"Καθαρές" αρκτικές ρότες

arctic route

Να λάβουν θέση κάλεσε το CAA Ρωσία και Καναδά για τα καύσιμα στην Αρκτική

Συνεχίζονται οι εξελίξεις στην προσπάθεια της Clean Arctic Alliance (CAA) να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό η χρήση Heavy Fuel Oil (HFO) στις αρκτικές ρότες από το 2021 και μετά. 

Την Παρασκευή στο Λονδίνο στο πλαίσιο συνεδρίασης του Sub-Committee on Pollution Prevention and Response (PPR 6) του ΙΜΟ η CAA καλωσόρισε την πρόοδο των συζητήσεων για θέμα αυτό, καλώντας ωστόσο τα κράτη που έχουν μέτωπο στον Αρκτικό κύκλο όπως η Ρωσία και Καναδάς να κάνουν ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της μείωσης της χρήσης των εν λόγω καυσίμων, υπενθυμίζοντας ότι ήδη κράτη όπως η Φιλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία και ΗΠΑ υποστηρίζουν την όλη προσπάθεια.

Νωρίτερα την εβδομάδα που πέρασε ο γ.γ. του ΙΜΟ είχε ασκήσει πιέσεις ώστε να ληφθεί σε επίπεδο ΙΜΟ μία ισχυρή δράση για μείωση των ρυπογόνων καυσίμων στις αρκτικές ρότες, γεγονός που η CAA είχε χαρακτηρίσει πολύ θετικό. Κατά τη διάρκεια της PPR 6 τα μέλη του ΙΜΟ σχηματοποίησαν μια μεθοδολογία για την αξιολόγηση της επίπτωσης από την χρήση HFO στο αρκτικό οικοσύστημα, αλλά και πόσο θα επιδράσουν στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Επίσης συζητήθηκε η χρήση HFO ενόψει και της μείωσης των αέριων ρύπων CO2, γεγονός που οδήγησε στην δημιουργία μιας λίστα καυσίμων μεταξύ των οποίων και το HFO, τα οποία και θα πρέπει να εξεταστούν για την εύρεση εναλλακτικών φιλικότερων προς το περιβάλλον καυσίμων.

theseanation.gr

eep logo