Επίδοση των Βραβείων AMVER 2018

propeller 221018 1

Σε εκπροσώπους 229 ναυτιλιακών εταιριών που συμμετέχουν στο δίκτυο διάσωσης στην θάλασσα με 1800 πλοία με την σημαία του AMVER.

Το Propeller Club του Πειραιά διοργάνωσε για μία ακόμη χρονιά την Τελετή Επίδοσης των Βραβείων AMVER στις Ελληνικές Ναυτιλιακές Εταιρίες.
Η εκδήλωση διαχρονικά πραγματοποιείται με την συνεργασία της Αμερικανικής Πρεσβείας, της Ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Φέτος βραβεύτηκαν εκπρόσωποι 229 ναυτιλιακών εταιριών που εδρεύουν στην χώρα μας και οι οποίες οικειοθελώς συμμετέχουν στο δίκτυο διάσωσης ανθρώπινης ζωής και περιουσιών στην θάλασσα με 1800 πλοία που φέρουν την σημαία του AMVER. Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου στο Athenaeum Intercontinental σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα.

Σε αυτήν παρέστησαν επιφανείς προσκεκλημένοι, με επικεφαλής τον Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt και την σύζυγό του Mary, την Υποναύαρχο της Αμερικανικής Ακτοφυλακής κα. Meredith Austin USCG-Αμερικάνικης Ακτοφυλακής και τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριο Σαντορινιό. Τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του τομέα Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης ενώ από το κοινοβούλιο παρέστησαν οι πρώην Υπουργοί Ναυτιλίας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, και κ. Θεόδωρος Δρίτσας, ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Β Αθηνών Ν.Δ. κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Το Λιμενικό Σώμα εκπροσωπήθηκε από τον Αρχηγό του Λιμενικού σώματος, Αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης και τους Υπαρχηγούς Α & Β Αντιναυάρχους Θεόδωρο Κλιάρη και Αθανάσιο Ντούνη ενώ παρέστησαν οι ανώτατοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, Αντιναύαρχοι, Ιωάννης Παυλόπουλος, Αρχηγός Στόλου και Νικόλαος Καφέτσης Διοικητής ΔΔΜΝ και ο Υποστράτηγος ΓΕΕΘΑ Χρήστος Πουλιανίτης. Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε και η παρουσία του Προέδρου του International Propeller Club, Αντιναύαρχο Αμερικάνικης Ακτοφυλακής κ. Joel Whitehead και της Ελληνικής καταγωγής συζύγου του Μάρθα. Σχεδόν σύσσωμη εκπροσωπήθηκε η συστάδα της Ελληνικής Ναυτιλίας αφού μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γεώργιος Πατέρας, ο Πρόεδρος της HELMEPA κ. Γεώργιος Γράτσος, η κα Ειρήνη Νταϊφά, Πρόεδρος του Marine Club & Εντεταλμένη Σύμβουλος Δήμου Πειραιά, ο Πρόεδρος INTERCARGO κ. Ιωαννης Πλατσιδάκης, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΝΟ, κ. Ιωάννης Χαλάς, ο Πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ καπετάν Εμμανουήλ Τσικαλάκης, ο κ. Θεόδωρος Βώκος, Διευθυντής των Εκθέσεων Ποσειδώνια, ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Καρναβός, ο κ. Αντώνης Στελλιάτος, Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, ο κ. Χαράλαμπος Σημαντώνης, Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, ο κ. Γιάννης Κοτζιάς, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ναυλομεσιτών, ο κ. Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, ο κ. Ανδρέας Ποταμιάνος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλάδας Κίνας καθώς και εξέχοντα μέλη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, πλήθος εκπροσώπων ναυτιλιακών εταιρειών και αντιπροσώπων των περισσοτέρων πρεσβειών στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Ξηραδάκης καλωσορίζοντας τους καλεσμένους και το πολυάριθμο ακροατήριο μίλησε για την Ναυτοσύνη που είναι στο DNA των Ελλήνων και ότι αυτό έχει αποδειχθεί περίτρανα με την κατάκτηση και διατήρηση της πρώτης θέσης στην παγκόσμια κατάταξη της πλοιοκτησίας. Συνέχισε την ομιλία του αναφέροντας « Η χώρα μας κατατάσσεται μόλις 7η στον κατάλογο των μεγάλων ναυτιλιακών κρατών στον κόσμο σύμφωνα με έρευνα του DNV GL και της Menon Economics, θέση που οφείλουμε να βελτιώσουμε. Η έρευνα στηρίζεται σε τέσσερις παραμέτρους όπως η ναυτιλία, η ναυτιλιακή τεχνολογία, η ναυτιλιακή χρηματοδότηση και νομοθεσία και τέλος τα λιμάνια και οι υπηρεσίες logistics. Είναι παράμετροι που χρήζουν εκμετάλλευσης του DNA μας, Dedication (αφοσίωση), Navigation (πλοήγηση), Acceleration (επιτάχυνση)». Κάλεσε όλες τις Ελληνικές εταιρίες να εγγράψουν τα πλοία τους στο δίκτυο AMVER για να γίνουν μέλη της διασωστικής αλυσίδας, αποδεικνύοντας ότι το ναυτιλιακό επιχειρείν είναι μία έννοια που ανοίγεται πολύ ευρύτερα από το καθαρά οικονομικό πεδίο δράσης. Τέλος, ευχαρίστησε τα στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας και ιδιαίτερα τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Geoffrey Pyatt για την συνεχή υποστήριξη, και την συνεργασία τους στην διατήρηση και στην ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας και Αμερικής.

