Φ.Κουβέλης: Σημαία και Ναυτική Εκπαίδευση οι προτεραιότητες!

kouvelis yna

Δωδεκάμηνος ο σχεδιασμός της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπ.Ναυτιλίας

Την πεποίθηση ότι το πέρασμά του από το υπουργείο Ναυτιλίας δεν θα είναι διεκπεραιωτικό –διαχειριστικό διατυπώνει σε συνομιλητές του ο Φώτης Κουβέλης. Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας, αν και επικεφαλής ενός χαρτοφυλακίου με το οποίο δεν είχε ιδιαίτερη επαγγελματική ή άλλη σχέση μέχρι τον τελευταίο ανασχηματισμό, εκτιμά ότι θα έχει το αναγκαίο εκείνο περιθώριο χρόνου ώστε να προλάβει να αφήσει το στίγμα του στο χώρο της ναυτιλίας.

Στους συνομιλητές του εκμυστηρεύεται ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαντληθεί η τετραετία και άρα να οδηγηθούμε σε κάλπες τον επόμενο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Προσθέτει δε και από τις προσωπικές συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αυτό προκύπτει. «Αλλά ακόμη και αν για λόγους εξωγενείς, όπως πχ. γεωπολιτικά ή οποιαδήποτε άλλα γεγονότα, η χώρα οδηγηθεί σε κάλπες νωρίτερα, ένα διάστημα οκτώ-εννέα μηνών στη διοίκηση ενός υπουργείου είναι ικανό για να αφήσει ένας υπουργός το αποτύπωμά του», σημειώνει.

Και σπεύδει να υπογραμμίσει ότι έχει ήδη θέσει δυο προτεραιότητες για την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει. Την Ναυτική Εκπαίδευση και την ενίσχυση της ελληνικής Σημαίας του εμπορικού στόλου. Μάλιστα το απόγευμα της Τρίτης, όταν το Portnet τον συνάντησε μέσα σε μια φορτωμένη από υποχρεώσεις ημέρα, είχε την χαρά να αναφέρεται σε δύο γεγονότα που συμπτωματικά είχαν λάβει χώρα την ίδια ημέρα νωρίτερα και – συμβολικά έστω – έδειχναν την «ρότα» που θέλει να ακολουθήσει. Ήταν η ορκωμοσία των νέων υπαξιωματικών του Λιμενικού και η ύψωση της ελληνικής σημαίας σε τρία εμπορικά πλοία.

Το γραφείο του υπουργού στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας δεν είναι μόνο μεγάλο και άνετο. Έχει αναμφισβήτητα την καλύτερη θέα που έχει υπουργικό γραφείο στην Ελλάδα, πιθανότατα ίσως σε όλο τον κόσμο. Εδώ και 13 χρόνια, από τότε δηλαδή που το υπουργείο μεταφέρθηκε από την Γρηγορίου Λαμπράκη στο Πασαλιμάνι στο νέο κτίριο στη Δραπετσώνα, ο υπουργός μπορεί να απολαμβάνει τη θέα των καραβιών που βγαίνουν και μπαίνουν στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τον ανοικτό ορίζοντα του Σαρωνικού. Και βέβαια το Χατζηκυριάκειο απέναντί του. Άλλωστε, άτυπα, ο εκάστοτε υπουργός Ναυτιλίας χρίζεται «Πειραιάρχης» με την έννοια ότι παρακολουθεί, συντονίζει και προωθεί τις κυβερνητικές πολιτικές που αφορούν και την περιφέρεια του Πειραιά. Αυτό πάντως, προς το παρόν, δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για τον Φώτη Κουβέλη. Ο ίδιος, αναγνωρίζει το έργο του προκατόχου του Π.Κουρουμπλή, αν και παραδέχεται ότι εκκρεμούν μια σειρά από σοβαρά ζητήματα, τα οποία καλείται να λύσει.

