«Έξυπνο» λιμάνι το Ρότερνταμ

rotterdam port prooptiki

Στην ίδια «ρότα» κινείται ο ΟΛΘ

 

Με ορίζοντα το 2030 τα «έξυπνα λιμάνια» φαίνεται ότι θα έχουν καλύτερες επιδώσεις επιβίωσης στον «σκληρό» παγκόσμιο λιμενικό ανταγωνισμό. Προς τούτο το λιμάνι του Ρότερνταμ επιχειρεί να αξιοποιήσει τις δυνάμεις των Erasmus University και Delft University of Technology συνενώνοντας αυτές και με δεδομένο ότι από το 2015 το λιμάνι υποστηρίζει περισσότερα από 70projects που «τρέχουν» 100 εταιρίες στην πλειοψηφία τους ενταγμένες στις start up.

Internet of things (IoT) τεχνολογίες και το IBM cloud έχουν σχηματοποιήσει μία ψηφιακή replica όλων των λιμενικών λειτουργιών
γεγονός που σημαίνει την ελαχιστοποίηση των ανελαστικών δαπανών αφ ενός και αφ ετέρου την 100% αξιοποίηση των δυνατοτήτων του λιμένα. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) ήταν το πρώτο λιμάνι που συνήψε μνημόνιο συνεργασίας με το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Rutgers, ένα από τα παλαιότερα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης των ΗΠΑ το οποίο ενεργοποιείται άμεσα (μέσα στο 2018), πρόκειται να αναπτυχθούν κοινές ερευνητικές προσπάθειες των δύο εταίρων, με πρώτο ίσως πρακτικό αποτέλεσμα στο κομμάτι της αέριας ρύπανσης των λιμένων.

Στη διάρκεια της τελετής υπογραφής του μνημονίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ Σ. Θεοφάνης επισήμανε μεταξύ άλλων πως είναι πολύ σημαντικό ότι κατά ευτυχή συγκυρία η ελληνοαμερικανική αυτή συνεργασία συμπίπτει με ένα ακόμη μεγάλο εκπαιδευτικό πρότζεκτ στον αγροτοβιομηχανικό και αγροδιατροφικό τομέα, που χρηματοδοτείται με ένα πολύ σημαντικό ποσό από το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος".
"Είναι εξαιρετική αυτή η συγκυρία, για να συνεργαστούν τα δυο προγράμματα και να βγουν και άλλα, στους τομείς των logistics, των μεταφορών και της διαχείρισης λιμενικών υποδομών" σημείωσε.

Πηγή: theseanation.gr