Φώτης Κουβέλης: Και νόμιμη και ηθική η καταβολή των αναδρομικών

kouvelis fotis

Ομιλία του υπ.Ναυτιλίας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της τροπολογίας για την καταβολή των αναδρομικών

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης μιλώντας την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της τροπολογίας για την καταβολή των αναδρομικών στους εργαζόμενους που ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια, ανέφερε:

«Βεβαίως υπάρχουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας όπως και η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88, παράγραφος 2 του Συντάγματος, που δέχθηκε ότι κατά παράβαση του Συντάγματος, περιεκόπησαν οι συγκεκριμένες αποδοχές.
Θα μπορούσε όμως η κυβέρνηση παρά την ύπαρξη των συγκεκριμένων αποφάσεων να παρατείνει το χρόνο καταβολής του συγκεκριμένου ποσού, το οποίο καταβάλλεται για να αποκαταστήσει μία υπαρκτή αδικία. Υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος και έτσι η κυβέρνηση έρχεται σήμερα να καταβάλλει το συγκεκριμένο ποσό.
Θα έλεγα όμως παραφράζοντας τη σχετική έκφραση ότι δεν είναι μόνο νόμιμο αυτό που γίνεται, είναι και ηθικό. Και είναι ιδιαίτερα ηθικό έναντι μίας κατηγορίας εργαζομένων, ένστολων εν προκειμένω, των ανδρών και γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, εάν λάβουμε υπόψη μας ποιες υπηρεσίες προσφέρουν , με αυτοθυσία και προσήλωση στο καθήκον.
Και η πράξη αυτή της κυβέρνησης όπως εκφράζεται με τη συγκεκριμένη τροπολογία, έρχεται εκτός από την τήρηση της νομιμότητας, να ανταποκριθεί και σε μία διαδικασία αποκαταστατική , που αφορά στο ηθικό στοιχείο, στο οποίο αναφέρθηκα.
Ας αντιληφθούμε όλοι τι κάνουν οι άνδρες και οι γυναίκες που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Αστυνομία, στο Λιμενικό Σώμα και στην Ελληνική Ακτοφυλακή.
Θα περιοριστώ σε αυτό που αφορά στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Υπολείπονται για την κάλυψη των οργανικών θέσεων, περίπου 1500 θέσεις. Δηλαδή με 1500 θέσεις λιγότερες, αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες, προστατεύουν τα σύνορα της χώρας και εκτελούν πολλαπλά καθήκοντα που έχουν σχέση, με τη θάλασσα και τη ναυσιπλοΐα.
Θα σας έλεγα ότι για αυτούς τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, δεν υπάρχουν ωράρια, δεν υπάρχουν υπερωριακές αποζημιώσεις. Και όμως χωρίς πικρία, αλλά με πλήρη συνείδηση των όσων προσδιόρισαν την οικονομική πραγματικότητα της χώρας, συνεχίζουν να υπηρετούν το καθήκον με ιδιαίτερη αφοσίωση.
Αυτό που σήμερα συμβαίνει με την τροπολογία, αποκαθιστά την αδικία, βεβαίως εναρμονίζεται με τις αποφάσεις των Δικαστηρίων και βεβαίως υπηρετεί τη νομιμότητα.
Ταυτόχρονα όμως υπηρετεί και αναδεικνύει η συγκεκριμένη επιλογή, την απόφαση της κυβέρνησης να αποκατασταθούν όλες αυτές οι αδικίες οι οποίες υπήρξαν στο παρελθόν, συνεπεία της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Κατά τούτο νομίζω ότι η υπερψήφιση της τροπολογίας από όλους τους βουλευτές, είναι πράξη υποχρέωσης όχι μόνο έναντι της νομιμότητας αλλά και έναντι της ηθικής».

eep logo