Σημειώνει πάντως ότι λειτουργεί ως συνέχεια του προκατόχου του, κάτι που άλλωστε υπενθυμίζει το γεγονός ότι σε επίπεδο συνεργατών δεν έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές, απλώς έχει προσθέσει κάποιους διαχρονικά στενούς του συνεργάτες. Ενημερώνεται συνεχώς για όλα τα θέματα, για πρόσωπα και πράγματα στο χώρο της ναυτιλίας και των λιμανιών και εκφράζει την άποψη ότι ο χαρακτήρας του υπ.Ναυτιλίας ως «πολυυπουργείου» είναι ιδιαίτερα γοητευτικός.

Ο Φώτης Κουβέλης στους συνομιλητές του υπενθυμίζει την σημαντική άμεση και έμμεση συμβολή της ναυτιλίας στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά και τον ιδιαίτερο ρόλο του Λιμενικού Σώματος, το οποίο εκτός των άλλων, παρατηρεί, είναι το μοναδικό εμπόλεμο σώμα εν καιρώ ειρήνης. Άλλωστε μια απλή αναχαίτιση ή καταδίωξη ενός λαθρεμπορικού πλοίου μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξελιχθεί σε ένα σοβαρό περιστατικό με χρήση αληθινών πυρών. Παραδέχεται φυσικά ότι ο περιορισμένος προϋπολογισμός του υπουργείου αποτελεί πρόβλημα, κάτι που άλλωστε αποτελεί μια διαχρονική πραγματικότητα, ακόμα και πριν από τα χρόνια των Μνημονίων.

Ο επισκέπτης του υπουργικού γραφείου δεν εντυπωσιάζεται αν γνωρίζει τον Φώτη Κουβέλη από τα πολλά αποτσίγαρα στο σταχτοδοχείο μπροστά του. Πάντα, άλλωστε, κάπνιζε πολύ, μόνο που τελευταία προσπαθεί να το περιορίσει καταφεύγοντας στην εναλλακτική της πίπας. Αλλά δεν προλαβαίνει να ανάψει ένα τσιγάρο καλά-καλά, καθώς τον διακόπτουν τα κινητά του και το σταθερό τηλέφωνο στο γραφείο που διαρκώς χτυπούν, αλλά και ο διαχρονικά στενότερος συνεργάτης του και Διευθυντής πλέον του γραφείου του, Γιάννης Γάτης, αλλά και στελέχη του Λιμενικού που κάθε τόσο τον ενημερώνουν για κάποια υπηρεσιακή υπόθεση.

Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας είναι αποφασισμένος να «τρέξει» όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις και να ξεκινήσει έναν κύκλο συναντήσεων με θεσμικούς παράγοντες, ενώ παράλληλα εμφανίζεται ανοικτός για να ενημερωθεί από οποιονδήποτε εκπρόσωπο του ευρύτερου κλάδου της ναυτιλίας.

Βέβαια η συζήτηση με έναν πολιτικό με τη διαδρομή του Φώτη Κουβέλη δεν μπορεί να περιοριστεί στα όρια του χαρτοφυλακίου του. Εκφράζει την συμπάθειά του για πρόσωπα, πολιτικούς και στελέχη που στο παρελθόν μπορεί αν διαφώνησαν μαζί του και να ακολούθησαν διαφορετικές πολιτικές πορείες. Θεωρεί εύλογες τις πολιτικές διαφωνίες, εφόσον η πολιτική αντιπαράθεση δεν προσλαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό άλλωστε συνομιλεί άνετα με στελέχη με τα οποία διαφώνησε πολιτικά στο παρελθόν και επιπλέον έχει να πει μια καλή κουβέντα για πολλούς πολιτικούς άλλων χώρων. Εξάλλου είναι η αστική ευγένεια εκείνη που τον χαρακτηρίζει, αλλά και η μετριοπάθεια. Ίσως γι’ αυτό οι χαμηλοί του τόνοι και η ευγένεια, με έναν αδιόρατο τρόπο κυριαρχούν στο νέο υπουργικό γραφείο. Γιατί, όπως λέει και ο ίδιος, «αυτός που διοικεί διαμορφώνει το κλίμα».