Δεμένα τα πλοία την Πρωτομαγιά

kavoi ploiou 2

Λόγω της 24ωρης απεργίας της ΠΝΟ

Τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά, με 24ωρη πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Παρασκευή 1 Μαΐου, αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή της την Τρίτη η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Σύμφωνα με την ΠΝΟ, «η φετινή Πρωτομαγιά συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση πενταετίας από την αποφράδα ημέρα, που η χώρα μας οδηγήθηκε στα δεσμά δουλείας και εξάρτησης της Τρόικα-Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- οδηγώντας αλυσοδέσμια την εργατική τάξη της χώρας, εν ενεργεία και συνταξιούχους, κυριολεκτικά σε απόγνωση.

»Στη διάρκεια της πενταετίας αυτής οι έλληνες ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, ένιωσαν στο πετσί τους τις συνέπειες της υποτέλειας της χώρας μας στους ξένους δανειστές με καταβαράθρωση των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, την περιθωριοποίηση μεγάλου τμήματος των ιδίων και των οικογενειών τους και τον στραγγαλισμό θεμελιωδών και συνταγματικά κατοχυρωμένων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους και του θεσμού της απεργίας».

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι η ανεργία στις τάξεις των ναυτεργατών να έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη και αυξάνεται σε καθημερινή βάση, την ώρα που οι μειώσεις στις οργανικές συνθέσεις των επιβατηγών πλοίων συντελούν στην περαιτέρω αύξησή της, ενώ κάνει λόγο για καταστρατήγηση της νομοθεσίας που αφορά στη ναυτική εργασία.

«Θλιβερή σελίδα για την επιβατηγό ναυτιλία αποτελεί η συνεχιζόμενη για ένα και πλέον χρόνο κοινωνική μάστιγα της απλήρωτης εργασίας και η εικόνα που παρουσιάζουν πλοία της ακτοπλοΐας να μην παρέχουν στα πληρώματά τους τα στοιχειώδη μέσα ενδιαίτησης, τροφοδοσίας, ηλεκτρικού ρεύματος κλπ. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται και δεν πρόκειται να συνεχιστεί» τονίζει, μεταξύ άλλων, η ΠΝΟ.

in.gr