Την Πέμπτη τα εγκαίνια της πρώτης υποδομής ηλεκτροδότησης πλοίων στην Ανατ. Μεσόγειο

fior di levante

Στο λιμάνι της Κυλλήνης από τον αν. υπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό

Το λιμάνι της Κυλλήνης πρωτοπορεί και εγκαινιάζει αύριο Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018 στις 10.30 μ.μ., την πρώτη εγκατάσταση ηλεκτροδότησης πλοίων από ξηρά στην Ανατολική Μεσόγειο, διασυνδέοντας το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο FIOR DI LEVANTE της LEVANTE FERRIES.

Το πρωτοποριακό αυτό έργο, το οποίο υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος elemed, συμβάλλει τα μέγιστα στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς και στον εκσυγχρονισμό του λιμένα, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω νέες καινοτόμες εφαρμογές και σε άλλα ελληνικά λιμάνια, μετατρέποντάς αυτά σε περιβαλλοντικά φιλικούς θαλάσσιους κόμβους.

Η χρήση του ηλεκτρισμού δεν θα περιορίζεται όμως μόνο σε εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης στα λιμάνια, αλλά και σε φόρτιση μπαταριών στο μέλλον, σε μικρότερης κλίμακας πλοία που πραγματοποιούν τοπικά δρομολόγια.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, τo συγκεκριμένο έργο στο λιμάνι της Κυλλήνης είναι πιλοτικό, και σε αυτή τη φάση θα εξυπηρετεί τα πλοία που προσεγγίζουν το λιμάνι και τα οποία θα παίρνουν ρεύμα από τη στεριά για να μην χρησιμοποιούν τις ηλεκτρογεννήτριες κατά τη στιγμή που είναι δεμένα.

Το σημαντικό είναι ότι με αυτή τη δράση θα μειωθούν σημαντικά οι ρύποι κατά τη διάρκεια παραμονής του πλοίου στο λιμάνι και αφού παραχθεί το απαραίτητο νομικό πλαίσιο τέτοιες δράσεις θα μπορέσουν να εφαρμοσθούν και στα υπόλοιπα λιμάνια τόνισε ο κ.Σαντορινιός. Οπως πρόσθεσε, η ηλεκτροδότηση δεν θα είναι υποχρεωτική, αλλά με το νομικό πλαίσιο θα γίνεται πιο εύκολα η εγκατάσταση τέτοιων μονάδων.

patrastimes.gr

eep logo