Ελληνική υπογραφή σε λογισμικό του τρίτου λιμανιού της Κίνας

nigbo port

Ελληνική υπογραφή φέρει το έργο αναβάθμισης του λογισμικού διαχείρισης τμήματος του λιμανιού του Νίνγκμπο (Ningbo) στην Κίνα, του τρίτου μεγαλύτερου λιμένα της χώρας. Το έργο εκτελείται από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με μικρή ομάδα ελληνικών εταιρειών και φορέων, στο πλαίσιο της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας και μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Το Νίνγκμπο διακινεί ετησίως περίπου 16 εκατ. εμπορευματοκιβώτια με συνολικό διερχόμενο φορτίου 450 εκατ. τόνων και λειτουργεί ως λιμάνι δορυφόρος της Σαγκάης με έντονη εξωστρέφεια. Χαρακτηριστικό είναι το επίσημο σλόγκαν: «Πόλη κουλτούρας και πύλη προς τον κόσμο» (City of Culture and Gateway to the World)

Η ελληνοκινεζική συνεργασία δεν σταματά ωστόσο εδώ, αλλά θα ενισχυθεί με την υπογραφή συμφώνου, στις 29 Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο επίσκεψης πολυμελούς αντιπροσωπείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Νίνγκμπο (NBUT) στις εγκαταστάσεις του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη.

Το σύμφωνο συνεργασίας που θα υπογραφεί μεταξύ του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ και του NBUT αποσκοπεί, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΕΚΕΤΑ, στην εμβάθυνση και συστηματοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, η οποία θα περιλαμβάνει:

-Ανταλλαγές στελεχών μεταξύ του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ και της Σχολής Μεταφορών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Ningbo.

-Συμμετοχή του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ στο «Κέντρο Συνεργασίας και Καινοτομίας στον τομέα των Μεταφορών της πόλης Ningbo» με αντικείμενο θέματα στα οποία το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ έχει εκτεταμένη εμπειρία, όπως η βιώσιμη κινητικότητα, τα ευφυή συστήματα μεταφορών και οι αστικές εμπορευματικές μεταφορές και logistics.

-Συνεργασία των δύο φορέων σε θέματα που αφορούν επιστημονική υποστήριξη των δραστηριοτήτων κινεζικών φορέων μεταφορών στην Ελλάδα, κυρίως σε θέματα διαχείρισης λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων, εμπορευματικών μεταφορών και Logistics, ασφάλειας και παρακολούθησης της διακίνησης των containers και περιβάλλοντος

-Συνεργασία σε ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ και αντίστοιχα κινεζικών οργανισμών έρευνας.

Η κινεζική αντιπροσωπεία που θα επισκεφθεί το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ για την υπογραφή της συμφωνίας αποτελείται από τους Zhongda LYU, πρόεδρο του Πανεπιστημίου, Liya NIE, διευθυντή του γραφείου Διεθνών Σχέσεων και κοσμήτορα του Κολεγίου Διεθνών Ανταλλαγών, Rufu HU, κοσμήτορα της Σχολής Μηχανολόγων και Αυτοκινήτου του Hangzhou, Renfa YANG, κοσμήτορα της Σχολής Μεταφορών και Hao WU από το γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