Τεμπονέρας – Λαμπρίδης στα λιμάνια Ιτέας και Γαλαξιδίου

yna ge90842

Επίσκεψη των Γενικών Γραμματέων Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετά από πρόσκληση του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας

Μετά από πρόσκληση του Λιμενικού Ταμείου Ν. Φωκίδας ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Διονύσης Τεμπονέρας και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης επισκέφθηκαν τα λιμάνια Ιτέας και Γαλαξιδίου.

Οι Γενικοί Γραμματείς πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Λιμεναρχείο Ιτέας όπου έγινε εκτενής ενημέρωσή τους από τον Λιμενάρχη Ιτέας Πλωτάρχη Λ.Σ. Κοτσίμπο Αλέξανδρο, για τα θέματα λειτουργίας του Λιμεναρχείου, τα επιχειρησιακά μέσα που διαθέτει και τα θέματα προσωπικού.

Ακολούθως οι κκ Τεμπονέρας και Λαμπρίδης, επισκέφθηκαν το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, στην οποία παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Καϊμάρας Νικόλαος, τα μέλη της Λιμενικής Επιτροπής κκ Βανδώρος Χρηστοδημήτριος και Ζαχαριά Βασιλική, ο Λιμενάρχης Ιτέας και μέλος της Λιμενικής Επιτροπής Πλωτάρχης Λ.Σ. Κοτσίμπος Αλέξανδρος, ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου και μέλος της Λιμενικής Επιτροπής κ. Γιαννοσπύρος Σάββας και η κα Χαραλάμπους Αικατερίνη, υπάλληλος του Λιμενικού Ταμείου Ιτέας. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης οι Γενικοί Γραμματείς ενημερώθηκαν για τα προβλήματα και την λειτουργία του Λιμενικού Ταμείου .

Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Γαλαξίδι, όπου υπήρξε ενημέρωση των Γενικών Γραμματέων από την Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γαλαξιδίου κα Καραδήμα Αικατερίνη για τα θέματα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γαλαξιδίου.

Οι κ.κ. Τεμπονέρας και Λαμπρίδης παρευρέθησαν επίσης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας στην αίθουσα συνεδριάσεων της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν φορείς της πόλης της Ιτέας και του Δήμου Δελφών, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή ζώνη, εκπρόσωποι συλλόγων της περιοχής, του Εμπορικού Εξαγωγικού Συλλόγου Ιτέας, του Συλλόγου Καταστηματαρχών «Ο Ποσειδών», του Συλλόγου Αυτοδυτών «Κρισαίος», του Συλλόγου «ΑΛΚΥΩΝ», και της Ομάδας Φίλων Εθελοντών Μαρίνας Ιτέας.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Κωστοπαναγιώτου, ο Αντιπεριφεριάρχης κ. Κατσαγούνος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ Παρασκευάς και Αραβαντινού, ο Αντιδήμαρχος Ιτέας κ. Αναγνωστόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Γαλαξιδίου κ. Τσονάκας, οι πρόεδροι των Λιμενικών Ταμείων Φωκίδας και Γαλαξιδίου κκ Καϊμάρας και Καραδήμα, το προεδρείο του ΟΦΣΕ (Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδος), ο Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Ιτέας κ. Γουόρθ και η Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κύρρας κα Μαντά. Οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στα θέματα της αρμοδιότητάς τους και ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση, κατά την οποία έγιναν ερωτήσεις και δόθηκαν διευκρινήσεις σχετικά με την εφαρμογή του ν. 4504/2017, τις προοπτικές ανάπτυξης του θαλάσσιου μετώπου, της κρουαζιέρας, του yachting και της αξιοποίησης της Μαρίνας Ιτέας.

