοπική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Healthy Seas, που απομακρύνει από τις θάλασσες μας τα δίχτυα φαντάσματα, που παραμένουν στους βυθούς του πλανήτη και παγιδεύουν ακόμα κι ανενεργά τους θαλάσσιους οργανισμούς. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Τζένη Ιωάννου συντονίστρια επικοινωνίας του οργανισμού, υπογραμμίζει ότι από τις 18 έως τις 20 Μαΐου 2019, η πρωτοβουλία Healthy Seas θα τελέσει τη δεύτερη αποστολή της στο Στρατώνι Χαλκιδικής, εκπληρώνοντας την υπόσχεσή της που αφορά στην ολοκληρωμένη απομάκρυνση διχτυών φαντασμάτων από τις θάλασσες. Σημειώνεται ότι μόνο τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια τριήμερης αποστολής, η ομάδα της Healthy Seas απομάκρυνε δίχτυα φαντάσματα συνολικού βάρους άνω του ενός τόνου. Ωστόσο, τα εναπομείνοντα δίχτυα συνεχίζουν να απειλούν μια μοναδική αποικία ιππόκαμπων στην εκεί περιοχή.

Τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα φαντάσματα δε βιοδιασπώνται και παραμένουν στο βυθό για εκατοντάδες χρόνια καταστρέφοντας το θαλάσσιο οικοσύστημα, προσελκύοντας ανώτερους θηρευτές που απειλούν τον τοπικό πληθυσμό των ιππόκαμπων. Η απομάκρυνσή τους θα συνδράμει στην αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας του βιότοπου, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στην επιβίωση του είδους, το οποίο, σύμφωνα με την κόκκινη λίστα της διεθνούς ένωσης για την προστασία της φύσης (IUCN Red List), έχει ταξινομηθεί ως «εγγύς απειλούμενο».

Την ίδια στιγμή τα δίχτυα, που θα αναδυθούν, θα μεταφερθούν στη Διοπάς Α.Ε., συνεργάτη της Healthy Seas στη Βόρεια Ελλάδα κι από εκεί, θα αποσταλούν στη Nofir A.S για καθαρισμό και διαλογή, και εν συνεχεία στο εργοστάσιο της Aquafil που βρίσκεται στη Σλοβενία, για να μετατραπούν σε νήμα ECONYL®, τη βάση για ολοκαίνουργια προϊόντα όπως κάλτσες, μαγιό, και χαλιά. Η Healthy Seas αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής για την κυκλική οικονομία, κατά την οποία τα απορρίμματα αποτελούν πόρους για νέες παραγωγικές διαδικασίες, υπογραμμίζει η κ. Ιωάννου.

Κάθε χρόνο τονίζεται ότι 640.000 τόνοι διχτυών μένουν στις θάλασσες...παγιδεύοντας θαλάσσιους οργανισμούς.

eep logo