Ο ΓΓ Λιμένων Χρήστος Λαμπρίδης στην Αίγινα

lampridis aigina

Συζήτηση για την εξέλιξη των έργων λιμενικής υποδομής του νησιού

 

Επίσκεψη πραγματοποίησε την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Λαμπρίδης με κλιμάκιο στελεχών της Γενικής Γραμματείας. Ο κ. Λαμπρίδης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αίγινας κ. Μούρτζη Δημήτριο στο κτήριο του Παλιού Δημαρχείου, όπου συζήτησαν το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τις λιμενικές υποδομές του νησιού της Αίγινας. Στην συνάντηση επίσης παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου (ΔΛΤ) Αίγινας κ. Σκαλτσίωτης Γεώργιος, ο Λιμενάρχης Αίγινας Υποπλοίαρχος Λ.Σ. Θεοδώρου Αντώνης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, στελέχη της Δημοτικής Αρχής και εκπρόσωποι επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων.
Κατά την συνάντηση ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του Δήμου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αίγινας σε ότι αφορά στις λιμενικές υποδομές του νησιού, καθώς και στην συνεργασία μεταξύ ΔΛΤ και της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων (ΓΓΛΛΠΝΕ) για την επίλυση των προβλημάτων.

Ο κ. Λαμπρίδης μεταξύ άλλων ανέφερε τη βούληση του Υπουργείου και της Γενικής Γραμματείας να βοηθήσει τους Φορείς Διαχείρισης Εκμετάλλευσης Λιμένων (ΦΔΕΛ) και ειδικότερα τα Λιμενικά Ταμεία, να προχωρήσουν και να υλοποιήσουν έργα επισκευής και αποκατάστασης ζημιών και για αυτό το λόγο, η ΓΓΛΛΠΝΕ την φετινή χρονιά πραγματοποίησε προσπάθεια και πέτυχε τον τριπλασιασμό του διαθέσιμου ποσού για χρηματοδότηση έργων επισκευής και συντήρησης στα λιμάνια της χώρας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Στο πλαίσιο αυτό για το 2018 εγκρίθηκε η χρηματοδότηση δύο έργων επισκευής στα λιμάνια της Σουβάλας και Λεόντιου συνολικού προϋπολογισμού 192.000 ευρώ, ενώ ανάλογη χρηματοδότηση υπήρξε το 2017 για την επισκευή ζημιών στο λιμένα της Βαγίας που προκλήθηκε από θαλασσαταραχή προϋπολογισμού 124.000 ευρώ και το 2016 για έργο επισκευής στον χώρο αναμονής επιβατών στο λιμένα Αίγινας κόστους 124.000 ευρώ.

Ο Γενικός Γραμματέας διαβεβαίωσε τον κ. Δήμαρχο ότι το Υπουργείο και η Γενική Γραμματεία Λιμένων καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να επιταχυνθεί το σύνολο των διαδικασιών και των αδειοδοτήσεων αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την κατασκευή του αγωγού σύνδεσης του νησιού της Αίγινας και συγκεκριμένα του λιμένα Λεοντίου με το δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ στο λιμένα Περάνι Σαλαμίνας. Το έργο αυτό υλοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής και αποτελεί έργο πνοής για το νησί της Αίγινας. Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε στον κ. Δήμαρχο ότι η ΓΓΛΛΠΝΕ και τα στελέχη της Διεύθυνσης Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών (ΔΙΛΙΚΥΠ) θα σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια του ΔΛΤ Αίγινας και του Δήμου Αίγινας για να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η εκπόνηση του Master Plan του λιμένα Αίγινας, ενώ ζήτησε από τον Δήμαρχο και το ΔΛΤ να υπάρξει πρόβλεψη για την χωροθέτηση για την κατασκευή κτηρίου για την στέγαση του Λιμεναρχείου Αίγινας.

Νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας και το κλιμάκιο της ΓΓΛΛΠΝΕ επισκέφτηκαν το Λιμεναρχείο Αίγινας, όπου συναντήθηκαν με τον Λιμενάρχη και τον Υπολιμενάρχη α.α. Ανθυποπλοίαρχο Λ.Σ. Βουνισέα Κυρίακο καθώς και στελέχη που υπηρετούν και συζήτησαν θέματα που αφορούν την στελέχωση του Λιμεναρχείου και τις επιχειρησιακές δυνατότητές του.

Μετά την επίσκεψη στο Δημαρχείο ο Γενικός Γραμματέας και τα στελέχη της ΓΓΛΛΠΝΕ επισκέφτηκαν το λιμένα του Λεοντίου, όπου η Γενική Γραμματεία χρηματοδότησε την επισκευή ζημιών από θαλασσοταραχή προϋπολογισμού 80.400 ευρώ, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκαν το λιμάνι της Σουβάλας, όπου επίσης το Υπουργείο έχει χρηματοδοτήσει ανάλογη επισκευή προϋπολογισμού 111.600 ευρώ. Και στους δύο λιμένες τα έργα επιθεώρησε αρμόδιος μηχανικός λιμενολόγος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο λιμένα της Σουβάλας ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με επαγγελματίες και αλιείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και συζήτησαν θέματα που αφορούν την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σουβάλας με τον Πειραιά, την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαδικασιών ανάπλασης της παραλίας Σουβάλας με τρόπο που να εξυπηρετούνται οι δραστηριότητες όλων των επαγγελματιών και της τοπικής κοινωνίας καθώς και τα σχέδια για την δημιουργία τουριστικού λιμένα στην περιοχή.

Τέλος ο κ. Λαμπρίδης επισκέφτηκε το ΔΛΤ Αίγινας όπου συνομίλησε με τους υπαλλήλους ενώ στο χώρο αυτό συνάντησε και εκπροσώπους των συλλόγων Αλιέων Παράκτιας και Μέσης Αλιείας. Καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αίγινα, ο Γενικός Γραμματέας συνοδευόταν από τον συντονιστή ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας κ. Πατσακιό Παναγιώτη, ενώ είχε συνάντηση με στελέχη της οργάνωσης μελών ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας, τους οποίους και ευχαρίστησε για την προσπάθειά τους να αναδείξουν σημαντικά θέματα και προβλήματα που αφορούν τις λιμενικές υποδομές του νησιού.

eep logo