Ο κ. Τεμπονέρας στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ρόλο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη διασφάλιση ενός συνεκτικού, σταθερού και απλοποιημένου πλαισίου το οποίο θα διατηρήσει και θα αυξήσει τη ναυτιλιακή και παρα-ναυτιλιακή δραστηριότητα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Κεντρικό σημείο της ναυτιλιακής πολιτικής αποτελεί η ενίσχυση της ελληνικής σημαίας και της ελληνόκτητης ναυτιλίας, με σκοπό την αύξηση της απασχόλησης σε πλοία και εταιρείες και των άμεσων εσόδων από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες.
Επίσης τόνισε τη σημασία της ακτοπλοΐας για την ορθή και απρόσκοπτη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας, με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, τον επανασχεδιασμό του δικτύου άγονων γραμμών και την περαιτέρω ανάπτυξη και αδειοδότηση υδατοδρομίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, προκειμένου σταδιακά να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό δίκτυο με πλειάδα κόμβων και συνδέσεων.
Επιπροσθέτως ο κ. Τεμπονέρας αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχεδιασμό για την ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης της χώρας και την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, την αναβάθμιση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, με την αύξηση των νεοεισερχόμενων σπουδαστών, την ίδρυση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού/ΚΑΛΥΜΝΟΥ, την ίδρυση Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού/ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, και την επαναφορά του επιδόματος σίτισης των σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.). από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) .
Τέλος επικεντρώθηκε στον τομέα της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού του Λιμενικού Σώματος, τόσο σε στελεχιακό δυναμικό με την αλλαγή του συστήματος προσλήψεων στο Λιμενικό Σώμα και την ίδρυση Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος, όσο και σε εξοπλισμό (επιχειρησιακά μέσα) με την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων για τη συντήρηση, αναβάθμιση και ενίσχυση των μέσων και των συστημάτων που βοηθούν το έργο του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ στους τομείς ασφάλειας ναυσιπλοΐας – έρευνας και διάσωσης – αστυνόμευσης θαλασσίου χώρου – ελέγχου αλιευτικής δραστηριότητας και φύλαξης συνόρων, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστος Λαμπρίδης στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις προσπάθειες αναδιοργάνωσης του Λιμενικού Συστήματος. Ειδικότερα, ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έχει συσταθεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, Ομάδα Εργασίας, ενώ η όλη διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης. Παράλληλα ανατέθηκε σε Σύμβουλο μελέτη για την αναδιοργάνωση του Συστήματος Λιμενικής Διακυβέρνησης, στη βάση των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης, η οποία και παρελήφθη και στη βάση αυτών θα εκκινήσει νέα διαδικασία διαβούλευσης στο επόμενο διάστημα.
Ο κ. Λαμπρίδης διαβεβαίωσε τους τοπικούς φορείς ότι ο σχεδιασμός για την αναμόρφωση του λιμενικού συστήματος θα αφορά ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο τα Λιμενικά Ταμεία Φωκίδας και Γαλαξιδίου, τα οποία θα εξακολουθήσουν να υφίστανται με τη σημερινή τους μορφή. Ο κ. Λαμπρίδης αναφέρθηκε επίσης και στις πρωτοβουλίες χρηματοδότησης των Λιμενικών Ταμείων από το Υπουργείο Ναυτιλίας μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που έχει αξιολογηθεί θετικά και προωθεί τη χρηματοδότηση του Λιμενικού Ταμείου Αντίκυρας με το ποσόν των 280.000 Ευρώ για την Διαμόρφωση του Ηρώου και του περιβάλλοντος χώρου Δ.Ε. Αντίκυρας, αλλά και του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας με το ποσόν των 124.000 Ευρώ για την συντήρηση και επέκταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού στη Ζώνη Λιμένα Ιτέας. Επίσης, ανέφερε ότι αναζητούνται νέες πηγές χρηματοδότησης για έργα συντήρησης στα λιμάνια, από το Υπουργείο Εσωτερικών. Τέλος ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κάλεσε τους επαγγελματικούς φορείς της περιοχής να συνεργαστούν με τους Φορείς Διοίκησης και Εκμετάλλευσης Λιμένων (ΦΔΕΛ) Ιτέας και Γαλαξιδίου για την ορθή εφαρμογή του άρθρου 96 του ν. 4504/2017, προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα στη χερσαία ζώνη λιμένα και να δημιουργηθούν νέες νόμιμες κατασκευές, για την εξυπηρέτηση της δραστηριότητας των επαγγελματιών, οι οποίες θα εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον και την αρχιτεκτονική της περιοχής, με στόχο την ανάδειξη του φυσικού της κάλλους.

 

eep logo