Συνάντηση υπ. Ναυτιλίας με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX

kouvelis frontex

Ενδυνάμωση της συνεργασίας για την προστασία των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτης Κουβέλης συναντήθηκε την Πέμπτη 21 Μαρτίου στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού FRONTEX κ. Fabrice Leggeri. Τον Υπουργό συνόδευαν ο Γενικός Γραμματέας. Διονύσιος Τεμπονέρας, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος (ΛΣ) Σταμάτιος Ράπτης και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Leggeri στη χώρα μας με αφορμή την επίσημη έναρξη των καθηκόντων του κ. Γρηγορίου Αποστόλου ως Αξιωματικού Συνδέσμου του FRONTEX σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο κ. Leggeri ευχαρίστησε την Ελλάδα για την εξαιρετική συνεργασία με τον Οργανισμό και ειδικότερα το Λιμενικό Σώμα για το συντονισμό του στην μεικτή επιχείρηση "Ποσειδών". Παράλληλα ανέφερε ότι με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, o FRONTEX αναβαθμίστηκε σε φορέα υλοποίησης μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης των Συνόρων για την αντιμετώπιση όχι μόνο της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης αλλά και στην επέκταση των επιχειρήσεών του στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε τον Οργανισμό για την συνδρομή του στην προστασία των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων, όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η προωθούμενη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής αποτελεί ένα ζήτημα εξαιρετικής σημασίας, εντασσόμενο στο γενικότερο ζήτημα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας της ΕΕ.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικό κλίμα με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων.

eep logo