ΟΛΠ: Πωλείται το 51% και σενάρια για Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία

olp limani

Με ειλημμένη της απόφαση που αναμένεται να επικυρωθεί από το κυβερνητικό Συμβούλιο για πώληση του 51% του ΟΛΠ, διακινούνται τις τελευταίες ώρες σενάρια για την παράλληλη δημιουργία Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων που θα εισπράττουν ένα ποσοστό από τον αγοραστή – δηλαδή την Cosco, όπως προεξοφλεί η αγορά.

Συγκεκριμένα, το σενάριο που ακουγόταν περισσότερο τις τελευταίες ώρες, ήθελε τη δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πειραιά, που θα κρατήσει τον τομέα της ακτοπλοΐας και θα εισπράττει ένα ποσοστό το οποίο μπορεί να φτάσει το 4% από τις συνολικές εισπράξεις του ΟΛΠ. Κατ’ αναλογία Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία με διεκδικήσεις κάποιου ποσοστού από τον τζίρο του ΟΛΠ θα μπορούσαν να ιδρύσουν, σύμφωνα με τα ίδια σενάρια και οι άλλοι επιλιμένιοι Δήμοι του ευρύτερου Πειραιά, δηλαδή Πέραμα, Σαλαμίνα και Κερατσίνι-Δραπετσώνα.
Αν και κύκλοι της αγοράς θεωρούσαν ότι αυτό το μοντέλο λειτουργίας δεν είναι ορθολογικό, παραδέχονταν πάντως πως ίσως να είναι αποδεκτό από τους Κινέζους, αφού έτσι δίνοντας ένα ποσό χρημάτων στις τοπικές κοινωνίες , θα απαλλάσσονταν από κάθε έλεγχο στη διοίκηση και λειτουργία του λιμανιού.
Με βάση αυτό το σενάριο, εικάζεται ότι θα μπορούσαν να καμφθούν οι αντιδράσεις κυρίως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αφού θα προβάλλονταν ότι η λύση της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου συνδυάζεται με ένα «κοινωνικού» χαρακτήρα μέτρο – τη επιχορήγηση του υπό ίδρυση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πειραιά. Αναμένεται πάντως να φανεί αν αυτός ο συμβιβασμός μπορεί να περάσει τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στις τάξεις των συνδικαλιστών.
Σε κάθε περίπτωση μετά το απογευματινό κυβερνητικό συμβούλιο και εφόσον εγκριθεί η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για πώληση του 51% του ΟΛΠ, το Ταμείο αναμένεται να ενημερώσει τους υποψηφίου επίσημα για τις αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού, με κυριότερο την πώληση όχι του 67 αλλά του 51% και να τεθεί σε επανεκκίνηση ο διαγωνισμός πώλησης του ΟΛΠ, που σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είχε τελειώσει…

eep logo