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ είπε μεταξύ άλλων «Το πρόγραμμα Amver έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα και ενώ ξεκίνησε ως πρωτοβουλία της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, η εφαρμογή του εδώ στην Ελλάδα το κατέστησε παγκόσμια επιτυχία. Και θέλω να ευχαριστήσω το Propeller Club γι’ αυτό. Η συμμετοχή σας όμως στο πρόγραμμα Amver είναι μόνο μια πτυχή των μακροχρόνιων και βαθιών δεσμών της Ελλάδας με την Αμερική. Κατά το παρελθόν έτος, η Πρεσβεία έχει κάνει και συστηματική προσπάθεια να αυξήσει τους δεσμούς της με την Ελλάδα στον ναυτιλιακό τομέα.» Ο κ. Πάιατ ολοκλήρωσε την ομιλία του εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ανάπτυξη των ναυτιλιακών δεσμών των δύο κρατών και βεβαίως των επενδυτικών και εκπαιδευτικών συνεργασιών στον τομέα της Ναυτιλίας.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η συμβολή των Ελλήνων ναυτικών στην διάσωση αντιμετωπίζοντας πολύ δύσκολα περιστατικά, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης και άριστες δεξιότητες, επιβεβαιώνοντας καθημερινά πως η ναυτιλία και η πρόσφορα είναι στο DNA μας. Στόχος του υπουργείου είναι αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, με στόχο την προσέλκυση νέων Ελλήνων ναυτικών στο επάγγελμα και η διατήρηση της ελληνικής ναυτιλίας στην κορυφή.

Η Υποναύαρχος της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, κα Meredith Austin έκανε μια ιστορική αναδρομή του συστήματος AMVER και παρέθεσε τέσσερα αξιοθαύμαστα περιστατικά διάσωσης ανθρωπίνων ζωών από ελληνικότητα πλοία κάνοντας έτσι σαφές στο κοινό την πραγματική χρησιμότητα του συστήματος.

