Αρχηγείο Λιμενικού: Απάντηση σε δημοσίευμα ξένου ειδησεογραφικού πρακτορείου

ypourgeio naftilias 2

Λεπτομερής ενημέρωση για την εξέλιξη του περιστατικού διάσωσης

Αναφορικά με δημοσίευμα ξένου ειδησεογραφικού πρακτορείου, σύμφωνα με το οποίο αλλοδαπός καταγγέλλει ότι χειρισμοί περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 4χρονης, από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανακοινώνονται τα ακόλουθα:
Πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 15-01-2019, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σάμου πραγματοποιήθηκε από ΠΛΣ, στο πλαίσιο περιπολίας, έγκαιρος εντοπισμός σκάφους με ικανό αριθμό μεταναστών εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.
Άμεσα και όπως προβλέπεται από τη Διεθνή Σύμβαση περί Έρευνας και Διάσωσης, ενημερώθηκαν οι τουρκικές Αρχές μέσω των θεσμοθετημένων διαύλων επικοινωνίας των δύο επιχειρησιακών κέντρων Ελλάδας – Τουρκίας (JRCC Piraeus – MRCC Ankara) και στην περιοχή έσπευσε έγκαιρα σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο, αφού αρχικά προέβη στον εντοπισμό και την περισυλλογή των επιβαινόντων από το ανωτέρω σκάφος, στη συνέχεια τους αποβίβασε στις έναντι τουρκικές ακτές, χωρίς να δηλωθεί στις ελληνικές Αρχές αγνοούμενος.
Στην περιοχή καθ’ όλη την διάρκεια του περιστατικού παρέμειναν πλησίον της οριογραμμής, ΠΛΣ καθώς και κοινοτικό μέσο δύναμης FRONTEX για τυχόν παροχή συνδρομής. Το σκάφος μεταφοράς των μεταναστών (φουσκωτό 6-7 μέτρα) παρασύρθηκε χωρίς επιβαίνοντες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπου και ρυμουλκήθηκε από σκάφος δύναμης FRONTEX στη Σάμο.

eep logo