Συνάντηση Φ.Κουβέλη με την πρέσβη της Ινδίας Shamma Jain

kouvelis 7984

Συνεργασία για ναυτιλιακά θέματα στο πλαίσιο του ΙΜΟ

Ο κ. Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φ. Κουβέλης συναντήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την Πρέσβη της Ινδίας στην Ελλάδας κα Shamma Jain κατόπιν πρωτοβουλίας της ινδικής πλευράς. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας κ. Δ. Τεμπονέρας και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χ. Λαμπρίδης.

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών που αποτελούν πρόσφορο πεδίο για την εμβάθυνση και των διμερών ναυτιλιακών σχέσεων.
Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στους τομείς των θαλασσίων μεταφορών, των λιμένων, καθώς και τον τομέα της ναυτικής εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική προσφορά ναυτεργατικού δυναμικού στον παγκόσμιο στόλο, ως πεδία συνεργασίας των δυο χωρών δεδομένης της δυναμικής της Ινδίας και της Ελλάδας στο διεθνές θαλάσσιο εμπόριο. Στην κατεύθυνση αυτή, καταγράφηκε από ελληνικής πλευράς η ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των εργασιών της «1ης Μεικτής Ομάδος Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας - Ινδίας επί Ναυτιλιακών Θεμάτων» (06.03.2017), εκφράζοντας τη βούλησή του για αντίστοιχες μελλοντικές πρωτοβουλίες, για την εξειδικευμένη επεξεργασία των θεμάτων αμοιβαίου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος . Επιπρόσθετα, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στη σκοπιμότητα συνεργασίας των δύο χωρών επί επίκαιρων ναυτιλιακών θεμάτων στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, αποβλέποντας στην υιοθέτηση αποτελεσματικών διεθνών κανόνων για την ναυτιλία και στην αποτελεσματική εφαρμογή της διεθνούς νομοθεσία για την ανακύκλωση πλοίων.

Η Πρέσβης της Ινδίας, με τη σειρά της, επιβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών στον τομέα της ναυτιλίας και το εξαιρετικό επίπεδο διμερούς συνεργασίας, αποδίδοντας προτεραιότητα στους τομείς της ναυτικής εργασίας και της ναυπηγοεπισκευής.
Παράλληλα, εξέφρασε τη βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών. Η κα Πρέσβης υπογράμμισε εξίσου τη σκοπιμότητα ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στα διεθνή ναυτιλιακά fora, με έμφαση στον τομέα της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, ανακύκλωσης πλοίων και των λιμένων.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τη σημασία συνέχισης της διμερούς αγαστής συνεργασίας επί θεματικών αντικειμένων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, λαμβάνοντας υπόψη συναφείς πρωτοβουλίες και εξελίξεις στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών. Κατέγραψαν επίσης τη συμφωνία τους για ενίσχυση της στρατηγικής τους συνεργασίας σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και ιδίως του ΙΜΟ.

eep logo