Λιγότερο προσωπικό και μεγαλύτερη κίνηση έχει το λιμάνι της Ραφήνας!

limani rafina 2

Συνάντηση με τον υπ.Ναυτιλίας για άμεση ενίσχυση της δύναμης του Λιμεναρχείου

Άμεση ενίσχυση του προσωπικού στο Λιμεναρχείο Ραφήνας ζήτησε από τον υπουργό Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Μαρτίου. Οι λιμενικοί επεσήμαναν την σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης, καθώς και της κίνησης των οχημάτων στο λιμάνι της Ραφήνας, τη στιγμή που το προσωπικό του Λιμεναρχείου είναι λιγότερο από όσο προβλέπει η οργανική του σύνθεση.
Επιπλέον απέστειλε επιστολή με πλήρη περιγραφή του προβλήματος και ζητάει την άμεση λύση του.

Ακολουθεί η επιστολή της ΕΠΛΣ με θέμα: «Άμεση ενίσχυση προσωπικού του Κ.Λ. Ραφήνας»

Σε συνάντηση που είχαμε σήμερα με τον κο ΥΝΑΝΠ Κουβέλη Φ. παρουσία του Γ.Γ. κου Τεμπονέρα Δ. καταστήσαμε σαφές ότι είναι πλέον άμεση και επιτακτική ανάγκη καθότι η υπάρχουσα σύνθεση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας αποτελείται από: 100 άτομα (Πλωτά, Λιμεναρχείο , Κ.Ε.Α, VTS, A’ Λ/Τ Μαρκοπούλου) ενώ η οργανική του σύνθεση προβλέπει να έχει 113 στελέχη . Από τον καθορισμό της εν λόγω οργανικής σύνθεσης έχουν σημειωθεί οι κάτωθι παράμετροι που καθιστούν αναγκαία την μεταβολή της μέσω αύξησης του προβλεπόμενου προσωπικού.
Πιο αναλυτικά:
1. Η επιβατική κίνηση το 2018 είχε αύξηση κατά 400.000 επιβάτες σε σχέση με το 2014. Ανάλογη αύξηση έχει σημειωθεί στην κίνηση των οχημάτων (ΙΧΕ και φορτηγών). Η εν λόγω αύξηση συσχετίζεται και με την αύξηση από τέσσερα σε δεκατέσσερα των Ε/Γ – Ο/Γ πλοίων που εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τις πολύ περιορισμένες υφιστάμενες Λιμενικές υποδομές που καθιστούν δυσχερή την διαχείριση τόσων επιβατών και οχημάτων, να απαιτείται καθημερινά η απασχόληση σημαντικού αριθμού Στελεχών της Υπηρεσίας, όλο το εικοσιτετράωρο αποκλειστικά με μέτρα τάξης με συνέπεια την υπολειτουργία των Γραφείων παρά την εργασία των εν λόγω Στελεχών πέραν του ωραρίου και την αναγκαστικά αναγραφή πολλών οφειλόμενων ρεπό ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Είναι ευνόητο ότι ο αποτελεσματικός έλεγχος της ομαλής λειτουργίας των εν λόγω πλοίων και των ναυτικών που εργάζονται σ’ αυτά να απαιτεί πάνω από έξι άτομα (Γρ. ναυτολογίας) που προβλέπει η οργανική σύνθεση πόσο μάλλον τώρα που εργάζονται αναγκαστικά μόνο τρία με παράλληλα καθήκοντα μέτρων τάξης και βαρδιών.
2. Η Στελέχωση από μονό σε τριπλό πλήρωμα του Πλωτού της Υπηρεσίας μας, γεγονός που κρίνεται αναγκαία ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα της πυρκαγιάς, συντελέσθηκε αποκλειστικά και μόνο από το υφιστάμενο προσωπικό. Αυτό είχε ως συνέπεια την ακόμα μεγαλύτερη υποστελέχωση της Κεντρικής Υπηρεσίας.
3. Η περιοχή αρμοδιότητάς εκτείνεται από Σέσι Γραμματικού μέχρι και το Πόρτο Ράφτη. Οι πολυάριθμες παραλίες της εν λόγω περιοχής τόσο λόγω της μεγάλης πληθυσμιακής αύξησης των Δήμων της Ανατολικής Αττικής όσο και του γεγονότος ότι αποτελούν παραθεριστικά θέρετρα και για πολλούς από τους υπόλοιπους κατοίκους της Αττικής, απαιτούν διαρκή αστυνομικό έλεγχο τόσο από τα Στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας όσο και από τα Όργανα του Λιμενικού Τμήματος Μαρκοπούλου. Λαμβάνοντας υπόψη τις ρυθμίσεις του νέου Νόμου για την ανάθεση αστυνομικών αρμοδιοτήτων επί του αιγιαλού και παραλίας, είναι βέβαιο ότι θα απαιτείται συχνά η παρουσία Στελεχών της Υπηρεσίας σ’ αυτές γεγονός που σε συνδυασμό με την αναγκαία ταυτόχρονη παρουσία σημαντικού αριθμού Στελεχών στο Λιμάνι Ραφήνας και στο Λιμάνι Άγιας Μαρίνας, η υπάρχουσα σύνθεση θα είναι πολύ δύσκολο να μπορεί να ανταποκριθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο.
4. Οι αντικανονικότητες που είχαν σημειωθεί στο Γραφείο Λεμβολογίων της Υπηρεσίας τα προηγούμενα χρόνια έχουν καταστήσει αναγκαίο προκειμένου να ανταποκριθούν στα αιτήματα των πολιτών, να στελεχωθεί αυτό με προσωπικό πέραν της Οργανικής του σύνθεσης. Αυτό συνεπικουρούμενο με το γεγονός ότι υπάρχον προσωπικό της Υπηρεσίας να είναι υποστελεχωμένο από την ήδη ελάχιστη όπως έχουμε αναφέρει προβλεπόμενη Οργανική Σύνθεση άλλων Τομέων όπως Ασφάλειας – Ανάκρισης (πέντε αντί για δώδεκα στελέχη). Συνεπώς δεν μπορούν να διενεργηθούν οι επιθυμητές προληπτικές περιπολίες και έλεγχοι κατά ποινικών κολάσιμων πράξεων (ναρκωτικά, παράνομη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων, παράνομη αλιεία,κλοπές κ.α.) οι οποίες θα επιφέρουν καταστολή αυτών και δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους πολυάριθμους κατοίκους των όμορων περιοχών.
5. Οι υπαγόμενες υπηρεσίες στο Κ.Λ. Ραφήνας όπως VTS / Ραφήνας και Λιμενικό Τμήμα Μαρκοπούλου λειτουργούν υποστελεχωμένα σύμφωνα και με την υπάρχουσα προβλεπόμενη Οργανική τους σύνθεση.
6. Δεν δύναται να λειτουργήσει επί 24ώρου το προβλεπόμενο Λιμενικό Φυλάκιο Αγίας Μαρίνας Γραμματικού με την υπάρχουσα οργανική δύναμη και έως εκ τούτου στελεχώνεται περιστασιακά όταν υπάρχει αυξημένη επιβατική κίνηση".