Ο Προέδρος του International Propeller Club, Αντιναύαρχο Αμερικάνικης Ακτοφυλακής κ. Joel Whitehead εξέφρασε την χαρά και ικανοποίηση του μαζί για την παρουσία όλων των μελών της Ελληνικής Ναυτιλίας εξαίροντας το έργο του ΔΣ Propeller Club Πειραιά και βεβαίως τον δεσμό των Ελλήνων με την θάλασσα και το πλοίο. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης το Club απένειμε βραβεία σε τρία εκ των παλαιοτέρων μελών του Propeller Club για την μακρόχρονη αφοσίωση στα ιδανικά του. Τα βραβεία έδωσε ο κ. Whitehead στους κ.κ. Γεώργιο Ζάρβανο, Στέφανο Κωστόπουλο και Καπετάν Ιωάννη Πιπεράκη.

Εκτός από τις εταιρείες που βραβεύτηκαν, τιμήθηκαν ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος για τις συνεχείς προσπάθειές του στην διατήρηση της Ελληνικής Ναυτοσύνης και την ίδρυση του πρώτου ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού Επαγγελματικού Λυκείου Ναυτικής Κατεύθυνσης (TEENS) της χώρας, στην Χίο. Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Προπέλλερ κ. Ξηραδάκης μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη κ. Πάιατ και τον επικεφαλή της Επιτροπής Ναυτιλίας του Κλαμπ κ. Λάμπρο Χαχάλη παρέδωσαν το Υψηλότατο Βραβείο Διάκρισης στο τιμώμενο πρόσωπο μαζί με ένα τιμόνι πλοίου.

propeller 221018 2

Ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος σε κλίμα συγκίνησης για την βράβευσή του εξέφρασε τον φόβο του ότι ο κίνδυνος να χαθεί η ελληνική τεχνογνωσία στην ελληνική ναυτιλία είναι υπαρκτός καθώς σήμερα οι Έλληνες ναυτικοί δεν ξεπερνούν τις 15 χιλιάδες και οι περισσότεροι εξ αυτών απασχολούνται στην ακτοπλοΐα. Κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε τον κλάδο και όλους τους φορείς να συνδράμουν για τη συνέχιση της μακραίωνης ελληνικής ναυτικής παράδοσης.

Τέλος ο κ. Benjamin Strong, διευθυντής Δημόσιων Σχέσεων των AMVER της Αμερικάνικης Ακτοφυλακής στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του AMVER σημειώνοντας ότι η ελληνική ναυτιλία κοινότητα θεωρείται ηγέτης του δικτύου αυτού διότι κατέχει το 11% του συνολικού στόλου των πλοίων AMVER.

propeller 221018 3

Τελευταία βράβευση της βραδιάς ήταν η βράβευση των νικητών του πρώτου φιλανθρωπικού διαγωνισμού φωτογραφίας που διοργανώθηκε από το Club. Ο διαγωνισμός διεξάχθηκε μεταξύ πληρωμάτων πλοίων που είναι στο δίκτυο AMVER και το έπαθλο ήταν η χρηματική συνεισφορά από το Club σε φιλανθρωπικά ιδρύματα που επέλεξε η ναυτιλιακή εταιρεία του «δόκιμου φωτογράφου» μέλος του πληρώματος πλοίου της εταιρείας. Δέκα φωτογραφίες βραβεύθηκαν και τα χρηματικά βραβεία θα δοθούν σύμφωνα με τις υποδείξεις των νικητών ναυτιλιακών εταιρειών στα εξής Ιδρύματα: Χαμόγελο του Παιδιού, ΕΛΕΠΑΠ, Μαζί για το παιδί, Προστασία Σπαστικών –πόρτα ανοικτή, Κιβωτός του Κόσμου, Χατζηκυριάκειο, Θεοτόκος, «Κώστας Δόμβρος» Ελληνική Επιτροπή Εκπαίδευσης Νέων Κενυατών.

Την υπέροχη βραδιά, που απήλαυσαν πάνω από 1100 καλεσμένοι από όλο το φάσμα του ναυτιλιακού, επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου, έντυσε μουσικά η Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος, ο κορυφαίος συνθέτης Στέφανος Κορκολής και η ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη.

eep logo