Πρόβλημα στέγασης Λιμενικού σε Χανιά και Παλαιοχώρα

xania enetiko limani faros

Με επιστολή στον υπουργό η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος επισημαίνει το σοβαρό θέμα που υπάρχει στο νομό Χανίων με τη στέγαση των Λιμενικών Αρχών στα Χανιά κα την Παλαιοχώρα και εκθέτει τα επιμέρους προβλήματα, ζητώντας την παρέμβασή του για τη λύση του. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

"Δια της παρούσης θέτουμε υπόψη σας δύο σοβαρά θέματα που έχουν ανακύψει στο Νομό Χανίων και αφορούν στην στέγαση δύο Λιμενικών Αρχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων και του Λιμενικού Σταθμού Παλαιόχωρας. Συγκεκριμένα:

I. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων εξακολουθεί να λειτουργεί τριχοτομημένο, δηλαδή σε τρία διαφορετικά κτίρια που απέχουν μεταξύ τους 12 χιλιόμετρα από τότε που υποχρεώθηκε να μεταστεγαστεί εσπευσμένα στη νέα του έδρα (Σούδα) στο πλαίσιο εφαρμογής του Λιμενικού Καλλικράτη. Το αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής είναι, προσωπικό και συναλλασσόμενοι να ταλαιπωρούνται καθημερινά, γεγονός που έγκαιρα είχαμε επισημάνει ζητώντας τότε ολοκληρωμένη και χρηστική λύση. Δυστυχώς οι όποιες προσπάθειες έχουν καταβληθεί στη συνέχεια μέχρι και σήμερα, δεν έχουν αποδώσει. Η μοναδική αξιόπιστη λύση που διαφαίνεται αυτή τη στιγμή, αφορά στην παραχώρηση τουλάχιστον ενός ορόφου όπου στεγάζεται το Τελωνείο Χανίων και βρίσκεται εγγύς της σημερινής έδρας του Κ.Λ.Χανίων. Δυστυχώς όμως η σθεναρή αντίρρηση του Τελωνείου εμποδίζει την εξεύρεση λύσης προς αυτή την κατεύθυνση και το πρόβλημα παραμένει άλυτο χωρίς να φαίνεται διέξοδος.

II. Η Λιμενική Αρχή Παλαιόχωρας Χανίων, αντιμετωπίζει την απειλή εξώσεως από το ίδιο το Κράτος με πρωτοβουλία της νυν Δημοτικής Αρχής του Δήμου Καντάνου – Σελίνου. Αναλυτικότερα:

Στις 25 -11-2013 με αίτημα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων ζητήθηκε από το Δήμο Καντάνου - Σελίνου η δυνατότητα παραχώρησης κτιρίου άνευ ανταλλάγματος, για την στέγαση του Λιμενικού Σταθμού Παλαιόχωρας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του και με δεδομένη την προσπάθεια του κράτους για τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών των Υπηρεσιών του.

Έως τότε ο Λιμενικός Σταθμός στεγαζόταν σε μισθωμένο από ιδιώτη ακατάλληλο κτίριο (πολύ περιορισμένος χώρος για τις ανάγκες του σταθμού 30 τ.μ) με τη καταβολή μηνιαίου μισθώματος ύψους.

Στις 05-12-2013 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη δωρεάν παραχώρηση για πέντε έτη του 1ου ορόφου δημοτικού κτιρίου, πρώην δημαρχείου, της οποίας η νομιμότητα εγκρίθηκε από τις Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Στις 14-07-2014 υπεγράφη η σχετική σύμβαση με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και στις 08-08-2014 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες μεταστέγασης του Λιμενικού Σταθμού Παλαιόχωρας.

Έκτοτε στις 08-11-2014 η νέα δημοτική αρχή με την αριθμ. 168/2014 απόφαση δημοτικού συμβουλίου προέβη στην άρση της αριθμ. 220/2013 απόφασης με την οποία παραχωρήθηκε το κτίριο στέγασης του Λιμενικού Σταθμού Παλαιόχωρας, και απεστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης προκειμένου να λάβει την τελική έγκριση. Δηλαδή ζητείται ουσιαστικά η έξωση του Λιμεναρχείου, από το χώρο που σήμερα στεγάζεται χωρίς τουλάχιστον προηγούμενα να έχει εξασφαλιστεί άλλος.

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γίνεται αντιληπτό εκ των προαναφερομένων και τα δύο ζητήματα που θέτουμε υπόψη σας είναι εξόχως σοβαρά και επείγοντα. Ως εκ τούτου παρακαλούμε για την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών από την πλευρά σας, για την επίλυσή τους.

Μέχρι τότε παραμένουμε στην διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις ή πληροφορίες."

eep logo