Περίπου 12.000 μετανάστες τον Απρίλιο έναντι 10.500 όλο το 2013

metanastes ploio

Συνελήφθησαν από το Λιμενικό - Καθυστερεί η βοήθεια από την Ευρώπη 

Με καθημερινές και εντατικές περιπολίες προσπαθούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή ουσιαστικά μόνοι τους -αφού η συνεισφορά της τουρκικής Ακτοφυλακής είναι σχεδόν ανύπαρκτη- να φυλάνε τα ελληνικά και παράλληλα ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα.

Πάνω από 210 μετανάστες εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο σε διάφορα νησιά του Αιγαίου ενώ προσπαθούσαν να μπουν παράνομα στη χώρα μας, ενώ στην Ελλάδα αναμένουν την έμπρακτη βοήθεια από τον ευρωπαϊκό οργανισμό για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων Frontex. Σημειώνεται ότι σχεδόν το 50% των συλλήψεων το πρώτο τετράμηνο του έτους καταγράφεται στη Μυτιλήνη καθώς «περικλείεται» από αρκετές παραλιακές περιοχές της Τουρκίας οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «ορμητήρια» από σύγχρονους δουλέμπορους.

Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος μιλώντας στο «Βήμα» σημείωναν ότι τα στελέχη του Οργανισμού έχουν εκφράσει τη θέληση να βοηθήσουν τη χώρα μας αρκεί ωστόσο να υπάρχει η σχετική βούληση και από τρίτες χώρες που θα εκδηλώσουν την πρόθεση να βοηθήσουν με προσωπικό ή / και μέσα.

Κάτι τέτοιο πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει διαφανεί και ενώ το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την αύξηση στις μεταφορές μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του Αιγαίου που περιμένουν την ίδια στιγμή τουρίστες για την ανάκαμψη της οικονομίας τους.

Αναφορικά με την αύξηση των κονδυλίων που αποφασίστηκε πρόσφατα σε Σύνοδο Κορυφής σε ό,τι αφορά τη χώρα μας αυτά θα διατεθούν για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών ωστόσο τα στελέχη του Λιμενικού έλεγαν με νόημα ότι δεν είναι υπόθεση ενός κράτους-μέλους η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Αύξηση 467% στο τετράμηνο

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι ότι τον Απρίλιο του 2015 κατεγράφησαν περίπου 12.000 συλλήψεις μεταναστών που επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης, περίπου 2,5 χιλιάδες παραπάνω από όσους είχαν συλληφθεί το 12μηνο του 2013.

Επίσης βάσει των στοιχείων του Frontex που έχει στη διάθεσή του το Λιμενικό Σώμα, το πρώτο τετράμηνο του 2015 στην επιχείρηση φύλαξης των συνόρων της χώρας μας οι συλλήψεις μεταναστών που μπήκαν παράνομα παρουσίασαν αύξηση κατά 467% ενώ αντίστοιχα στην επιχείρηση στη νότια Ιταλία υπήρξε μείωση κατά 2%.

Για την υπηκοότητα, πρώτοι παραμένουν οι πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη Συρία ενώ σταδιακή αύξηση εμφανίζεται τελευταία και στους Αφγανούς. Όπως σημειώνεται υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός Αφγανών που βρίσκονται στο Ιράκ και σταδιακά περνούν στην Τουρκία αναζητώντας στη συνέχεια τρόπο να περάσουν στην Ελλάδα.

Σχετικά με τη συνδρομή των Τούρκων στο τομέα φύλαξης των συνόρων τους, στελέχη του Λιμενικού που περιπολούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σημειώνουν πως σπάνια συναντούν πλωτά περιπολικά των γειτόνων ενώ ούτε κουβέντα για τα εναέρια μέσα τους.

Σημείωναν ωστόσο ότι σε περίπτωση που το πλήρωμα ελληνικού σκάφους αντιληφθεί να προσεγγίζει τα θαλάσσια «σύνορα» σκάφος με μετανάστες που έχει ξεκινήσει από Τουρκία ενημερώνεται η Ακτοφυλακή και άμεσα σπεύδει πλωτό στο σημείο.

Από την πλευρά του πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας έχει τονίσει την πολύ καλή συνεργασία με την τουρκική πλευρά από την οποία ζήτησε να εντείνει την προσπάθεια στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων με τους διακινητές.

Οι λιμενικοί μιλάνε για δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση και παράλληλα ζητούν τη συνδρομή όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση «σαν να είμαστε ένα».

πηγή: tovima.gr