ΣΕΕΝ: Αδικαιολόγητη η επιμονή της ΠΝΟ για απεργία

kavos 3

Απάντηση στην ανακοίνωση για την απεργία στα πλοία την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου

Την έκπληξή της για την επιμονή της ΠΝΟ στην πραγματοποίηση απεργίας την 3η Σεπτεμβρίου, την οποία χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη, εκφράζει με ανακοίνωση της η ΣΕΕΝ. Η Ένωση των ακτοπλόων με ανακοίνωση της απαντά στην ΠΝΟ ως εξής:

Την 28/8 στο Υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συνδέσμου μας με εκπροσώπους της ΠΝΟ, παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου και συγκεκριμένα του τ. Υπουργού κ. Κουρουμπλή, του Υφυπουργού κ. Σαντορινιού, των Γενικών Γραμματέων, καθώς και ανωτέρων αξιωματικών και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

Στη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις για την υπογραφή των ΣΣΕ, με σκοπό τη ματαίωση της εξαγγελθείσας απεργίας την 3/9 προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και παρά τις δυσκολίες που οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου μας επανήλθαν με νέα βελτιωμένη πρόταση, την οποία οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ δεν ήθελαν να συζητήσουν και αποχώρησαν από τη συνάντηση.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας κ. Μιχάλης Σακέλλης κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης, επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία της ΠΝΟ σε συμφωνημένη ώρα, με σκοπό να ενημερώσει την εκτελεστική επιτροπή που συνεδρίαζε για τις νέες προτάσεις του ΣΕΕΝ.

Δυστυχώς και περιέργως δεν επετράπη στον πρόεδρο του ΣΕΕΝ να ενημερώσει τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων για τη νέα βελτιωμένη πρόταση του Συνδέσμου και συγκεκριμένα για πρόταση υπογραφής ΣΣΕ για τα έτη 2018 και 2019 με αύξηση των μισθών των ναυτικών.

Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω εκφράζουμε την απορία μας για την ως άνω στάση της ΠΝΟ και για την απόφαση πραγματοποίησης της απεργίας, παρά τα προβλήματα που αυτή θα δημιουργήσει στο ταξιδιωτικό κοινό και παρά τις προσπάθειες του Συνδέσμου μας για την εξεύρεση κοινού τόπου με τους συνδικαλιστές της ΠΝΟ, οι οποίοι αρνήθηκαν μάλιστα έστω και να ακούσουν τις προτάσεις μας.

Σημειώνουμε δε, ότι οι ως άνω προτάσεις περί μισθολογικών αυξήσεων, αποτελούσαν μοναδική ίσως εξαίρεση στο σύνολο των ΣΣΕ στη χώρα μας, λαμβανομένου υπόψη ότι οι ΣΣΕ των λοιπών κλάδων προβλέπουν στην καλύτερη περίπτωση μηδενικές αυξήσεις.

Επίσης τονίζουμε ότι παρά το γεγονός ότι από τα 14 αιτήματα της ΠΝΟ μόνο τα δύο αφορούν τα Ακτοπλοϊκά πλοία, η απεργία περιορίζεται μόνο σε αυτά, ενώ άλλα όπως πχ τα ημερόπλοια κλπ, θα εκτελούν κανονικά τα δρομολόγιά τους.

Για μία ακόμα φορά καλούμε την ΠΝΟ να επανεξετάσει τη θέση της ακυρώνοντας τη σημερινή απόφασή της και να συμφωνήσει στην υπογραφή ΣΣΕ κατά τις προτάσεις του ΣΕΕΝ, οι οποίες όχι μόνο κατοχυρώνουν τα δικαιώματα αλλά και βελτιώνουν τις αποδοχές των ναυτικών μας, σε αντίθεση με τους λοιπούς εργαζομένους στη χώρα.

 

eep logo