Προοπτικές για την ανάπτυξη του λιμανιού του Βόλου με νέα σιδηροδρομική σύνδεση

limani volos

Σύσκεψη στον ΟΛΒ υπό τον γενικό γραμματέα Υποδομών και Μεταφορών, Θάνο Βούρδα

Ανάπτυξη του σιδηρόδρομου στην Θεσσαλία, προοπτικές του λιμανιού του Βόλου και λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστικές και οι υπεραστικές μεταφορές είναι τα σχέδια που ανακοίνωσε στον Βόλο ο γενικός γραμματέας Υποδομών και Μεταφορών, Θάνος Βούρδας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου με τη συμμετοχή φορέων και εταιρειών που εμπλέκονται στις μεταφορές. Ως το τέλος Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για την ηλεκτροδότηση και σηματοδότηση της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου-Λάρισας ,με νέα χάραξη μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και με τη δημιουργία νέων στάσεων στην Α' ΒΙΠΕ, προυπολογισμού 75.000.000 ευρώ ,καθιστώντας την Θεσσαλία την πρώτη Περιφέρεια της χώρας που θα διαθέτει ολοκληρωμένο και σύγχρονο εσωτερικό σιδηροδρομικό δίκτυο με τη γραμμή Καλαμπάκα-Παλαιοφάρσαλος-Λάρισα-Βόλος.

Παράλληλα το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανατεθεί και μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, ώστε να γίνουν σιδηροδρομικές συνδέσεις του Βόλου με το καινούριο λιμάνι, το αεροδρόμιο και την ΒΙΠΕ Αλμυρού, ενώ μέσα στο α' εξάμηνο θα γίνει συντήρηση καθ' όλο το μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής του Πηλίου, που αποτελεί πόλο έλξης και σημείο αναφοράς για την περιοχή.

Όπως είπε ο Θάνος Βούρδας «βούλησή μας είναι όπως οι τουριστικές γραμμές του Πηλίου και των Καλαβρύτων να τις διαχειρίζεται και να τις εκμεταλλεύεται ο ΟΣΕ και για τον λόγο αυτό το μεγάλο εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Βόλο θα διατηρηθεί και θα αναλάβει τη συντήρηση των τρένων του Πηλίου και της γραμμής Διακοφτό-Καλάβρυτα».

Στον τομέα των υπεραστικών και αστικών συγκοινωνιών, ο γ.γ. Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι ολοκληρώνεται το νομοσχέδιο που θα αφορά τις μεταφορές και τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ θα βοηθηθούν με την καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και του τηλεματικού συστήματος, ενώ για τις αστικές συγκοινωνίες ζητήθηκε να βρεθούν κίνητρα για την ανανέωση του στόλου και προκρίνεται ο τρόπος του leasing και να βρεθεί φόρμουλα ώστε να γίνουν πιο φθηνά και κυρίως αναλογικά των αποστάσεων τα εισιτήρια στα αστικά ΚΤΕΛ.

Τέλος, σε ειδική σύσκεψη για το λιμάνι του Βόλου εξετάσθηκαν οι προοπτικές για την ανάπτυξή του με νέα σιδηροδρομική σύνδεση, την καθιέρωσή του ως λιμένα εμπορευματοκιβωτίων και τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τουρκικά λιμάνια.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

eep logo