Αυξημένη η κίνηση κρουαζιερόπλοιων στη Σαντορίνη

cruise ship in santorini

20% αύξηση στις αφίξεις σύμφωνα με το Λιμενικό Ταμείο Θήρας

Θετικά είναι τα στοιχεία για την διετία 2019-20 όσον αφορά στους κατάπλους κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Σαντορίνης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας που ανακοινώθηκε για το έτος 2019, φαίνεται αύξηση των αφίξεων κατά περίπου 20% σε σχέση με το 2018.

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Berth Allocation System που διατηρεί το λιμάνι της Σαντορίνης, αύξηση παρουσιάζεται και για το έτος 2020.
Ειδικότερα όπως προκύπτει από τα στοιχεία το τρέχον έτος αναμένονται 1.141.548 επιβάτες ενώ την προσεχή χρονιά αναμένονται 1.250.000 επιβάτες από κρουαζιερόπλοια που θα καταπλεύσουν στην Σαντορίνη.

Να σημειωθεί ότι το λιμάνι φέτος εφαρμόζει πλήρως τον κώδικα ασφάλειας πλοίων και λιμένων ISPS ενώ όσον αφορά στη βελτίωση των υποδομών η ανακατασκευή του λιμένα του Αθηνιού προχωρά και η πρώτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Με σκοπό την καλύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση επισκεπτών και κρουαζιερόπλοιων, το Δ.Λ.Τ. Θήρας δημιούργησε εφαρμογή προγραμματισμού των Αφίξεων – Αναχωρήσεων των κρουαζιερόπλοιων που καταπλέουν στο νησί.

Το εν λόγω σύστημα, που έχει την δυνατότητα διασύνδεσης με ανάλογα συστήματα άλλων λιμένων εντός και εκτός Ελλάδας, ώστε να καθίσταται ευκολότερος ο προγραμματισμός από τις εταιρίες κρουαζιερόπλοιων, παρουσιάστηκε από τον κ. Τάσο Κονιδάρη, Υπεύθυνο Ασφάλειας Λιμενικής Εγκατάστασης και χειριστή του συστήματος του Berth Allocation System, στο συνέδριο που οργανώθηκε από την ηλεκτρονική εφημερίδα «TheSeaNation Conference», με θέμα «Ελληνικό Cluster Κρουαζιέρας: Η Επόμενη μέρα», στο « Ίδρυμα Ευγενίδου».

Η Σαντορίνη αποτελεί τον δημοφιλέστερο προορισμό στην Ελλάδα για τις κρουαζιέρες. Κάθε χρόνο περίπου 900.000 επισκέπτες φθάνουν στη Σαντορίνη για να θαυμάσουν το τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς και τις μοναδικές ομορφιές του νησιού. Τα κρουαζιερόπλοια αγκυροβολούν στην καρδιά της καλντέρας και εξυπηρετούνται από το λιμάνι του Αθηνιού, αλλά και από τον όρμο των Φηρών. Εκ του γεγονότος αυτού στο νησί μπορεί να καταπλεύσουν κρουαζιερόπλοια όλων των μεγεθών καθώς τα βυθίσματα στην καρδιά της καλντέρας το επιτρέπουν.

Από το λιμάνι των Φηρών η μετακίνηση των επισκεπτών γίνεται με λεωφορεία, mini van κα., ενώ από τον όρμο των Φηρών σας δίνεται η δυνατότητα να ανεβείτε στην πρωτεύουσα του νησιού με το τελεφερίκ, ακολουθώντας τα 587 σκαλοπάτια ή με γαϊδουράκι. Από τον όρμο των Φηρών ξεκινούν τα περισσότερα καραβάκια για τις εκδρομές στο ηφαίστειο, τα γύρω νησιά και την καλντέρα. Επίσης για τους επισκέπτες του όρμου του Αθηνιού, όπως και του λιμανιού παρέχεται δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας (ΔΛΤΘ), σε πλήρη συμμόρφωση με το νομοθετικό πλαίσιο και με αίσθημα περιβαλλοντικής ευθύνης και ευαισθητοποίησης, συνέταξε το «Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Πλοίων» και δημιούργησε τις Ευκολίες Υποδοχής Αποβλήτων Πλοίων στους λιμένες αρμοδιότητάς του.

Να σημειωθεί ότι το ΔΛΤ Θήρας σε συνεργασία με την ανάδοχο Hellenic Waste Management (HWM), είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν κάθε τύπο αποβλήτου που προέρχεται από κάθε είδους πλοίο/σκάφος που προσεγγίζει στις λιμενικές εγκαταστάσεις αρμοδιότητας ΔΛΤΘ.

Τέλος το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας είναι υπεύθυνο για τις έντεκα λιμενικές ζώνες της Σαντορίνης και της Θηρασιάς. Συγκεκριμένα για τα λιμάνια: Αθηνιού, Φηρών, Αμμουδίου Οίας, για το Αλιευτικό Καταφυγίο Βλυχάδας και τα καταφύγια μικρών σκαφών: Αρμένη Οίας, Μονολίθου, Έξω Γυαλού Φηρών, Βουρβούλου, Πορί, Μαύρης Πέτρας στη Σαντορίνη, του Κόρφου και της Ρίβας στη Θηρασιά.

 

eep logo