Δρομολογήθηκε η σιδηροδρομική διασύνδεση των λιμένων Αλεξανδρούπολης- Μπουργκάς

limani alexandroupolis

Ένα χρονοδιάγραμμα με παγκόσμια διάσταση όσον αφορά στο διεθνές εμπόριο το οποίο αφορά στην σιδηροδρομική διασύνδεση των λιμένων Αλεξανδρούπολης- Μπουργκάς υπεγράφη μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας στην τετραμερή Διάσκεψη Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας.

Ουσιαστικά το χρονοδιάγραμμα αποτελεί την εξέλιξη της πρόσφατης σχετικά συμφωνίας που είχε υπογράψει ο Έλληνας πρωθυπουργός βάσει της οποίας θα αναπτυχθεί η σιδηροδρομική διασύνδεση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης με το Βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς σε πρώτη φάση και εν συνεχεία με άλλα λιμάνια της Ρουμανίας και Ουγγαρίας με πρόσωπο στην Μ. Θάλασσα και το Δούναβη. Να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες είναι σε προχωρημένος επίπεδο αφού έχει σχηματοποιηθεί το μοντέλο βάση του οποίου και θα εκτελεστούν τα απαιτούμενα έργα στα οποία θα εμπλακεί η Ε.Ε. αλλά και η ιδιωτική πρωτοβουλία.
Επιπλέον, η διασύνδεση της Αλεξανδρούπολης θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της σιδηροδρομικής Εγνατίας (Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Αλεξανδρούπολη) ενώ γεωστρατηγικά θα παράσχει τη δυνατότητα ανάπτυξης των συνδυασμένων μεταφορών και κυριότερα της παράκαμψης για ένα μεγάλο όγκο φορτίων των στενών του Βοσπόρου.
Για το έργο η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον λόγω της σημασίας των σιδηροδρομικών και λιμενικών διασυνδέσεων στα Ανατολικά Βαλκάνια.

Σε δήλωσή του ο κ. Τσίπρας ανέφερε τα ακόλουθα: Σήμερα πρόκειται να υπογράψουμε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό μία κοινή διακήρυξη, στην οποία θα ορίζονται όλα τα βήματα, και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, για την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων, ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας, που διεξάγεται στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Πρόκειται, είπε, για το έργο του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης- Μπουργκάς-Βάρνας, που μαζί με τη γραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη, θα έχουμε ένα πολύ σύγχρονο και ταχύ σιδηροδρομικό δίκτυο. Επίσης, τη δημιουργία ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την περιοχή Μαρίτσα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και, από εκεί, με τις ήδη υπάρχουσες οδούς προς Σόφια ή προς Βάρνα και Μπουργκάς». «Προχωρούμε», πρόσθεσε, και στη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση του έργου.

Πηγή: theseanation.gr

eep logo